Παρουσίαση Βιβλίου - Η Χάοτσι και το κλειδί του Πέτρινου Παλατιού

Η νεαρή Χάοτσι μαζί με την παρέα της και τις υπόλοιπες ομάδες παιδιών που έπαιζαν στο πυκνό δάσος, έρχονται αντιμέτωποι με ένα θηρίο που τους κατατροπώνει. Ύστερα από πέντε χρόνια, καθώς οι δρόμοι τους χωρίστηκαν, η Χάοτσι εκπαιδευμένη από έναν άγνωστο δάσκαλο βάζει στόχο να πετύχει αυτό που πάντα ήθελε. Να γίνει μία πολεμίστρια που θα σταθεί στο πλευρό του αφέντη Σάο Λαν. Όταν ο δάσκαλος Γουέι την αποχαιρετά για το μακρινό του ταξίδι την αφήνει στα χέρια του διοικητή Κουάν. Όμως στην πορεία καθώς η Χάοτσι μετακομίζει στο Πέτρινο Παλάτι αρχίζουν να συμβαίνουν παράξενα πράγματα και υπηρέτες να εξαφανίζονται χωρίς να αφήνουν ίχνη.

Έτσι η Χάοτσι αρχίζει να μπλέκεται στην υπόθεση αυτή, όμως ανακαλύπτει πως το παρελθόν της την κοίτα κατά μέτωπο. Ωστόσο ο σταβλίτης γέρος Ποκ τη συμβουλεύει να ενώσει την παλιά της παρέα για να ολοκληρώσει τον σκοπό της. Με την κρίση της όμως θα καταφέρει να το κάνει ή θα χρειαστεί να διακινδυνεύσει τη ζωή της για να βρει τον υπαίτιο; Ποιο είναι λοιπόν αυτό το κλειδί που θα ξεκλειδώσει όλο αυτό το μυστήριο;

Το βιβλίο χωρίζεται νοητά σε δύο μέρη, που αντιπροσωπεύουν τις δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους που διαδραματίζονται τα γεγονότα. Στην αρχή βλέπουμε τη Χάοτσι μικρή. Σημασία σε αυτό το κομμάτι έχει η γνωριμία με τους χαρακτήρες. Ο αναγνώστης μαθαίνει πώς η Χάοτσι διαφέρει από άλλα κορίτσια, πώς αντιδρά και συγκρούεται με τη μαμά της, πώς γνωρίζει τους φίλους της. Εκεί ξεκινάει και το μυστήριο: τι ιδιαίτερο έχει, τι δύναμη κρύβει μέσα της. Το μέρος αυτό πρακτικά τελειώνει με μια επίθεση από ένα θηρίο, που αλλάζει για πάντα τις ζωές των παιδιών.

 

Το δεύτερο μέρος ασχολείται με τη Χάοτσι μεγαλύτερη, αφού έχει μετακομίσει στο παλάτι και εκπαιδεύεται να γίνει η πρώτη γυναίκα πολεμίστρια ενάντια σε όλες τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα. Μερικές εξαφανίσεις στο παλάτι θα φέρουν τα πάνω κάτω. Η Χάοτσι θα χρειαστεί να ενώσει την παλιά παρέα της και να βασιστεί στο ένστικτό της, για να μπορέσει να ξετυλίξει το μυστήριο.

"Η Χάοτσι και το κλειδί του πέτρινου παλατιού" είναι το πρώτο βιβλίο φαντασίας που διαβάζω το οποίο έχει ασιατικές επιρροές, οι οποίες είναι εμφανείς στα ονόματα των χαρακτήρων και τους συμβολισμούς τους αλλά και σε ορισμένα στοιχεία της ιστορίας. Όπως ξέρετε, είμαι πολύ κακή με τα ονόματα, οπότε με ζόρισε αρκετά το συγκεκριμένο βιβλίο. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορώ να πω πως τα υπόλοιπα κομμάτια ήταν ιδιαίτερα ξένα για μένα. Οι χαρακτήρες ήταν αρκετά προσιτοί όπως και οι πράξεις και τα κίνητρά τους. Θα ήθελα να είχα δει περισσότερα στοιχεία της κουλτούρας. 

Αυτό που μου άρεσε στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι το γεγονός ότι η Χάοτσι είναι μια δυναμική πρωταγωνίστρια, που αγωνίζεται ενάντια σε όλους, για να πραγματοποιήσει το όνειρό της, να γίνει πολεμίστρια. Τα υπόλοιπα θεωρώ πως ήταν περισσότερα εισαγωγικά, ώστε να μάθουμε τη Χάοτσι και το παρελθόν της και να μπορούμε να την ακολουθήσουμε σε νέες περιπέτειες σε επόμενα βιβλία. 

Παρότι δε σχετίζεται με το ίδιο το βιβλίο, η συγγραφέας έχει δημιουργήσει μερικά πολύ όμορφα artworks, τα οποία δεν μπορούσα να μη μοιραστώ!
 

 

 

 Έλενα Παπαδοπούλου