Συνέντευξη με τον Νίκο Καλπάκη

Δεκέμβριος, 2011.

Σε μια ιστορία γεμάτη μυστήριο, έγκλημα και πολιτική ίντριγκα ο Φρουρός αρχίζει με τον Αχιλλέα, έναν πρώην αξιωματικό της ομάδας υποβρυχίων καταστροφών και νυν προσωπικό σωματοφύλακα ενός βαθύπλουτου πολιτικού. Έχοντας ήδη εξασφαλίσει το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, ο αδίστακτος και διεφθαρμένος πολιτικός κάνει τα σχέδιά του για να παγιώσει τη δύναμή του στον πολιτικό κόσμο.

Οι εχθροί του είναι πολλοί και θα έκαναν τα πάντα για να τον σταματήσουν από το να γίνει πρωθυπουργός. Θέλουν μόνο ένα άτομο μέσα από τον στενό του κύκλο. Μόνο ένα άτομο να πάρουν με το μέρος τους.

Και όταν ο Αχιλλέας βρίσκεται ξαφνικά να χρωστάει μια περιουσία σε ένα βίαιο και παρορμητικό αφεντικό της νύχτας, η ευκαιρία πια είναι ξεκάθαρη. Δίχως επιλογές, ο Αχιλλέας συμφωνεί να συμμετάσχει στο σχέδιό τους. Η ενοχή όμως για τις πράξεις του, τον οδηγεί στον αλκοολισμό και την κοινωνική απομόνωση.

Μισομεθυσμένος, μακριά από τον καλό εαυτό του, ξυπνάει μια μέρα και βλέπει ότι όλη η χώρα είναι σε χάος. Ο λόγος: μια απαγωγή έχει φέρει τα πάνω κάτω σε όλη την Ελλάδα. Μια απαγωγή που μπορεί να αλλάξει τον ρου της ελληνικής ιστορίας.

Ο Φρουρός είναι το πρώτο βιβλίο του Νίκου Kαλπάκη. Με εκρηκτικό ρυθμό, γεμάτο αγωνία και ανατροπές, είναι ένα αστυνομικό θρίλερ που δεν θα μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου.




Ο Νίκος Καλπάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στη Ν. Τρίγλια Χαλκιδικής. Αποφοίτησε από το Edinburgh College of Arts με πτυχίο στον κινηματογράφο και τηλεόραση. Είναι μοντέρ και συγγραφέας. Ζει στη Θεσσαλονίκη.











1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.


Ο Φρουρός είναι ένα πολιτικό και αστυνομικό θρίλερ. Είναι για τον Αχιλλέα. Είναι σωματοφύλακας σε ένα σημαντικό πολιτικό πρόσωπο αλλά μπλέκει άσχημα με την ελληνική μαφία και τώρα όλος ο κόσμος του γυρίζει ανάποδα. Οι εκβιασμοί, ο αλκοολισμός, η κοινωνική απομόνωση τον οδηγούν όλο και πιο μέσα στον σκοτεινό κόσμο της νύχτας και δεν ξέρει πως θα ξεφύγει. Το βιβλίο είναι μια ιστορία εξιλέωσης και λύτρωσης για τα λάθη του παρελθόντος.


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;


Θα έλεγα ότι η έμπνευση για αυτό το βιβλίο ήρθε από μια είδους τυφλής πίστης, ότι μπορώ τελικά να καταφέρω να γράψω μια μεγάλη και συνθέτη ιστορία με πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες. Είχα συνηθίσει να γράφω μικρότερες ιστορίες, είτε νουβέλες είτε κινηματογραφικά και τηλεοπτικά σενάρια που εκεί πάντα οι ιστορίες είχαν μια μικρότερη εμβέλεια πάνω στο στήσιμο της ιστορίας και τους χαρακτήρες τους. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για σενάρια, πάντα ανησυχείς για τον προϋπολογισμό και πως θα γυριστεί αυτό το πράγμα. Φυσικά με βιβλίο δεν υπάρχουν τέτοια θέματα.

Έτσι, με αυτό το βιβλίο ήθελα να γράψω μια ιστορία που έχει επιρροές από τη λογοτεχνία εγκλήματος, το κλασικό whodunit, με ένα έγκλημα που γίνει και πως θα λυθεί, και τέλος, ήθελα να τα συνδυάσω όλα αυτά με μια ματιά από το πολιτικό σκηνικό της χώρας, με κύριο εκφραστή τον βαθύπλουτο διεφθαρμένο πολιτικό που είναι ένας από τους χαρακτήρες του βιβλίου.


3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;


Νομίζω ότι η καλύτερη συμβουλή που θα έδινα στον εαυτό μου, είναι ότι έχει μεγαλύτερη σημασία σε ένα βιβλίο τι αφήνεις απ’ έξω, πάρα τι βάζεις μέσα. Επίσης, μια λιτή στρωτή αφήγηση ενός βιβλίου είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα πιστεύω.


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;


Παρόλο που άρχισα με αστυνομική λογοτεχνία, τα τελευταία χρόνια μου αρέσει να έχω έναν κανόνα, που δεν διαβάζω δυο βιβλία το ένα μετά άλλο, που να ανήκουν σε ένα είδος. Μπορεί να πάω από αστυνομική λογοτεχνία, σε επιστημονική φαντασία, σε ιστορικό δράμα. Βρισκω να με έλκουν βαθιά οι καλές ιστορίες που σε πιάνουν από την πρώτη σελίδα, έτσι δεν με νοιάζει ιδιαίτερα για τι είδους βιβλίου πιάνω στα χέρια μου.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;


Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει μια αρμονία ανάμεσα στους χαρακτήρες. Τι νόημα έχει πόσο καλός είναι ο πρωταγωνιστής σου όταν το εμπόδιο μπροστά του, ο ανταγωνιστής δηλαδή, δεν έχει αρκετά ενδιαφέροντα και δυνατά χαρακτηριστικά. Και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες είναι εξίσου σημαντικοί γιατί είναι τα στενά και τα σκαλοπάτια που θα πρέπει να διαβεί ο πρωταγωνιστής για να φτάσει στο τέλος του ταξιδιού του.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;


Πρέπει να ήμουν κάπου στα δέκα ή έντεκα. Κάπου εκεί.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;


Η σκληρή δουλειά είναι πιο σημαντικό. Όσο ταλέντο και να έχεις αν δεν το εξασκείς δεν θα σε οδηγήσει κάπου. Και μαζί με την σκληρή δουλειά η ικανότητα σου σαν συγγραφέας θα μεγαλώνει με κάθε βιβλίο και θα σε κάνει να βγάζεις σελίδες κάθε μέρα πιο γρήγορα και πιο εύχρηστα.


8. Γιατί γράφεις;


Γράφω γιατί το αγαπώ. Γράφω γιατί πρέπει. Γιατί αυτές οι ιστορίες που είναι μέσα μου πρέπει να βγουν έξω και είναι δικιά μου ευθύνη να τις βάλω στο χαρτί και να της οδηγήσω στο τέλος τους.


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.


Ο Κόμης του Μόντε Κρίστο του Αλεξάντερ Δουμά. Είναι πραγματικό αριστούργημα. Η καλύτερη ιστορία εκδίκησης που έχει γραφτεί ποτέ.


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;


Μόλις τελείωσα το δεύτερο μου βιβλίο. Είναι πολύ διαφορετικό από τον Φρουρό. Είναι ένα σκοτεινό ψυχολογικό θρίλερ.

Σύντομα θα αρχίσω να γράφω το τρίτο βιβλίο μου. Θα είναι η συνέχεια από τον Φρουρό, με τον κεντρικό χαρακτήρα Αχιλλέα Σκαραμαγκά, σε νέες περιπέτειες.


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;


Μπορούν να με βρουν στην σελίδα μου στο Instagram
Και στην σελίδα μου στο Facebook
Εκεί θα υπάρχουν νέα και δημοσιεύσεις για το κάθε βιβλίο.