Ματωμένος Κάκτος - Παρουσίαση Βιβλίου

«Ο κάκτος πάνω στο τραπέζι τράβηξε την προσοχή του. Κοίταξε το φυτό με θαυμασμό, τα αγκάθια γύρω του το προστάτευαν. Οι άνθρωποι δεν το άγγιζαν, φοβόντουσαν τα τείχη του. Στη θέση του κάκτου έβαλε τον εαυτό του, ήταν μόνος και πλήγωνε τους ανθρώπους. Ο κάκτος όμως ήταν αυτόνομος, δεν χρειαζόταν κανέναν, δεν ένιωθε πόνο. Ζήλευε την υπόστασή του, ήταν το πιο όμορφο φυτό που είχε δει».

Ο δεκαεπτάχρονος Ορφέας μεγαλώνει όλη του τη ζωή βουτηγμένος στις ενοχές και με έναν πατέρα που δε μοιάζουν να χωρούν στον ίδιο κόσμο. Ο μόνος τρόπος να ηρεμεί είναι όταν κάνει κακό στον εαυτό του. Το βράδυ των γενεθλίων του αποφασίζει να δώσει τη δική του λύση στα βάσανά του, όταν η γνωριμία με τη Δανάη τον κάνει να δει μια διαφορετική πλευρά της ζωής. Τα προβλήματα δεν αργούν να φανούν στη σχέση τους, καθώς ο Ορφέας εγκλωβισμένος στον δικό του κόσμο, δεν αφήνει χώρο για τίποτα άλλο στη ζωή του. Δίπλα του, ο αδερφός του και το αφεντικό του μάταια προσπαθούν να τον τραβήξουν από την άβυσσο στην οποία βουλιάζει όλο και περισσότερο. Θα καταφέρει ο Ορφέας να ξεφύγει από την τιμωρία που έχει βάλει στον εαυτό του και να βρει τη λύτρωση που τόσο λαχταρά;

Ο άγριος θάνατος μίας γυναίκας στο μαιευτήριο και ένα ψέμα ο έχουν δημιουργήσει σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές. Ο Ορφέας θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για το θάνατο της μητέρας του και μεγαλώνει πιστεύοντας  ότι ο πατέρας του τον μισεί για την απώλειά τους. 
Ο Ορφέας καταφεύγει στον αυτοτραυματισμό, όσο ο πατέρας του βρίσκει παρηγοριά στο ποτό. Ο αδελφός του βρίσκεται στη μέση και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει τις ισορροπίες. 

Διάφορα απρόοπτα φέρνουν στην επιφάνεια την αγάπη, που έχουν οι άνθρωποι για τους γύρω τους και πολλές φορές την κρατούν κρυφή. Αυτή θα αποδειχτεί το φάρμακο, που θα γιατρέψει τα πάντα.

Το βιβλίο είναι καλογραμμένο και παρουσιάζει με ενδιαφέρων τρόπο τον πόνο και την απελπισία, που προκύπτει από τέτοιες καταστάσεις. Σας το προτείνω. 


Καλομοίρα Αναστασίου