Συνέντευξη με την Έλντυ Στεφάνου

Κατριόνα, μια μυστηριώδης και πανέμορφη χώρα κρυμμένη και προφυλαγμένη από τα μάτια των ανθρώπων. Πανέμορφες Νεράιδες και εκπληκτικά Ξωτικά, Φεγγαρόπαιδα με μοναδικές δυνάμεις, Νάνοι, Μάγοι, Κένταυροι, Λυκάνθρωποι και Γοργόνες, διαμορφώνουν τους κατοίκους αυτής της χώρας σε έναν παράλληλο κόσμο, σε ένα παράλληλο σύμπαν. Όμπαν της Σκωτίας, ένα μαγευτικό τοπίο, μια κοπέλα η Ρόρι, που 18 ολόκληρα χρόνια έχει μάθει να λατρεύει, να αγα- πάει και να μην θέλει για κανέναν λόγο να αποχωριστεί τον τόπο της… Τί είναι αυτό που θα την μεταπείσει; Ποιος είναι αυτός που θα της δείξει τον δρόμο για την Κατριόνα και θα της αποκαλύψει μια ζωή δική της που δεν είχε ιδέα ότι υπήρχε; Τί και ποιοί την περιμένουν; Ένας Βασιλιάς που έχει υποδουλώσει την Κατριόνα και κάνει ό,τι μπορεί για να κατακτήσει και τον υπόλοιπο κόσμο… Η Κατριόνα είναι μια συγκλονιστική τριλογία, με συναρπαστική δράση σ’ ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο ανάμεσα σε δύο κόσμους και αλλεπάλληλες ανατροπές, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία του σελίδα.



Ονομάζομαι Έλντυ Στεφάνου (Ελευθερία είναι το όνομά μου αλλά με φωνάζουν Έλντυ από μικρή). Γεννήθηκα το 1984 στη Ρόδο και συνεχίζω και ζω στο νησί. Είμαι παντρεμένη και έχω ένα σκυλάκι την Αριέτη. Είμαι μισή από Νορβηγία από τη μεριά της μαμάς και λόγω που μιλάω τη γλώσσα κατάφερα και έπιασα μια ονειρική δουλειά στο ξενοδοχείο Sunwing όπου εγώ και η ομάδα μου παίζουμε και κάνουμε δραστηριότητες με παιδάκια από Σκανδιναβία. Τρελαίνομαι για τα Χριστούγεννα και για βροχερές μέρες και ειλικρινά υποφέρω το καλοκαίρι. Το βιβλίο μου Κατριόνα, ανάμεσα σε δυο κόσμους είναι το πρώτο μου βιβλίο και ελπίζω να συνεχίσω να γράφω βιβλία όσο ζω.











1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.


Είναι μια ιστορια φαντασίας που ξεκινάει στη Σκωτία με ένα κορίτσι, την Ρόρι, την οποία ακολουθούμε λίγο στην καθημερινότητα της. Μια μέρα γνωρίζει έναν άντρα ο οποίος την προσεγγίζει και μετά από κάποιες στιγμές που περνάνε μαζί της αποκαλύπτει ότι προέρχεται από μια χώρα σε έναν παράλληλο κόσμο και πως κι εκείνη έρχεται από εκείνο τον κόσμο. Η Ρόρι μετά από αυτήν την αποκάλυψη νιώθει λες και όλος της ο κόσμος έχει έρθει πάνω κάτω. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να επισκεφτεί εκείνη τη χώρα στην οποία γεννήθηκε και όταν το κάνει ξεκινάνε και όλες τις οι περιπέτειες.


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;


Έμπνευση παίρνω από διάφορα πράγματα, από ένα τραγούδι, ένα ηλιοβασίλεμα, μια ωραία εικόνα σε ένα βιβλίο. Κυρίως η μουσική με εμπνέει πολύ και τώρα τελευταία έχω αρχίσει να μαζεύω εικόνες από το Instagram που με εμπνέουν για την ιστορία, όπως εικόνες από ομιχλιασμένα δάση, περίεργες γέφυρες, φυτά, κάστρα.Οτιδήποτε ταιριάζει στην πλοκή και στο ύφος της ιστορίας.


3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;


Να μη βιάζεται...! Στην αρχή που είχα ξεκινήσει το βιβλίο μου, δεν ήταν ούτε το μισό από όσο είναι τώρα. Και μόλις το είχα τελειώσει, από τον ενθουσιασμό μου, χωρίς καν να το περάσω μια επιμέλεια, αμέσως το έστειλα σε εκδοτικούς. Μεγάλο λάθος και απογοήτευση μετά για μένα χωρίς λόγο. Τώρα ξέρω ότι το καλό πράγμα αργεί. Καλύτερα να πάρει και ένα και δυο χρόνια παραπάνω η συγγραφή και να βγει ένα ολοκληρωμένο κείμενο παρά μια τσαπατσουλιά.


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;


Μου αρέσει να διαβάζω διάφορα είδη. Φαντασίας, κοινωνικά, μυστηρίου. Και φυσικά και παιδικά βιβλία και παραμύθια μου αρέσουν πολύ. Το είδος που μου αρέσει να γράφω είναι φαντασίας, ξεκάθαρα! Αν και θα ήθελα να δοκίμαζα μια μέρα να γράψω κάτι κοινωνικό και ανάλαφρο όπως είναι τα βιβλία της Σόφι Κινσελά.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;


Δεν μπορώ να διαλέξω μόνο ένα χαχαχα δεν γίνεται!! Όλοι αυτοί μαζί φτιάχνουν την ιστορία. Καλά αν πρέπει να διαλέξω θα πω πως για μένα προσωπικά είναι σημαντικός ο πρωταγωνιστής γιατί αν δεν με τραβάει σαν χαρακτήρας με ξενερώνει μετά το βιβλίο και βαριέμαι.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;


Διάφορες ιστορίες έγραφα από πολύ μικρούλι. Το βιβλίο μου ξεκίνησα να το γράφω στα σοβαρά όταν ήμουν γύρω στα 22.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;


Άντε πάλι να διαλέξω ένα χαχα!! Όλα αυτά παίζουν ρόλο.Χωρίς το ένα δεν μπορούν και τα άλλα να αποδώσουν. Πρώτα έρχεται η φαντασία, χωρίς αυτήν δεν κάνεις τίποτα. Και μετά με τη σκληρή δουλειά φροντίζεις να βγει το βιβλίο όσο πιο καλογραμμένο μπορείς. Πάλι αν πρεπει να διαλέξω ένα θα πω ότι η φαντασία είναι πιο σημαντική, έστω και λίγο. Γιατί για τα υπόλοιπα μπορούν να σε βοηθήσουν και άλλοι άνθρωποι (φίλοι, επιμελητές κτλ) ενώ χωρίς τη φαντασία και τις ιδέες δεν θα υπάρξει τίποτα.


8. Γιατί γράφεις;


Γιατί έχω πολλές εικόνες στο κεφάλι μου και πολλά συναισθήματα που όταν τα αποτυπώνω στο χαρτί ζωντανεύουν και με βοηθάνε κι εμένα να τα γνωρίσω καλύτερα.


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.


Κατριόνα!! Χαχα πλάκα κάνω (σχεδόν). Δεν είμαι καλή στο να προτείνω βιβλία. Θα προτείνω και σε συγγραφείς και σε αναγνώστες να διαβάσουν το «Υπάρχει ο Παράδεισος αλλά υπάρχει και η Κόλαση», ένα βιβλίο που εμένα προσωπικά με έχει ξετρελάνει και νομίζω το έχω ήδη διβάσει 5 φορές...!


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;


Φυσικά τη συνέχεια της Κατριόνα και δουλεύω και πάνω σε ένα πιο παιδικό/εφηβικό βιβλίο που θέλω και να εικονογραφήσω και θα έχει να κάνει με Γοργόνες με τις οποίες έχω ένα κόλλημα...!


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;


Instagram: eldy_of_the_woods

Tiktok: eldy_s