Παρουσίαση Βιβλίου - Κατριόνα, Ανάμεσα σε δύο κόσμους

Κατριόνα, μια μυστηριώδης και πανέμορφη χώρα κρυμμένη και προφυλαγμένη από τα μάτια των ανθρώπων. Πανέμορφες Νεράιδες και εκπληκτικά Ξωτικά, Φεγγαρόπαιδα με μοναδικές δυνάμεις, Νάνοι, Μάγοι, Κένταυροι, Λυκάνθρωποι και Γοργόνες, διαμορφώνουν τους κατοίκους αυτής της χώρας σε έναν παράλληλο κόσμο, σε ένα παράλληλο σύμπαν. Όμπαν της Σκωτίας, ένα μαγευτικό τοπίο, μια κοπέλα η Ρόρι, που 18 ολόκληρα χρόνια έχει μάθει να λατρεύει, να αγαπάει και να μην θέλει για κανέναν λόγο να αποχωριστεί τον τόπο της… Τι είναι αυτό που θα την μεταπείσει; Ποιος είναι αυτός που θα της δείξει τον δρόμο για την Κατριόνα και θα της αποκαλύψει μια ζωή δική της που δεν είχε ιδέα ότι υπήρχε; Τι και ποιοι την περιμένουν; Ένας Βασιλιάς που έχει υποδουλώσει την Κατριόνα και κάνει ό,τι μπορεί για να κατακτήσει και τον υπόλοιπο κόσμο… 
 
Η Κατριόνα είναι μια συγκλονιστική τριλογία, με συναρπαστική δράση σ’ ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο ανάμεσα σε δύο κόσμους και αλλεπάλληλες ανατροπές, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία του σελίδα.
 

Το βιβλίο ξεκινάει με μια σκηνή από το παρελθόν, μια επιδρομή και μια καταστροφή, που βάζει τον αναγνώστη κατευθείαν στο κλίμα του βιβλίου και τον προϊδεάζει για τη συνέχεια. Μερικά χρόνια μετά τα γεγονότα του προλόγου, ο αναγνώστης γνωρίζει τη Ρόρι, την πρωταγωνίστρια του βιβλίου, η οποία δουλεύει σε ένα βιβλιοπωλείο στη Σκωτία (ζηλεύω, ναι). Η Ρόρι, ένιωθε πάντα πως δεν ανήκε ακριβώς στη μικρή πόλη που ζει, όσο και αν την αγαπάει. Ο μόνος ισχυρός δεσμός που έχει είναι με την οικογένειά της. Ένας απρόσμενος πελάτης και ένα παλιό βιβλίο φέρνουν τα πάνω κάτω στη ζωή της. Ο εφιάλτης που βλέπει φανερώνει τελικά μια θλιβερή αλήθεια για έναν μυστικό κόσμο. Η Ρόρι βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπη με ένα μυστήριο παρελθόν, ένα παράλληλο σύμπαν, μαγικά πλάσματα και έναν μεγάλο κίνδυνο.

Η Κατριόνα είναι για μένα ένα βιβλίο φαντασίας που απευθύνεται σε εφήβους, ίσως ακόμα και παιδιά (αν εξαιρέσουμε δύο ή τρεις σκηνές σε όλο το βιβλίο). Η πρωταγωνίστρια είναι ενήλικη, αλλά μερικές φορές το ξεχνούσα και φανταζόμουν ένα κορίτσι γύρω στα δεκατέσσερα, γεμάτο ενέργεια, αγάπη και ίσως αφέλεια. Ο κόσμος της Κατριόνα δεν ξέφυγε από κλισέ του είδους, αλλά μου άρεσε που τα πλάσματα που ξέρουμε ήδη από άλλα βιβλία απέκτησαν νέες πτυχές (πχ οι λυκάνθρωποι έχουν ένα συγκεκριμένο χρώμα ματιών που δηλώνει την κατάρα που κουβαλούν. Αυτό οδηγεί σε προκατάληψη και περιθωριοποίηση). Οι όμορφες ζωντανές περιγραφές και η φαντασία μπορώ να πω ότι μου κράτησαν το ενδιαφέρον. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο από όλα ήταν η έμφαση που δόθηκε στην οικογένεια και τη φιλία, όπως και σε αξίες και θετικά πρότυπα.

Συνολικά, θεωρώ το συγκεκριμένο βιβλίο ένα ευχάριστο βιβλίο φαντασίας που θα το απολαύσουν κυρίως έφηβοι και έφηβες, το οποίο επικεντρώνεται στην αξία της οικογένειας, της αποδοχής και της φιλίας.

 Έλενα Παπαδοπούλου