Συνέντευξη με την Ευριδίκη Πετσά


Μια ανάμνηση, όσο μεγάλη και αν είναι, μπορεί να χωρέσει μέσα σε μια φωτογραφία. Όταν η νεαρή δημοσιογράφος Εστέλ Σεράνο εμπλέκεται σε ένα δημόσιο σκάνδαλο στη Μαδρίτη, αποφασίζει να γυρίσει πίσω στο πατρικό της, στη Βαλένθια. Ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με τους δαίμονες του παρελθόντος της, η τύχη τη φέρνει μπροστά σε μια παγωμένη υπόθεση ετών, η οποία αποτελεί το εισιτήριο για την επιστροφή της στην πρωτεύουσα. Με τη βοήθεια της παιδικής της φίλης και του αξιόπιστου συνεργάτη της, ανακαλύπτει πως τα στοιχεία δημιουργούν ένα μυστικό μονοπάτι που την οδηγεί σε γνώριμο έδαφος. Ποιος κρύβεται πίσω από τον φακό που σκορπίζει φωτογραφίες στην πόλη και τι ακριβώς γνωρίζει για την πιο τραγική στιγμή της ζωής της;

 

 

 

Η Ευριδίκη Πετσά γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά τον Αύγουστο του 1995. Mετά από οκτώ χρόνια στο όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού, τη Σαλαμίνα, μετακόμισε στην Ελευθερούπολη Καβάλας, όπου και διαμένει. Η πρώτη επαφή της με λογοτεχνικά βιβλία προέκυψε από νωρίς και λίγα χρόνια αργότερα ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα στον κόσμο της φαντασίας. Σπούδασε Λογιστική & Χρηματοοικονομική στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Σήμερα, διαμοιράζει τον χρόνο της μεταξύ της εργασίας της και της δημιουργικής γραφής, συνεχίζοντας πάντα να ανακαλύπτει νέες μορφές τέχνης, αφού σε έναν κόσμο που μπορείς να είσαι ό,τι θέλεις, εκείνη επιλέγει να κάνει όσα την εκφράζουν.




1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

- Το βιβλίο έχει τίτλο «Ο φωτογράφος της Βαλένθια». Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα μυστηρίου με ρομαντικές πινελιές, οι οποίες όμως δεν αφαιρούν καθόλου το κύριο συναίσθημα της αναζήτησης. Η Εστέλ Σεράνο είναι μια νεαρή δημοσιογράφος που αναγκάζεται να επιστρέψει στην Βαλένθια και να έρθει αντιμέτωπη με τα προβλήματα του παρελθόντος. Μια υπόθεση που πέφτει στα χέρια της φαίνεται να είναι το εισιτήριο για την επιστροφή της στη Μαδρίτη, ωστόσο φαίνεται πως τα στοιχεία την οδηγούν σε γνώριμο έδαφος. Ξεκινά λοιπόν την αναζήτηση του μυστήριου φωτογράφου που σκορπίζει φωτογραφίες στην πόλη, και που ίσως γνωρίζει λεπτομέρειες για την πιο τραγική στιγμή στη ζωή της.



2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη
ιστορία;

- Νομίζω πως ένωσα δύο μεγάλες μου αγάπες και προέκυψε η βάση επάνω στην οποία πάτησα για να ξεκινήσω το ταξίδι σε αυτή την ιστορία: Η φωτογραφία και η Ισπανία. Θεωρώ πως η φωτογραφίες κρατούν μεγάλη δύναμη μέσα τους. Απαθανατίζουν στιγμές και έχουν την ικανότητα να επαναφέρουν μνήμες, καθώς επίσης και να συντηρούν το παρελθόν. Πάντα με ενθουσίαζε αυτή η παρατήρηση. Όσο για την Ισπανία, παρόλο που δεν είχα ακόμη την ευκαιρία να ταξιδέψω εκεί, υπήρχε κάτι που με έκανε να νιώθω τόσο οικεία με την κουλτούρα της χώρας, ίσως επειδή η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν πολλά κοινά. Αυτές ήταν οι βάσεις που είχα στο μυαλό μου καθώς δημιουργούσα την πλοκή. Σημαντικό να αναφερθεί, είναι το γεγονός πως η ιστορία που ξεκίνησα να γράφω δεν είχε καμία σχέση με το πως κατέληξε στο δημοσιευμένο έντυπο, κάτι που θεωρώ πως είναι η μαγεία της συγγραφής.



3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

- Προσωπικά, έγραψα αυτό το βιβλίο σε μια δύσκολη περίοδο για εμένα, με αποτέλεσμα η συγγραφή αυτού του βιβλίου να είναι μια μεγάλη ανάσα στη ζωή μου. Θεωρώ ότι έζησα τη συγγραφική διαδικασία στο έπακρο. Αν όμως είχα πράγματι τη δυνατότητα να δώσω μια συμβουλή στον εαυτό μου, είναι να μην αμφισβητεί τις ικανότητές που έχει. Είναι κάτι το οποίο αντιμετωπίζω μέχρι και σήμερα, ένα χρόνο μετά. Νομίζω πως το να μην σταματάμε τον εαυτό μας με τις αμφιβολίες μας είναι το πιο σημαντικό. Επίσης, θα πρέπει να υπενθυμίζω στον εαυτό μου να μην κάνει διορθώσεις όσο γράφει. Γενικώς έχω έναν εθισμό στο να σαμποτάρω την έμπνευσή μου!


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

- Είμαι μεγάλη οπαδός των βιβλίων φαντασίας. Θεωρώ πως αυτό το είδος δίνει ένα μεγάλο εύρος επιλογών στους συγγραφείς, για να δημιουργήσουν απίστευτους κόσμους και χαρακτήρες, τους οποίους ανυπομονώ να γνωρίσω. Ωστόσο, σαν συγγραφέας έχω δοκιμάσει αρκετά είδη και θεωρώ πως καταλήγω πάντα σε έναν συνδυασμό μυστηρίου, πλεγμένο με κάποιο άλλο είδος. Αυτό αποτυπώνεται πάντα στο χαρτί μου, οπότε μάλλον η συγγραφική μου πένα έχει καταλήξει στην επιλογή της!


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες
χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Σίγουρα και τα τρία είναι σημαντικά για την πορεία της ιστορίας. Κατά τη γνώμη μου όμως, ο ανταγωνιστής είναι ο πιο σημαντικός. Εκείνος θέτει τους όρους στην ιστορία και η εξέλιξη της πλοκής βασίζεται επάνω στις πράξεις του. Ψηφίζω ανταγωνιστή!



6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

- Παρόλο που είχα ασχοληθεί με blogs από πολύ νεαρή ηλικία, θα πω πως λογοτεχνικά δε ξεκίνησα μετά τα 22 με 23, πράγμα που έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης αρκετές φορές, καθώς δεν είχα προβάλλει ποτέ αυτή την πλευρά του εαυτού μου στο οικογενειακό και φιλικό μου περιβάλλον.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

- Ακόμη ένα τρίπτυχο επιτυχίας. Θεωρώ πως η φαντασία είναι η πηγή των πάντων στη συγγραφική τέχνη όμως χωρίς σκληρή δουλειά δεν θα συμβεί τίποτε, ακόμη και αν υπάρχει η φαντασία και η δυνατή πένα. Νομίζω η επιλογή εδώ είναι ξεκάθαρη, σύμφωνα πάντα με τις δικές μου εμπειρίες.



8. Γιατί γράφεις;

- Μου πήρε πολύ καιρό να κατανοήσω και εγώ η ίδια γιατί γράφω. Νομίζω πως ακόμη δουλεύω αυτή την απάντηση μέσα μου. Μπορώ όμως με σιγουριά να πω πως «Ο φωτογράφος της Βαλένθια» είναι ένα βιβλίο που το έγραψα για εμένα. Η συγγραφή μου δίνει κουράγιο όταν χρειάζομαι ένα διάλειμμα από την πραγματικότητα.



9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

- Νομίζω πως οι περισσότεροι συγγραφείς είμαστε και αναγνώστες. Για το λόγο αυτό, θα προτείνω δυο λογοτεχνικά βιβλία που προσωπικά αγαπώ.

Το πρώτο βιβλίο έχει τίτλο «Το μυστήριο της τράπουλας» και είναι έργο του Νορβηγού συγγραφέα Γιοστέιν Γκάαρντερ. Θα σας παραθέσω και τον αγγλικό τίτλο (Solitaire Mystery – Jostein Gaarder). Πρόκειται για ένα βιβλίο που μας αφήνει με τροφή για σκέψη μέσα από τα μάτια του δωδεκάχρονου πρωταγωνιστή. Ανήκει στην κατηγορία εφηβικής λογοτεχνίας, όμως θεωρώ πως θα έπρεπε όλοι να το έχουν στη βιβλιοθήκη τους.

Το δεύτερο βιβλίο δε χρειάζεται συστάσεις. Έχει τίτλο «Περηφάνια και Προκατάληψη» από την αγαπημένη Τζέιν Όστεν ( Pride and Prejudice – Jane Austen). Πρόκειται για κλασική λογοτεχνία και προσωπική αγαπημένη επιλογή.

Κάπου εδώ θα κλέψω λίγο χώρο για να προτείνω μια σειρά φαντασίας με το όνομα «Θανάσιμα εργαλεία» της Κασσάνδρα Κλερ και επίσης τη σειρά βιβλίων «Outlander» της Diana Gabaldon (Ιστορικό Δράμα-φαντασίας).

(Επίσης να διαβάσετε όλους τους νέους Έλληνες συγγραφείς!!!)



10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

- Για την ώρα θα μπορείτε να με γνωρίσετε μέσα από το πρώτο μου παιδί με τίτλο «Αύρα» στο Moonlight tales και φυσικά από τον Φωτογράφο της Βαλένθια. Βρίσκομαι ακόμη ανάμεσα σε διάφορα συγγραφικά ταξίδια και δεν ξέρω ποιο θα φτάσει πρώτο στους αναγνώστες. Το μόνο που θα πω με σιγουριά, είναι πως ό,τι και να ακολουθήσει θα έχει μέσα συναισθήματα τα οποία κρατάμε καλά κρυμμένα, ακόμη και από τον εαυτό μας. Ελπίζω να μην σας αφήσω με την αγωνία για μεγάλο διάστημα!



11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

- Βρίσκομαι στα περισσότερα, αν όχι σε όλα τα Social Media, όμως πιο συχνά θα με βρείτε στο Instagram: @EvridikiPetsa και στη σελίδα μου στο Facebook: @EvridikiPetsaAuthor.