Παρουσίαση Βιβλίου - Μπάσταρδος Πολίτης

Στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης, την ώρα που ο παλιός κόσμος γκρεμίζεται και οι κοινωνικές ανισότητες φουντώνουν, όλοι βρίσκουν αφορμή για να βγάλουν τον χειρότερό τους εαυτό. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Φίλιππος, ένας νέος με χαμηλή αυτοεκτίμηση ενώ μάταια ψάχνει να βρει δουλειά καταλήγει στον υπόκοσμο. Οι ηθικές του σταθερές καταρρέουν μπροστά στον θυμό που νιώθει και κάθε μέρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην παρανομία. Η θετική επιρροή που δέχεται από έναν ηλικιωμένο παλαιοβιβλιοπώλη τον κάνει να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται. Προλαβαίνει όμως να επανορθώσει; Η δύσκολη οικονομική συγκυρία, τα κοινωνικά ταμπού και ο φόβος για την επόμενη μέρα τον κρατούν δέσμιο μιας αρρωστημένης κατάστασης από την όποια ελάχιστοι καταφέρνουν να επιστρέψουν.



Βρισκόμαστε στην Αθήνα τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Η ανεργία και η φτώχεια μαστίζουν τα κατώτερα κυρίως στρώματα της κοινωνίας. Αυτή η ανθρωπιστική κρίση δημιουργεί το ρατσισμό και την ξενόφοβη ιδεολογία.

Η ιστορία είναι αυτή ενός καταπιεσμένου και φτωχού νέου, που λόγω έλλειψη βούλησης και του ονείρου για καλύτερο για τη ζωή του μπλέκει σε μια φασιστική οργάνωση, όπου καταλήγει να κάνει πράγματα για τα οποία ντρέπεται. Παράλληλα γνωρίζεται με ένα βιβλιοπώλη, ο οποίος του δίνει μαθήματα ζωής, προσπαθώντας να τον αφυπνίσει.

Ο συγγραφέας παίρνει ως έμπνευση πραγματικά γεγονότα και καταστάσεις και δημιουργεί ένα συνταρακτικό μυθιστόρημα. Με τη γραφή του, απλή και κατανοητή, που όμως φανερώνει μια δυνατή πένα, αναδεικνύει με τρόπο βαθύ και έντονο τα συναισθήματα του φόβου, της υποταγής, της αγωνίας, αλλά και της αγάπης και της προσφοράς, αγγίζοντας κάθε καταπιεσμένη ψυχή.

Στις σελίδες του βιβλίου, όπως γράφει ο ίδιος, οι ήρωες είναι παιδιά του πολέμου... χωρίς πόλεμο δεν υπάρχουν ήρωες... και ο σκοπός του ανθρώπου είναι να παλεύει για έναν κόσμο χωρίς ήρωες. Το μυθιστόρημα αυτό είναι ένα από τα καλύτερα που έχω διαβάσει. Και έχω διαβάσει πολλά.

Ο κύριος Καλαμούτσος φαίνεται πως είναι ένας εξαιρετικός συγγραφέας. Μέσα από τις σελίδες του Μπάσταρδου Πολίτη καταφέρνει να προβληματίσει, να συγκινήσει και να γεννήσει νέες σκέψεις στο μυαλό του αναγνώστη. Θα ήθελα να ξαναδιαβάσω βιβλία του, για την ώρα όμως συστήνω το συγκεκριμένο ανεπιφύλακτα. Διαβάστε το εχθές!

Καλή ανάγνωση!