Συνέντευξη με τη Μαρίνα Χρόνη

«Ο κάκτος πάνω στο τραπέζι τράβηξε την προσοχή του. Κοίταξε το φυτό με θαυμασμό, τα αγκάθια γύρω του το προστάτευαν. Οι άνθρωποι δεν το άγγιζαν, φοβόντουσαν τα τείχη του. Στη θέση του κάκτου έβαλε τον εαυτό του, ήταν μόνος και πλήγωνε τους ανθρώπους. Ο κάκτος όμως ήταν αυτόνομος, δεν χρειαζόταν κανέναν, δεν ένιωθε πόνο. Ζήλευε την υπόστασή του, ήταν το πιο όμορφο φυτό που είχε δει».

Ο δεκαεπτάχρονος Ορφέας μεγαλώνει όλη του τη ζωή βουτηγμένος στις ενοχές και με έναν πατέρα που δε μοιάζουν να χωρούν στον ίδιο κόσμο. Ο μόνος τρόπος να ηρεμεί είναι όταν κάνει κακό στον εαυτό του. Το βράδυ των γενεθλίων του αποφασίζει να δώσει τη δική του λύση στα βάσανά του, όταν η γνωριμία με τη Δανάη τον κάνει να δει μια διαφορετική πλευρά της ζωής. Τα προβλήματα δεν αργούν να φανούν στη σχέση τους, καθώς ο Ορφέας εγκλωβισμένος στον δικό του κόσμο, δεν αφήνει χώρο για τίποτα άλλο στη ζωή του. Δίπλα του, ο αδερφός του και το αφεντικό του μάταια προσπαθούν να τον τραβήξουν από την άβυσσο στην οποία βουλιάζει όλο και περισσότερο. Θα καταφέρει ο Ορφέας να ξεφύγει από την τιμωρία που έχει βάλει στον εαυτό του και να βρει τη λύτρωση που τόσο λαχταρά;

 

Η Μαρίνα Χρόνη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής και από μικρή ηλικία, γράφει μυθιστορήματα και διηγήματα. Αγαπάει τη λογοτεχνία και τις τέχνες γενικότερα. Ερασιτεχνικά, ασχολείται με τον χορό, το θέατρο και τη γιόγκα. Εργάζεται ως καθηγήτρια αγγλικών σε σχολεία. Το πρώτο της μυθιστόρημα, Όρκος στις Φλόγες, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελκυστής.



 

 


 

 

1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Ο Ορφέας είναι ένας δεκαεπτάχρονος έφηβος που παλεύει με τους δαίμονές του, βουτηγμένος στις ενοχές και ηρεμεί μόνο όταν κάνει κακό στον εαυτό του. Θα καταφέρει άραγε να βρει τη λύτρωση που τόσο απεγνωσμένα αποζητά;





2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Πηγή έμπνευσης είναι τα πάντα, Από τη δουλειά μου, τις ασχολίες μου, μέχρι βιβλία και σειρές. Για τη συγκεκριμένη ιστορία, στα πλαίσια του μαθήματος δημιουργικής γραφής, είχα μια άσκηση πάνω στους θεούς της αιγυπτιακής μυθολογίας. Από εκεί γεννήθηκαν οι χαρακτήρες μου. Όσο για τον κάκτο, δημιουργήθηκε επίσης από μια άλλη άσκηση. Γενικότερα, με ώθησε η ανάγκη μου να μοιραστώ πώς μερικές φορές ζούμε παγιδευμένοι σε έναν διαστρεβλωμένο κόσμο που πλάθουμε στο μυαλό μας και ξεχνάμε την πραγματικότητα.





3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να έχεις περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου και σε αυτό που θες να πεις.



4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Τρελαίνομαι για αστυνομικά βιβλία και ως καθηγήτρια, με ενδιαφέρουν και τα εφηβικά. Μου αρέσει να γράφω κοινωνικά, δραματικά κυρίως και πολλές φορές με πρωταγωνιστές εφήβους. Προσπαθώ να επιχειρήσω και το αστυνομικό ως είδος γραφής μου, το οποίο έχει περισσότερες δυσκολίες.



5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Όλα είναι σημαντικά για την ιστορία, χωρίς τον πρωταγωνιστή όμως δεν υπάρχει τίποτα.



6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Από το Δημοτικό.



7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Όλα εξελίσσονται με τη δουλειά, αλλά αυτή η ικανότητα να λειτουργεί το μυαλό και το χέρι σου με συγκεκριμένο τρόπο, κάνει τα πράγματα πιο εύκολα.



8. Γιατί γράφεις;

Για να εκφράσω συναισθήματα που δυσκολεύομαι με άλλο τρόπο. Για να βγάλω από μέσα μου όσα με τρώνε και να μοιραστώ σκέψεις, προβληματισμούς και μηνύματα με τους άλλους.



9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Και στις δύο περιπτώσεις, θα έλεγα χωρίς δεύτερη σκέψη, οποιαδήποτε του Jo Nesbo. Η γραφή του είναι μοναδική, οι ανατροπές του συγκλονιστικές και σίγουρα αποτελεί μάθημα για όλους μας.



10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Θα συνεχίσω να δίνω τον εαυτό μου και να κάνω το καλύτερο που μπορώ.



11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Marina Chroni στο facebook και στο instagram, καθώς και στην επαγγελματική μου σελίδα στο facebook και στο επαγγελματικό μου προφίλ στο instagram, Marina Chroni Writer.