Συνέντευξη με τη Sara Profeta

Η Νικήτα είναι μια γυναίκα γεννημένη μέσα στη μουσική, δυναμική, ανεξάρτητη.
Σε όλη της την ζωή τα δύσκολα είτε την κυνηγούσαν είτε τα κυνηγούσε αυτή και πάντα τα ξεπερνούσε γιατί είχε μια δύναμη ανεξάντλητη.
Πέτυχε όλους τους στόχους στην καριέρα της και ξεχώρισε σε ένα σκληρό, ανδροκρατούμενο κόσμο.
Και μετά παραδόθηκε σε μία μοναδική αγάπη δίχως όρια.
Μέχρι που η ζωή της από την μια στιγμή στην άλλη, έγινε από ζωηρή ουβερτούρα του Ροσίνι, το ημιτελές Ρεκβιέμ του Μότσαρτ.
Τελικά η ζωή είναι ωραία;
Από τον υπέροχο Μάρκο, στον μυστηριώδη Τζέιμς, 2.750 και 18 ημέρες δρόμος.
Διαβάζεται με μουσική και ένα ποτήρι κρασί.

 



Γεννήθηκα και μεγάλωσα -μοναχοπαίδι- στην Θεσσαλονίκη από γονείς με ρίζες από την Ανδαλουσία και την Φλώρινα. 

Ξεκίνησα να γράφω μικρές ιστορίες και κάποιες από αυτές τις μοιραζόμουν με τις συμμαθήτριές από το Δημοτικό. Έγραφα όμως μόνο για εμένα. Η δουλειά μου στον τουρισμό, άνοιξε τους ορίζοντες της σκέψης μου, ταξιδεύοντας, μαθαίνοντας τόπους και λαούς έδωσα διέξοδο στο ανήσυχο (πολύ) και περιπετειώδες (εξίσου πολύ) πνεύμα και διαμόρφωσε ένα ιδιαίτερο εσωτερικό  κόσμο, με χιούμορ και απόλυτα ελεύθερη σκέψη.  

Τα τελευταία χρόνια ζω και δουλεύω στην Αθήνα με τα δυο μου παιδιά και εγγόνια. Αγαπάω τη θάλασσα και τον μόνο σύντροφο που δεν με άφησε ποτέ μόνη: τη μηχανή μου.

 

 



1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Η επιμελήτρια του βιβλίου μου, είπε: Σάρα είναι μεγάλο. Αυτό είναι γεγονός. Δεν είχα κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου όταν ξεκίνησα να το γράφω. Με ρωτούσαν οι δικοί μου άνθρωποι που διάβαζαν σελίδα σελίδα τι θα γίνει μετά, και δεν ήξερα να τους πω.

Όμως κάνει τον κόσμο να γελά, να συγκινείτε, να κλαίει, να θυμώνει. Κάποιοι θύμωσαν και με εμένα για κάποιες από τις εξελίξεις της ιστορίας. Όλα αυτά τα θεωρώ επιτυχία. Γιατί πέρασα ακριβώς όσα ένιωθα εγώ όταν μέρα με την ημέρα άπλωνα την ιστορία.

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Κάθε βιβλίο μου, ξεκινάει από μια δική μου εμπειρία. Αυτή είναι η κατεξοχήν η έμπνευσή μου.

Άσχετα με την εξέλιξή του, κατά κάποιο τρόπο είναι μέρος της ζωής μου. Αυτό το πρώτο βιβλίο έχει αρκετά βιωματικά κομμάτια, από εμένα την ίδια, από τον τρόπο που σκέφτομαι, μιλώ, γελώ, αφηγούμαι. Από γεγονότα που έχουν συμβεί. Είναι μυθοπλασία, αλλά είναι τόσο κοντά στη ζωή…

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να είχα διαβάσει βιβλία. Να είχα ακούσει περισσότερες μουσικές. Με μια ζωή γεμάτη από βιβλία και μουσικές και πάλι δεν νιώθω ικανοποιημένη.

4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο είδος στο μυαλό μου όταν γράφω. Είμαι εγώ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι κάποιο είδος. Δεν χρησιμοποιώ ποιητικές, ρομαντικές εκφράσεις. Γράφω όπως μιλώ, όπως αφηγούμαι. Μου αρέσουν πάρα πολύ τα ιστορικά βιβλία, και τα βιβλία φαντασίας.

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Ο πρωταγωνιστής. Μέσα από αυτόν, από τις σκέψεις, τις εμπειρίες, την επαφή με τους υπόλοιπους χαρακτήρες, ζεις την ιστορία, σχηματίζοντας σκέψεις και συναισθήματα.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Πρέπει να ήμουν έκτη δημοτικού όταν επιχείρησα να γράψω το σενάριο μιας ιστορίας με καουμπόηδες και ινδιάνους για να το κάνουμε θεατρική παράσταση. Εκείνη την εποχή, χωρίς κάν μια γραφομηχανή. Και έγραφα, έγραφα, έγραφα…μήνες. Τελικά κατέληξα να γράψω την ιστορία, νέτη σκέτη και να την διαβάσω στην παρέα των παιδιών φίλων μου. Και είπα ποτέ ξανά σενάριο… Με έχασε το Χόλυγουντ.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Αρχικά είναι η φαντασία. Αυτή θα σου φέρει κομμάτια της ιστορίας στο μυαλό σου, αυτή θα τα αναπτύξει. Η ικανότητα γραφής είναι επίσης σημαντική, αν και έρχεται δεύτερη. Πόσα βιβλία δεν έχουμε διαβάσει, όπου η γραφή μπορεί να μην είναι αυτή που μας ταιριάζει και όμως η ιστορία μας ξετρελαίνει? Η δουλειά, σκληρή ή όχι τόσο, είναι ένα δεδομένο για κάποιον που αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο. Ακόμα και αν είναι η απόλυτη φαντασία, πρέπει να ξέρεις τι γράφεις. Πάνω από όλα να σέβεσαι τον αναγνώστη.

8. Γιατί γράφεις;

Γιατί περνάω όμορφα. Υπέροχα. Ζω κάθε στιγμή της ιστορίας μου. Πάω εκεί. Ζω την φαντασία μου. Υπάρχει κάτι καλύτερο?

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Από τους συγγραφείς που μου αρέσουν Το Ζαφείρι του Θεού του Ζιλμπερ Σινουέ. Και το Χωρίς Αγάπη του Νέστορα Μάτσα (με σημάδεψε αυτό το βιβλίο από τα 8 μου χρόνια)

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Μια ιστορία αγάπης που είχα γράψει πριν δέκα περίπου χρόνια, αλλά δεν τολμούσα να την εκδώσω. Τολμηρή σκέψη, μεγάλο ταμπού. Και ταυτόχρονα ένα βιβλίο αφύπνισης για τους ωκεανούς και το τι προκαλεί ο άνθρωπος στον πλανήτη του.

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Στο fb Θα με βρουν σαν Sara Profeta

Στο Insta σαν Grand.Sarah

Και φυσικά στο email μου: Sprofeta@outlook.com