Συνέντευξη με τον Θανάση Μάρκου

Ελλάδα, 1968


Ένα καλοκαιρινό δειλινό βρίσκει τον Νίκο και την Ελίζα αγκαλιασμένους να ανταλλάσσουν λόγια αγάπης. Στα μάτια τους καθρεφτίζεται η χαρά, ο έρωτας και το πάθος τους. Ένα ταξίδι όμως στην Ιταλία θα δοκιμάσει τη σχέση τους. Η νύχτα που θα περνούσαν στην Τοσκάνη μετατρέπεται σε εφιάλτη και ο Νίκος με την Ελίζα βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωποι με ανθρώπους και γεγονότα που θα τους στοιχειώσουν.


Στόχος… η επιβίωση.






Ο Θανάσης Μάρκου γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής, το 1995. Είναι απόφοιτος του Αρσακείου Τοσιτσείου Εκάλης, με μετέπειτα σπουδές στη Φυσικοθεραπεία. Η αγάπη του για τη Φυσικοθεραπεία, είναι εφάμιλλη με την αγάπη του για τη συγγραφή και την κατασκευή ιστοριών. Λατρεύει τα ταξίδια από τα οποία πηγάζει η έμπνευσή του, ενώ ξεχωριστή θέση για εκείνον κατέχει ο κινηματογράφος. Επιρροές του, στα εφηβικά του χρόνια, που ήταν για εκείνον η αφετηρία και το έναυσμα για να ασχοληθεί με τη συγγραφή, είναι οι σκηνοθέτες Ντάριο Αρτζέντο, Λούτσιο Φούλτσι κ.ά. Γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα αλλά και τρόμου, χωρίς αυτό να τον εμποδίζει να καταπιαστεί και με άλλα είδη, τα οποία θα του δώσουν την ικανοποίηση της δημιουργίας.



1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.


Από την αρχή προσπάθησα να αποτυπώσω την προσομοίωση της κοινωνίας μας. Μπορείς να συναντήσεις αρνητικά στοιχεία της κοινωνίας και κινδύνους. Όμως, από την ιστορία δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα θετικά στοιχεία και η λάμψη του έρωτα, που με το φώς του μπορεί να σβήσει το ”σκοτάδι”.


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;


Όλα ξεκίνησαν κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού που πραγματοποίησα με παρέα, στην Ιταλία. Σκέφτηκα, ”τι θα μπορούσε να πάει λάθος σε αυτό το ταξίδι;”. Η σκέψη αυτή, σε συνδυασμό με τα όσα έζησα και φαντάστηκα εκεί, με οδήγησαν στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα. Από τα ταξίδια αντλώ το μεγαλύτερο μέρος της έμπνευσης μου.


3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;


Πιστεύω πως η συγγραφή δεν είναι επάγγελμα και ούτε μπορώ να την δω σαν επάγγελμα, οπότε θα με συμβούλευα να ευχαριστιέμαι το ταξίδι μέσα από αυτή την διαδικασία.


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;


Όλα τα λογοτεχνικά είδη μπορούν να μας μεταλαμπαδεύσουν γνώσεις και να μας δημιουργήσουν συναισθήματα, παρ' όλα αυτά μου αρέσει να διαβάζω αστυνομική λογοτεχνία, μου αρέσουν μυθιστορήματα με περιπέτεια και μυστήριο. Ακόμα, απολαμβάνω να διαβάζω ιστορικά και φιλοσοφικά έργα. Ως προς το δεύτερο μέρος της ερώτησης, μπορώ να πω ότι έχω καταπιαστεί με αρκετά διαφορετικά είδη, μιας και η συγγραφή σε οδηγεί στην περιλάνηση και εξερεύνηση, κάτι που σε βοηθάει να εκφραστείς και να βρείς την συγγραφική σου ταυτότητα. Αυτό το διάστημα ωστόσο ασχολούμαι περισσότερο με ιστορίες μυστηρίου.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;


Αναλόγως την ιστορία, όμως πιστεύω ότι πολλές φορές όλα εξαρτώνται από τον ανταγωνιστή, εκείνος θα δώσει τους ρυθμούς και την καθοδήγηση σε μία ιστορία και οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν, κάνοντας το καλύτερο δυνατό.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;


Από μικρός ασχολούμουν, μάλιστα στο δημοτικό είχα λάβει μέρος σε διαγωνισμό παραμυθιού, στο σχολείο μου. Στην εφηβεία, μου άρεσε να δημιουργώ κόμικς και λίγο αργότερα πιο ολοκληρωμένα κείμενα.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;


Η φαντασία. Και η ικανότητα γραφής είναι σημανική, αλλά πιστεύω ότι με διάβασμα και εξάσκηση βελτιώνεται. Όσον αφορά την σκληρή δουλειά, αν σου αρέσει η ιδέα της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου βιβλίου, τότε θα υπάρξει η θέληση που είναι κινητήριος δύναμη.


8. Γιατί γράφεις;


Είναι τρόπος έφρασης. Σχεδόν, είναι μία αυτόματη λειτουργία. Η δημιουργία μίας ιστορίας και των χαρακτήρων της, είναι ζωή και μέσα από αυτό το “ταξίδι” μπορείς να ζήσεις πολλές και διαφορετικές ζωές. Δεν είναι μαγικό; Πολλές φορές μπορεί να οδηγηθείς στην λύτρωση και στην ελευθερία του πνεύματος.


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.


Ένα βιβλίο που κατά πλειοψηφία θα έχει διαβαστεί από συγγραφείς και όχι απαραίτητα του αστυνομικού είδους και το οποίο προτείνω στους ομότεχνους μου, είναι το “Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές” της Αγκάθα Κρίστι. Απλή και διαχρονική γραφή που σε βάζει σε διαδικασία σκέψης και αναζήτησης. Ακόμα, προτρέπω κάθε αναγνώστη να διαβάσει το “Ο Γέρος και η Θάλασσα” του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Διαμέσου αυτής της απλής ιστορίας, με την τόσο γλαφυρή περιγραφή της φύσης, ο Χέμινγουεϊ μεταφέρει στον αναγνώστη το μήνυμα της διαρκούς προσπάθειας και του οπτιμισμού.


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;


Η Φυσικοθεραπεία, που είναι και το αντικείμενο των σπουδών μου θα συνεχίσει να έχει μερίδιο στα όνειρα μου. Το ίδιο ισχύει και για την συγγραφή που είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου. Προσπαθώ συνεχώς να αυτοβελτιώνομαι και να διευρύνω τα όρια μου, κάνοντας αυτό που με ευχαριστεί. Θα συνεχίσω να γράφω και ποιος ξέρει… σύντομα μπορεί να διαβάσετε κάποιο καινούργιο μυθιστόρημα μου.


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;