Συνέντευξη με την Αιμιλία Χιώτη

Η νεαρή Χάοτσι μαζί με την παρέα της και τις υπόλοιπες ομάδες παιδιών που έπαιζαν στο πυκνό δάσος, έρχονται αντιμέτωποι με ένα θηρίο που τους κατατροπώνει. Ύστερα από πέντε χρόνια, καθώς οι δρόμοι τους χωρίστηκαν, η Χάοτσι εκπαιδευμένη από έναν άγνωστο δάσκαλο βάζει στόχο να πετύχει αυτό που πάντα ήθελε. Να γίνει μία πολεμίστρια που θα σταθεί στο πλευρό του αφέντη Σάο Λαν. Όταν ο δάσκαλος Γουέι την αποχαιρετά για το μακρινό του ταξίδι την αφήνει στα χέρια του διοικητή Κουάν. Όμως στην πορεία καθώς η Χάοτσι μετακομίζει στο Πέτρινο Παλάτι αρχίζουν να συμβαίνουν παράξενα πράγματα και υπηρέτες να εξαφανίζονται χωρίς να αφήνουν ίχνη.


Έτσι η Χάοτσι αρχίζει να μπλέκεται στην υπόθεση αυτή, όμως ανακαλύπτει πως το παρελθόν της την κοίτα κατά μέτωπο. Ωστόσο ο σταβλίτης γέρος Ποκ τη συμβουλεύει να ενώσει την παλιά της παρέα για να ολοκληρώσει τον σκοπό της. Με την κρίση της όμως θα καταφέρει να το κάνει ή θα χρειαστεί να διακινδυνεύσει τη ζωή της για να βρει τον υπαίτιο; Ποιο είναι λοιπόν αυτό το κλειδί που θα ξεκλειδώσει όλο αυτό το μυστήριο;




Η Αιμιλία Χιώτη γεννήθηκε στην Κόρινθο το 2002. Μεγάλωσε στο Ναύπλιο όπου τώρα σπουδάζει στο Δ.ΙΕΚ Άριας Τεχνικός Δασικής Προστασίας. Ασχολείται με τη ζωγραφική, το ψάρεμα, πολεμικές τέχνες και τη συγγραφή βιβλίων. Η αγάπη για τη φύση και η ενασχόλησή της με τη ζωγραφική, τις ταινίες φαντασίας, μυστηρίου και περιπέτειας την ώθησε να ξεκινήσει από μικρή ηλικία να γράφει τις δικές της ιστορίες με βάση τη δική της φαντασία και δημιουργικότητά της.









1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.


Το πρώτο βιβλίο "Η Χάοτσι και το Κλειδί του Πέτρινου Παλατιού" είναι ένα μυθιστόρημα περιπέτειας που διαδραματιζετε σε έναν κόσμο με βασίλεια, μάγους και μύθους που εμφανίζονται για να βάλουν σε σκέψη την πρωταγωνιστρια και τους φίλους της. Η Χάοτσι είναι ένα δυναμικό και τολμηρό κορίτσι που αδιαφορεί για τα φανταχτερά φορέματα και την παρέα άλλων κοριτσιών και ονειρεύεται να γίνει μια πολεμιστρια στο πλευρό του βασιλιά Σάο Λαν. Η ζωή της όμως έχει ήδη σχεδιάσει πολλά για εκείνη και τους φίλους της μπλέκοντας τους σε μια μεγάλη τρομερή περιπέτεια που τους στοιχειώνει για τα επόμενα χρόνια.

Η Χάοτσι όμως δεν είναι κάποια που θα τα παρατουσε όσο κι αν όλα την δυσκολεβαν. Έτσι βλέπουμε πως καταφέρνει να προχωράει κι να επιμένει να αντιμετωπίσει τον φόβο της ακόμα κι αν η ίδια η ζωή της κινδυνεύει.

Σκοπός του βιβλίου εκτός από το να ταξιδέψει τους αναγνώστες είναι να τους δώσει μια γλυκιά ζεστασιά, την συγκίνηση, την εμπιστοσύνη, την ομαδικότητα και την απόδειξη πως κάθε εμπόδιο στην ζωή μας είναι κάτι που μας ετοιμάζει για κάτι ακόμα μεγαλύτερο στο μέλλον. Γι αυτό πρέπει να βάζουμε τα δυνατά μας και να παλεύουμε για αυτό.


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;


Η κυριότερη πηγή έμπνευσης για μένα είναι η ίδια η φύση κι ύστερα όλα τα υπόλοιπα. Μικρή είχα την ευκαιρία να ζήσω τόσο κοντά της που μπόρεσα να δω πραγματικά το μεγαλείο της, με είχε μαγέψει ολοκληρωτικά. Αυτό που με έκανε να ξεκινήσω ήταν ένα ομιχλώδες ξημέρωμα, εγώ και οι γονείς μου ξυπνήσαμε από πολύ δυνατά ουρλιαχτά. Όσο ακόμα ακουγόταν δεν μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε αν ήταν άντρας ή γυναίκα αλλά όποιος κι αν ήταν έπρεπε να κινδύνευε η ζωή του. Ετσι ο πατέρας μου βγήκε έξω με έναν μεγάλο φακό που είχαμε, αλλά όσο κι αν έψαχνε δεν βρέθηκε ούτε ένα στοιχείο ή κάτι παράξενο, ούτε η αστυνομία μπόρεσε να βρει κάτι. Μέχρι να μάθουμε τι ήταν αυτό που συνέβη από το μυαλό μας είχαν περάσει πολύ τρομακτικές εικόνες, κυρίως εμένα που ήμουν μικρή και φοβόμουν. Τότε λοιπόν το πρώτο κεφάλαιο που έγραψα ήταν η εξαφάνιση μιας μαγείρισσας. Ήταν λίγες σελίδες αλλά το ξεκίνημα το είχα κάνει ήδη. Το οποίο είναι ένα από τα σημαντικά κεφάλαια τις ιστορίας, κεφάλαιο… Η εξαφάνιση.

Ύστερα από λίγους μήνες μάθαμε επιτέλους τι πιθανότητα ή και "σίγουρα" είχε συμβεί. Διότι αυτό συνέβη ξανά, κι ο υπαίτιος για τα ουρλιαχτά ήταν ένας τρελός γέρος που δυσκολεύοταν να ανέβει την ανηφόρα.


3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;


"Διαβαζε και μην περιορίζεις την φαντασία σου"


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;


Ότι έχει να κάνει με φαντασία, μαγεία, μυστήριο, μάχες και ειδικά η περιγράφη τους. Λατρεύω επίσης όταν στα βιβλία που διαβάζω βρίσκω και λίγη κωμωδία.

Εγώ συνήθως γράφω περιπέτεια αλλά έχω σκοπό να δοκιμάσω κι άλλα είδη όπως επιστημονική φαντασία και με οτι άλλο μπορεί να με εμπνεύσει.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;


Οι ανταγωνιστές και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες παίζουν σημαντικό ρόλο καθοδηγοντας ή εμποδίζοντας τον πρωταγωνιστή. Έτσι χωρίς αυτούς ίσως ο πρωταγωνιστής να μην ήταν αυτός που βλέπουμε στο τέλος τις ιστορίας. Όσο ποιο ισχυρός είναι ο ανταγωνιστής, τόσο πιο δυνατό κάνει τον πρωταγωνιστή. Οπότε εδώ θα πω πως παίζουν σημαντικό ρόλο όλοι χωρίς καμία εξαίρεση.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;


Τότε ήμουν 11ετων, λίγο πριν τελειώσω την Έκτη δημοτικού.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;


Τα τρια αυτά στοιχεία είναι η βάση για ένα καλό βιβλίο. Διότι για να φτάσω εδώ που είμαι χρειάστηκε να εξασκηθώ πολυ στην γραφή, να βάλω την φαντασία μου να δουλέψει και φυσικά η σκληρή δουλειά ήταν επίσης ένα "μεγάλο" μέρος σε αυτό.

Αν και πάλι κάποιο από αυτά λύπει τότε ίσως θα υπάρχουν ελλείψεις.


8. Γιατί γράφεις;


Η συγγραφή μου αρέσει πολύ αλλά είναι και ένα ωραίο χόμπι. Είναι υπέροχο να δημιουργώ κάτι τόσο ωραίο από τις εμπειρίες μου, τις αναμνήσεις αλλά και την φαντασία. Είναι κάτι που μπορεί να με εκφράσει και να απελευθερώσει τις σκέψεις που έχω και την φαντασία που μάχεται να πάρει μέρος σε αυτό.


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.


Είναι δύσκολο να διαλέξω ένα μόνο βιβλίο που θα έπρεπε να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης. Αυτό όμως που προτείνω είναι να εμπιστευτούν τους νέους συγγραφείς που έχουν μια υπέροχη φρεσκάδα και πλημμυρίζουν απο έμπνευση. Είναι πολλα βιβλία που θέλω και εγώ η ίδια να διαβάσω τόσο πολύ. Γιατί είμαι σίγουρη πως κρύβονται πολλααά διαμάντια που κανένας δεν μπορεί να φανταστεί.


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;


Σίγουρα τα επόμενα δύο βιβλία της τριλογίας της αναγέννησης. Αφού λοιπόν ολοκληρωθεί έχω κι άλλα που με περιμένουν να τα συνεχίσω και να τα ολοκληρώσω για να εκδοθούν.


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Μπορούν να με βρουν στο Facebook & Instagram εκεί όπου ανεβάζω ψηφιακά τις εικόνες από αποσπάσματα και χαρακτήρες του πρώτου βιβλίου.