Συνέντευξη με τη Σοφία Δερμάτη

Ο Κόκκινος Γερανός συµβολίζει την ευηµερία, την αγάπη και την καλή τύχη. Αυτό το όνοµα επέλεξε ο κύριος Γιου για το κλαµπ συνοδών του στην περιοχή Γκάνγκναµ της Σεούλ στη Νότια Κορέα. Κάτω από τις «φτερούγες» του θα συναντηθούν τέσσερα νέα παιδιά: ο Γιουκιµούρα-Γκάµπριελ από την Ιαπωνία, φυγάς εξαιτίας του πλούσιου και κακοποιητικού πατέρα του, ο Τζιν που θέλει να γίνει το πιο διάσηµο άιντολ στην τεράστια και ανταγωνιστική βιοµηχανία της kpop, ο Μαρκ που αγαπά τη γη και η Μιν-τζι που κρύβει την πραγµατική της ταυτότητα πίσω από την ήσυχη ζωή της ως καθαρίστρια.

Τα τρία αγόρια και το κορίτσι θα δεθούν µε βαθιά και ισχυρή φιλία, χωρίς να θυµούνται πως, από παιδιά, συναντιούνται στα όνειρά τους, βοηθώντας ο ένας τον άλλον να ξεπεράσουν τα τραύµατά τους, αλλά και να πολεµήσουν πλάσµατα της ασιατικής µυθολογίας που απειλούν τις φαινοµενικά απλές, αλλά, τελικά, πολύπλοκες ζωές τους.

Μια αναπάντεχη τροπή, ωστόσο, και µια µάχη που είναι έτοιµη να ξεσπάσει, θα τους αναγκάσουν να απλώσουν γέφυρα ανάµεσα στην πραγµατικότητα και τον ονειρικό κόσµο και να προετοιµαστούν για όσα τους επιφυλάσσει η µοίρα.

 

Η Σοφία Δερµάτη γεννήθηκε στον Πειραιά τη χρονιά των σεισµών κι αυτό εξηγεί πολλά. Από µικρή ηλικία της άρεσε να ζωγραφίζει, να διαβάζει βιβλία, κόµικς, manga, να παρακολουθεί anime και ταινίες, να µελετάει λαογραφία διάφορων χωρών και να συλλέγει soundtracks. 

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι µητέρα τριών παιδιών και δύο σκυλιών.

 

 

 

 

 


 

1.    Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Είναι ένα βιβλίο της εποχής που πιάνει τον τωρινό παλμό της Νοτιοκορεάτικης κουλτούρας, επειδή ενασχολείται με ένα από τα περισσότερο εξαγώγιμα και αναγνωρίσιμα προϊόντα της παγκοσμίως, δηλαδή τη μουσική kpop (κορεάτικη ποπ). Ένα μέρος του βιβλίου είναι η "βουτιά" στη μουσική βιομηχανία και των καλλιτεχνών της (τα λεγόμενα idols).
Ένα εξίσου βασικό κομμάτι του βιβλίου είναι το είδος της φαντασίας, που πραγματεύεται πώς ο ονειρικός κόσμος σε συνδυασμό με την ασιατική μυθολογία, επηρεάζουν την πραγματικότητα των χαρακτήρων του βιβλίου.
Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο του, για μένα, είναι η φιλία και οι δεσμοί που δημιουργούνται ανάμεσα στους τέσσερις πρωταγωνιστές, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικά οικονομικοκοινωνικά στρώματα κι έχουν γονείς διαφορετικών εθνοτήτων."
 

2.    Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Το βιβλίο προέκυψε ως origin του Γιούκι. Στην καραντίνα είχα ήδη τελειώσει το γράψιμο μιας άλλης ιστορίας, όπου ο Γιούκι δεν ήταν καν πρωταγωνιστής. Όμως θέλησα να ανακαλύψω τη δική του ιστορία. Πάντα αγαπούσα την Άπω Ανατολή και ήθελα να γράψω για αυτή. Έτσι έκανα μια μεγάλη έρευνα για τη βιομηχανία της Κορεάτικης Ποπ, καθώς και των host/hostess clubs (κλαμπ Συνοδών) της Ιαπωνίας, τα οποία υπάρχουν και στην Νότια Κορέα.
 

3.    Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να αφήνεις τα γραπτά σου να «ξεκουράζονται» και να τα διαβάζεις ξανά και ξανά.
 
 
4.    Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;
Μπορώ να διαβάσω οτιδήποτε αρκεί να με κερδίσει ο τρόπος γραφής.
 

5.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Δεν μπορώ να επιλέξω ένα. Χωρίς σημαντικό ανταγωνιστή, χάνεται η αξία του πρωταγωνιστή. Αν δεν πλαισιώνεται επίσης από ενδιαφέροντες δευτεραγωνιστές, δεν κρατιέται το ενδιαφέρον από ένα μόνο χαρακτήρα.
 

6.    Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις; 

Ξεκίνησα να γράφω τις πρώτες μου ιστορίες από το δημοτικό.
 

7.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Πάλι δεν μπορώ να επιλέξω. Τι σημασία έχει να γράφεις καλά, εάν δεν έχεις φαντασία ή δεν προσπαθείς να βελτιώνεσαι;
 

8.    Γιατί γράφεις;

Είναι σαν την αίσθηση της γέννας. Οι ήρωες και οι ιστορίες τους υπάρχουν στο κεφάλι μου και πασχίζουν να έρθουν στη «ζωή». Γιατί να τους εμποδίσω λοιπόν;
 

9.    Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

 Είτε αναγνώστης είτε συγγραφέας θα πρέπει να διαβάσει την «Ιστορία χωρίς τέλος» του Michael Ende.
 

10.  Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Μα φυσικά τη συνέχεια του Κόκκινου Γερανού!
 
 

11.  Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Αν και η καθημερινότητα μου είναι χαοτική ως εργαζόμενη μητέρα τριών παιδιών και δύο σκυλιών, μπορείτε να μου στείλετε ένα μήνυμα στην ταπεινή μου σελίδα. Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι, ότι θα χαρώ να σας απαντήσω.