Παρουσίαση Βιβλίου - Αναζητώντας Φως Γ’ τόμος

Ο συγγραφέας καταγράφει στο παρόν βιβλίο αυτά που έζησε, που αισθάνθηκε και που έμειναν στη μνήμη του ως σημαντικά. Γιατί θεωρεί πως ό,τι έμαθε, θαύμασε, αγάπησε, μίσησε ή χάρηκε και κυρίως ό,τι υπέφερε, ήταν από τους ανθρώπους, που, παρ’ όλα τα λάθη και τις αδυναμίες τους, τους θεωρεί, ατομικά τον καθένα τους και συνολικά όλους μαζί, πολύ πιο αξιόλογους από τις ιδεολογίες, που μας τυφλώνουν και αποδεικνύονται στην πράξη ανίκανες να πραγματώσουν ό,τι υπόσχονται. Γιατί πιστεύει ότι όλοι οι άνθρωποι αδιακρίτως έχουν πιο πολλά να μας πουν και να μας δείξουν θετικά ή αρνητικά, και γι’ αυτό του καθενός η ζωή και το παράδειγμα διδάσκουν πολύ περισσότερα και πολύ πιο ουσιαστικά πράγματα… Αρκεί να μπορούμε να συναγάγουμε συμπεράσματα.

Το ΦΩΣ λοιπόν που αναζητεί είναι επίσης και τα συμπεράσματα, που συνάγουμε και τα διδάγματα, που λαμβάνουμε από τη ζωή και τη δράση των ανθρώπων, την καλή ή την κακή. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του γνώρισε το όνειρο, την προσδοκία και την ελπίδα των ανθρώπων για έναν κόσμο καλύτερο. Αυτών που ήθελαν να κάνουν το άσχημο όμορφο και το καλό, καλύτερο, γιατί πίστευαν περίπου αυτό που λέει ο Νίκος Καζαντζάκης: «Να αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω». Τώρα διαπιστώνει ότι στους ανθρώπους υπάρχει μόνο το όνειρο και η προσδοκία να φτιάξει ο καθένας μόνο τη ζωή του και τον εαυτό του… Όμως υπάρχουν ακόμη κάποιοι αμετανόητοι, που θέλουν και επιδιώκουν δίκαια και ειρηνικά να κάνουν καλύτερο τον κόσμο.

Και αυτούς τους θεωρεί ΦΩΣ!


Ο Βασίλης Παπακώστας με αυτό του το έργο προσπάθησε να κάνει κάτι καινούριο. Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα αμιγώς μυθιστόρημα, αλλά ούτε κάποια καθαρή βιογραφία. Όπως αναφέρει ο ίδιος πρόκειται για μία «μυθιστορηματική βιογραφία». Στις σελίδες του λοιπόν, ο συγγραφέας παίρνει το όνομα Οδυσσέας. 

Τα γεγονότα που ζει ο πρωταγωνιστής είναι όλα αληθινά είτε αυτά είναι προσωπικά, είτε κοινωνικοπολιτίκα δρώμενα της εποχής. Μοναδική διαφορά έχουν μερικές προσωπικές στιγμές που αναφέρει μέσα οι οποίες, αν και αληθινές, ανήκουν σε άλλα πρόσωπα. Μέσα από τις σελίδες του βλέπουμε τον πρωταγωνιστή να αναζητά το φως των ανθρώπων που είχαν κάτι σημαντικό να πουν, αλλά και να βρει το προσωπικό του φως μέσα από συμπεράσματα που έχει εξάγει ανά τα χρόνια. Επίσης, από τις λέξεις του παρακολουθούμε μοναχικές στιγμές, με εκείνον και τις σκέψεις του που φανερώνουν τα συναισθήματα του σε όλα όσα έχει ζήσει. Για αυτόν τον λόγο το αναφέρει ως μια μικρή «Οδύσσεια». 

Πρόκειται για τον τρίτο τόμο του οδοιπορικού του με τον γενικό τίτλο Αναζητώντας Το Φως. Είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή για όσους θέλουν να ζήσουν μαζί του τα τεκταινόμενα εκείνης της εποχής και να ανακαλύψουν ίσως τις συνήθειες και τις σκέψεις μιας διαφορετικής γενιάς.

  Καλή ανάγνωση!