Συνέντευξη με τη Μαρία Αλεξοπούλου

Μία φορά κι έναν καιρό,

Η Ευρυδίκη βρέθηκε στο σταυροδρόµι του ανόθευτου έρωτα και της δαµασµένης λογικής. Χωρίς ενδοιασµούς επέλεξε τον εύθραυστο δρόµο µε την καρδιά να καλπάζει σε κάθε βηµατισµό. Μεµιάς ξεκίνησε να γράφει για τη θεριεµένη φλόγα του πόθου, εξαλείφοντας τη λευκότητα του χαρτιού. Όµως δεν κατέθετε τις σκέψεις της όπως πρότινος, τα συναισθήµατά της φορούσαν το ανάλαφρο ένδυµα της ποίησης. Νέες πλουµιστές λέξεις γλιστρούσαν πάνω στο χαρτί για τον έρωτα που γεννιέται, ψυχορραγεί, πεθαίνει και αναγεννιέται.

«Ολάνθιστα τα χείλη σου
φιλούν ένα ένα τα µατόφυλλά µου.
Προσφέρουν χαρές δοσµένες στο πάθος,
να ονειρευτώ κρίνω πως δε θα’ ναι λάθος.
Τα φύλλα της καρδιάς µου
µεµιάς σκιρτούν
άνθη που χορεύουν,
µιλούν, αστράφτουν.
Ολάνθιστος ο εξεγερµένος έρωτάς µου.
Ολάνθιστη εγώ, η πάλαι ποτέ µαραµένη».
 
 
Σαν καθαρόαιµο παιδί του χειµώνα, η Μαρία Αλεξοπούλου γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1985. Προ αρκετών ετών, φοίτησε στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό της Αθήνας, όπου διάλεξε την κατεύθυνση της Ιστορίας, παρόλο που τη γοήτευε η ριψοκίνδυνη καριέρα της Lara Croft. Εργάστηκε ως αρθρογράφος σε site, όπου καταπιάστηκε µε ποικίλα θέµατα όπως ο κινηµατογράφος, η οµορφιά αλλά και µε τουριστικούς προορισµούς. Καθηµερινά αφοσιώνεται στην ενισχυτική διδασκαλία των µαθητών της και σφύζει από περηφάνια όταν ξεχωρίζουν τους κούρους από τις κόρες. Την τελευταία τριετία έχει δηµιουργήσει το blog «One girl, one pen» όπου διατυµπανίζει τα αναγνωστικά ταξίδια της. Aπό τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή κυκλοφορεί και το πρώτο της βιβλίο «Η θλίψη που φωλιάζει µέσα µου» (2020), µία συλλογή σπονδυλωτών διηγηµάτων για να απενοχοποιήσει τη θλίψη και να αφυπνίσει την ελπίδα.
 
 
 
 
 

1. Να σου κάνουν σπόιλερ για το τέλος κάθε βιβλίου όταν ξεκινάς να το διαβάζεις ή να μην μαθαίνεις ποτέ πλήρως τι συνέβη;

Χίλιες φορές να μείνω στην άγνοια παρά να μου προδώσουν τον επίλογο του βιβλίου, είμαι σποιλεροφοβική όχι μόνο στα βιβλία αλλά και στις σειρές.

2. Θα προτιμούσες να ξεχάσεις την πλοκή του βιβλίου που γράφεις ή τους χαρακτήρες;

Θα προτιμούσα να ξεχάσω την πλοκή γιατί θα έτρεφα την ελπίδα πως οι χαρακτήρες θα καθοδηγήσουν εμένα και κατά συνέπεια την ιστορία.

3. Ο δολοφόνος να είναι πάντα ο μπάτλερ ή ένας χαρακτήρας που εμφανίστηκε στο τελευταίο κεφάλαιο;

Έχοντας διαβάσει πληθώρα αστυνομικών μυθιστορημάτων, ξέρω πως ο δολοφόνος κατά κανόνα θα εμφανιστεί στο πρώτο μισό του βιβλίου. Ας είναι με την ιδιότητα του μπάτλερ απ’ ότι ένας άσχετος που ήρθε να κλέψει τη ‘'δόξα’’.

4. Να είναι όλα τα ονόματα χαρακτήρων κοινότυπα ή εξαιρετικά ιδιαίτερα;

Προτιμώ τα πιο σπάνια ονόματα, όμως να είναι εύηχα ώστε να μην παθαίνω απανωτά σαρδάμ μέχρι να τα προφέρω.

5. Πρωταγωνιστής που είναι υπερβολικά χαρούμενος ή μονόχνοτος;

Νομίζω ότι μου είναι φυσικά αδύνατο να γράψω έναν χαρακτήρα υπερβολικά χαρούμενο, γιατί αφενός δεν αποτελεί πρόκληση, αφετέρου σε όλους ελλοχεύει η στεναχώρια. Εν αντιθέσει, ένας μονόχνοτος πρωταγωνιστής θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον και θα έδειχνα μία υποβόσκουσα επιείκεια προς εκείνον.

6. Παρατραβηγμένη ή κοινότυπη πλοκή;

Ασυζητητί κοινότυπη πλοκή γιατί ως αναγνώστρια δεν μου αρέσει να καταπιάνομαι με βιβλία που εκβιάζεται το συναίσθημα ή που δεν υπάρχουν λογικές εξηγήσεις.

7. Να γράφεις από εδώ και πέρα μόνο σε χαρτί ή πληκτρολογώντας με ένα μόνο δάχτυλο;

Μπορεί ήδη να πληκτρολογώ με ένα μόνο δάχτυλο!

8. Σειρά βιβλίων με συμμετρία και άσχημα εξώφυλλα ή το αντίθετο;

Είναι υποκειμενικός όρος το άσχημο εξώφυλλο αλλά θα απαντήσω πως δεν με απασχολεί τόσο η συμμετρία σε σειρά βιβλίων.

9. Να λείπει μία σελίδα από σημαντικό σημείο ή να λείπουν πέντε σελίδες από την αρχή;

Μία σελίδα πόσο χάος μπορεί να προκαλέσει; Eνώ πέντε σελίδες από την αρχή ίσως είναι αρκετές για να με μπλοκάρει στη συγγραφή.

10. Να χάσεις τα πρώτα πέντε κεφάλαια του βιβλίου ή όλες τις διορθώσεις;

Φοβερό δίλημμα! Την παρούσα στιγμή θα πω όλες τις διορθώσεις διότι μου φαίνεται πιο δύσκολη και επώδυνη η ανάκτησή τους. Αύριο ίσως έχω διαφορετική άποψη.

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σου οι αναγνώστες;

Στο instagram μπορείτε να με βρείτε με το ψευδώνυμο onegirl1pen που είμαι αρκετά ενεργή. Στο facebook έχω φτιάξει τη συγγραφική σελίδα που μοιράζομαι φωτογραφίες και κριτικές για να τιμήσω τους αναγνώστες.
 

ας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία. Εις το επανιδείν.