Παρουσίαση Βιβλίου - Ο Κόκκινος Γερανός

Ο Κόκκινος Γερανός συµβολίζει την ευηµερία, την αγάπη και την καλή τύχη. Αυτό το όνοµα επέλεξε ο κύριος Γιου για το κλαµπ συνοδών του στην περιοχή Γκάνγκναµ της Σεούλ στη Νότια Κορέα. Κάτω από τις «φτερούγες» του θα συναντηθούν τέσσερα νέα παιδιά: ο Γιουκιµούρα-Γκάµπριελ από την Ιαπωνία, φυγάς εξαιτίας του πλούσιου και κακοποιητικού πατέρα του, ο Τζιν που θέλει να γίνει το πιο διάσηµο άιντολ στην τεράστια και ανταγωνιστική βιοµηχανία της kpop, ο Μαρκ που αγαπά τη γη και η Μιν-τζι που κρύβει την πραγµατική της ταυτότητα πίσω από την ήσυχη ζωή της ως καθαρίστρια.

Τα τρία αγόρια και το κορίτσι θα δεθούν µε βαθιά και ισχυρή φιλία, χωρίς να θυµούνται πως, από παιδιά, συναντιούνται στα όνειρά τους, βοηθώντας ο ένας τον άλλον να ξεπεράσουν τα τραύµατά τους, αλλά και να πολεµήσουν πλάσµατα της ασιατικής µυθολογίας που απειλούν τις φαινοµενικά απλές, αλλά, τελικά, πολύπλοκες ζωές τους.

Μια αναπάντεχη τροπή, ωστόσο, και µια µάχη που είναι έτοιµη να ξεσπάσει, θα τους αναγκάσουν να απλώσουν γέφυρα ανάµεσα στην πραγµατικότητα και τον ονειρικό κόσµο και να προετοιµαστούν για όσα τους επιφυλάσσει η µοίρα.

 Ο Γιούκι είναι ένας συνοδός πολυτελείας, ο οποίος δουλεύει στον Κόκκινο Γερανό. Σκοπός του είναι να ευχαριστεί τους πελάτες και τις πελάτισσες παρά το αντίκτυπο που έχει στον ίδιο. Η Μιν-τζι είναι η καθαρίστρια, η οποία έχει το χάρισμα να γίνεται "αόρατη", να κρύβεται στο παρασκήνιο και να τοποθετεί σχεδόν μαγικά σοκολατάκια στις τσέπες των άλλων. Ο Μαρκ και ο Τζιν, ένα αχτύπητο δίδυμο που θυμίζουν ηλικιωμένο παντρεμένο ζευγάρι, εργάζονται επίσης ως συνοδοί, με μικρότερη επιτυχία και πολλές υποχρεώσεις. Φαινομενικά αταίριαστοι, μα η φιλία τούς ενώνει βαθιά. Ένα βιβλίο φαντασίας για τη δύναμη της φιλίας, που συνδυάζει την κορεάτικη κουλτούρα και μύθους με το σήμερα.

Όταν έπιασα το βιβλίο στα χέρια μου, δεν ήξερα τι να περιμένω. Μέχρι περίπου τη μέση, οριακά δεν έβρισκα το στοιχείο της φαντασίας, μέχρι να αρχίσει να ξεδιπλώνεται η σχέση των φίλων με το βασίλειο των ονείρων. Δε σας κρύβω πως ευχήθηκα να μην είχε δοθεί η πληροφορία στο οπισθόφυλλο, ώστε να ανακαλύψω τα πάντα από την αρχή, να βρω το μέχρι πρότινος κρυμμένο στοιχείο φαντασίας σε ένα κατά τα άλλα κοινωνικό βιβλίο. Πέρα από αυτό, δε νομίζω ότι έχω να προσάψω οτιδήποτε αρνητικό στο συγκεκριμένο βιβλίο. 

Η γλώσσα όμορφη και ρέουσα, η πλοκή γρήγορη, οι χαρακτήρες ξεχωριστοί και ενδιαφέροντες. Χιούμορ, φαντασία και έρωτας συνδυάζονται αρμονικά. Είχα καιρό να νιώσω σύνδεση με τόσα άτομα στο ίδιο βιβλίο αλλά και να θυμηθώ χωρίς δυσκολία τόσα ονόματα (και ξέρετε πόσο συγκλονιστικό είναι αυτό για μένα). Μου άρεσε ιδιαίτερα το κλίμα που μετέφερε το βιβλίο. Ένα κλίμα ηρεμίας, σεβασμού, αθωότητας και αγάπης. Παρ' ότι δεν γνωρίζω πολλά για την κορεάτικη κουλτούρα, θεωρώ πως η συγγραφέας έχει πετύχει στο να μου μεταδώσει αξίες και συνήθειες. Δε νιώθω ότι πλάτιασε ή έκανε κοιλιά αλλά ούτε και πως έλειψαν λεπτομέρειες ή πληροφορίες. Το τέλος με άφησε απλά άναυδη, με ένα μείγμα χαράς και λύπης. 

Το βιβλίο το διάβασα σε μία μέρα και πραγματικά με συγκίνησε. Το θεωρώ ένα πολύ αξιόλογο δείγμα εγχώριας λογοτεχνίας του φανταστικού, παρά τις μικρές και ίσως ασήμαντες αστοχίες που ανέφερα, και σίγουρα θα παρακολουθώ τα βήματα της δημιουργού. Το προτείνω σίγουρα!

Έλενα Παπαδοπούλου