Συνέντευξη με τον Βασίλη Παπακώστα

Ο συγγραφέας καταγράφει στο παρόν βιβλίο αυτά που έζησε, που αισθάνθηκε και που έμειναν στη μνήμη του ως σημαντικά. Γιατί θεωρεί πως ό,τι έμαθε, θαύμασε, αγάπησε, μίσησε ή χάρηκε και κυρίως ό,τι υπέφερε, ήταν από τους ανθρώπους, που, παρ’ όλα τα λάθη και τις αδυναμίες τους, τους θεωρεί, ατομικά τον καθένα τους και συνολικά όλους μαζί, πολύ πιο αξιόλογους από τις ιδεολογίες, που μας τυφλώνουν και αποδεικνύονται στην πράξη ανίκανες να πραγματώσουν ό,τι υπόσχονται. Γιατί πιστεύει ότι όλοι οι άνθρωποι αδιακρίτως έχουν πιο πολλά να μας πουν και να μας δείξουν θετικά ή αρνητικά, και γι’ αυτό του καθενός η ζωή και το παράδειγμα διδάσκουν πολύ περισσότερα και πολύ πιο ουσιαστικά πράγματα… Αρκεί να μπορούμε να συναγάγουμε συμπεράσματα.

Το ΦΩΣ λοιπόν που αναζητεί είναι επίσης και τα συμπεράσματα, που συνάγουμε και τα διδάγματα, που λαμβάνουμε από τη ζωή και τη δράση των ανθρώπων, την καλή ή την κακή. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του γνώρισε το όνειρο, την προσδοκία και την ελπίδα των ανθρώπων για έναν κόσμο καλύτερο. Αυτών που ήθελαν να κάνουν το άσχημο όμορφο και το καλό, καλύτερο, γιατί πίστευαν περίπου αυτό που λέει ο Νίκος Καζαντζάκης: «Να αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω». Τώρα διαπιστώνει ότι στους ανθρώπους υπάρχει μόνο το όνειρο και η προσδοκία να φτιάξει ο καθένας μόνο τη ζωή του και τον εαυτό του… Όμως υπάρχουν ακόμη κάποιοι αμετανόητοι, που θέλουν και επιδιώκουν δίκαια και ειρηνικά να κάνουν καλύτερο τον κόσμο.

Και αυτούς τους θεωρεί ΦΩΣ! 

Ο Βασίλης Παπακώστας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ υπήρξε υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Υπηρέτησε ως Ειρηνοδίκης, Πταισματοδίκης Κύθνου, Πάρου και Αργαλαστής, Εισαγγελεύων στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σίφνου, Νάξου, Θήρας, Αργαλαστής και Αλμυρού, μέλος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σύρου, Νάξου και Βόλου, και τέλος ως Εργατοδίκης στο Ειρηνοδικείο Αθηνών. Συνταξιοδοτήθηκε το 2011. Είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων αγοριών. Έχει ασχοληθεί με τη στιχουργική και μελοποίηση τραγουδιών. Ποιήματα που έχει μελοποιήσει βρίσκονται αναρτημένα στο YouTube. Έργα του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις«ΛΕΞΙΤΥΠΟΝ», «Ανάτυπο» και «Ελκυστής». 

 

 

1.    Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Το βιβλίο μου είναι ο τρίτος και τελευταίος τόμος της τριλογίας «Αναζητώντας Φως», που είναι βιογραφικό μυθιστόρημα. Ο τρίτος τόμος είναι εμπνευσμένος από τη ζωή ενός δικαστή στις Κυκλάδες, στο Βόλο και στην Αθήνα τα χρόνια από το 1983 έως το 1996.

2.    Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Η μοναδική πηγή έμπνευσής μου είναι το τι συμβαίνει στην πραγματική ζωή και ο τρόπος που το βιώνουν οι χαρακτήρες των ηρώων μου.  Θεωρώ ότι αυτά που ζούμε, υποφέρουμε και απολαμβάνουμε είναι πηγή ανεξάντλητη για λογοτεχνική δημιουργία.  Την συγκεκριμένη ιστορία την ξεκίνησα για να περιγράψω τον τρόπο ζωής, τα προβλήματα και τις όμορφες στιγμές που έζησε ένας Έλληνας δικαστής κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα στην επαρχία και στην Αθήνα.

3.    Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να καταβάλω προσπάθεια για να έχω περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μου για να ολοκληρώσω το βιβλίο, γιατί ένα βιβλίο εξακοσίων σελίδων, όπως αυτό, έχει αρκετή δουλειά και αν δεν είχαμε κλειστεί μέσα στα σπίτια μας με την πανδημία, δεν θα το είχα τελειώσει ακόμη.

4.    Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Ελληνική πεζογραφία και ποίηση παλαιότερη και νέα.  Πάντοτε τους μεγάλους Έλληνες λογοτέχνες χωρίς ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποιον.  Γιαυτό γράφω και ποίηση και πεζογραφία.  Δεν έχω ασχοληθεί με το παιδικό βιβλίο, την αισθηματική, την αστυνομική λογοτεχνία και τη λογοτεχνία τρόμου, ούτε προβλέπω ότι θα ασχοληθώ.  Με εμπνέουν οι αληθινές ιστορίες, που βλέπω δίπλα μου στη ζωή.  Θεωρώ ότι το μυστικό του θαύματος της λογοτεχνίας του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ήταν οι αληθινές ιστορίες που περιέγραψε.

5.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Προφανώς ο πρωταγωνιστής, αλλά οι δευτερεύοντες χαρακτήρες δίνουν όλη την ομορφιά στην ιστορία, ενώ η ύπαρξη και η ένταση της δράσης του ανταγωνιστή αιτιολογεί το είδος και την ποιότητα της δράσης που πρωταγωνιστή και τον οδηγεί στη δικαίωση των αγώνων του.

6.    Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Στην ηλικία των 23 ετών, αλλά δημοσίευσα για πρώτη μου φορά στην ηλικία των 68 ετών.

7.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Και τα τρία είναι κρίσιμα.  Περισσότερο όμως η ικανότητα γραφής του συγγραφέα.

8.    Γιατί γράφεις;

Γράφω για να μεταδώσω όσα μπορώ από τα όμορφα και τα σημαντικά που γνώρισα.

9.    Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Τόσο ο κάθε συγγραφέας όσο και ο κάθε αναγνώστης προτιμούν κυρίως ένα συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας.  Ο καθένας ανάλογα με το προσωπικό του κριτήριο και αίσθημα.  Έτσι ο καθένας ας διαβάσει βιβλία αντιπροσωπευτικά του είδους που προτιμάει.  Λέω βιβλία γιατί πιστεύω ότι ένα βιβλίο είναι πολύ λίγο για να φωτιστεί και να συγκινηθεί ουσιαστικά ένας άνθρωπος.

10.  Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Ποιήματα και διηγήματα, που είναι πιο ευέλικτα είδη.  Τα μυθιστορήματα δεν διαβάζονται εύκολα από το μεγάλο κοινό, εκτός αν είναι αστυνομικά ή ερωτικά, αλλά τέτοια δεν γράφω.

11.  Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Στο e-mail vasathpap@hotmail.com