Παρουσίαση Βιβλίου - Γκασπάρ το Τελώνι

Ο Γκασπάρ είναι ένα νεαρό τελώνι. Μόνο 375 χρονών! Έχει έρθει στην Φύση για να μάθει να διοικεί το Δάσος του. Ο δάσκαλός του, ο Όσσικ, που ήταν μαζί του μέχρι τώρα, φεύγει πια για το Βασίλειο των Τελωνίων, και θα μείνει μόνος του. Μόνος του με το Δάσος του.

Όταν η Φύση του λέει ότι θα πρέπει να καταστρέψει το Δάσος του αυτός αντιδράει. Δεν θέλει. Θέλει να είναι όλα τέλεια. Να είναι όλα όπως όταν ο Όσσικ ήταν εκεί. Όμως το Δάσος του καταστρέφεται. Και τώρα πρέπει να το φτιάξει ξανά. Από την αρχή. Μόνος του.

Η μήπως όχι;
 
 
 
 
 
 
Ο Γκασπάρ είναι ένα νεαρό τελώνι, μαθητευόμενος του Όσσικ, ενός λιγομίλητου, αυστηρού αλλά πολύ αποτελεσματικού τελωνίου, που είχε τη θέση του άρχοντα του δάσους. Όμως, ο Όσσικ, έχοντας μαθητεύσει, τελέσει τα καθήκοντά του και εκπαιδεύσει τη νέα γενιά είναι πλέον έτοιμος να γυρίσει στο βασίλειο των Τελωνίων και να συνταξιοδοτηθεί, θα λέγαμε. Και κάπου εκεί αρχίζουν τα προβλήματα για τον μικρό Γκασπάρ, που πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά του. Το βάρος μεγάλο και οι φόβοι πολλοί, μα όταν η Φύση τού αποκαλύπτει πως πρώτα θα καταστρέψει το δάσος και μετά θα το διοικήσει, ο μικρός Γκασπάρ φοβάται ακόμα περισσότερο. Πώς θα καταστρέψει κάτι που τόσο αγαπά. Η απόφασή του φέρνει τα πάνω κάτω και το μικρό μας τελώνι έχει πολλά να μάθει αν θέλει να γίνει ένας καλός άρχοντας και να σώσει το αγαπημένο του Δάσος και όλα του τα πλάσματα.

Ο Γκασπάρ το τελώνι είναι μια ιστορία για τα παιδιά, που όμως διαβάζεται ευχάριστα και από τους μεγάλους. Μας εισάγει σε έναν φανταστικό κόσμο, στον οποίο κατοικούν κάθε λογής πλάσματα, όπως τα τελώνια, οι νάνοι, οι νεράιδες, τα ξωτικά, η Φύση και ο Θάνατος. Παρά το γεγονός ότι τα πλάσματα αυτά δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας της συγγραφέα, η Μάρθα Κοντοδαίμων έχει καταφέρει να βάλει τη δική της πινελιά και να "ξαναδημιουργήσει" τα ήδη γνωστά μυθικά πλάσματα.

Πέρα από την κοσμοπλασία, απόλαυσα ιδιαίτερα τα πλούσια μηνύματα που προσπαθεί να περάσει η συγγραφέας σχετικά με την πορεία προς την ενηλικίωση. Σχετικά με τα λάθη και τα μαθήματα που πρέπει να κάνουμε και να πάρουμε, σχετικά με τις προκαταλήψεις μας, τους στόχους, τις ανασφάλειες και τους φόβους μας. Το αγαπημένο μου κομμάτι ήταν η γιορτή της Σάτοναθ και όλες οι σκέψεις σχετικά με τον Θάνατο. Ήταν πραγματικά υπέροχο!

Συνολικά, είναι μια ιστορία γεμάτη μηνύματα που θα απολαύσουν παιδιά και γονείς. 


Έλενα Παπαδοπούλου