Συνέντευξη με την Ελένη Παπαθεοδώρου και τη Μαρία-Γκεράλντα Ζύκα Νίκιτς

Η μνήμη δεν βοηθά πάντα, ειδικά όταν διαβάζεις πολλά βιβλία. Το σημειωματάριο ενός Booklover δημιουργήθηκε για να κρατάμε τις προσωπικές μας απόψεις για κάθε βιβλίο που διαβάσαμε…

 

 

 

 

 

 

 



Είμαι η Μαρία-Γκεράλντα Ζύκα Νίκιτς. Γεννημένη τον Αύγουστο του '87 και πιο συγκεκριμένα στις 16 ... Την ίδια ακριβώς μέρα που χρόνια μετά έφερα τη μονάκριβή μου κόρη στον κόσμο, ενώ στις 15 Αυγούστου είναι γεννημένος ο άντρας της ζωής μου . Έναν Αύγουστο μου γεννήθηκε η ανάγκη να γράψω το πρώτο μου μυθιστόρημα "Λίγο πριν φύγω" από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Ο Αύγουστος λοιπόν είναι αναμφίβολα ο μήνας μου . Τον επόμενο χειμώνα θέλησα να γράψω το παραμυθάκι " η αδέσποτη Χαρά", εκδόσεις Υδροπλάνο, το οποίο είναι εμπνευσμένο από το μυθιστόρημά μου. Μεγαλωμένη στο πιο όμορφο νησί , στην Κέρκυρα, είχα πάντα την ανάγκη να κάνω τον κόσμο πιο όμορφο είτε με τα πινέλα μου , ανάγκη που με οδήγησε σε σπουδές μακιγιάζ και αισθητικής, είτε με τις λέξεις μου , ανάγκη που με οδήγησε να αποτυπώνω στο χαρτί συχνά τις σκέψεις μου . Τα χρόνια περνούν και θέλω να μπορώ να πω στην κόρη μου , όταν μεγαλώσει , πως δεν έμεινα πότε σιωπηλή και πάλεψα πολύ για τα δικαιώματα των ζώων. Αγαπώ πολύ τα ζώα , τον σκύλο μου Ίμπρα, το ποδόσφαιρο και τον καφέ. Εθισμένη στη μυρωδιά των βιβλίων και στα ταξίδια. Όσοι με γνωρίζουν λένε πως είμαι εκρηκτική, δοτική και ασυμβίβαστη. Τυχερός αριθμός το 11. Υπάρχει λόγος! Αν με ρωτήσει κανείς ποια είναι η μεγαλύτερη αρετή στον κόσμο, θα απαντώ πάντα πως είναι η καλοσύνη. Από φόβους δεν με τρομάζει τίποτε περισσότερο από τα δάκρυα του παιδιού μου.

 Μπορείτε να με βρείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Facebook Maria Gerarlda Nikic Zyka

 Instagram @maria_ger_nikic






Ονομάζομαι Ελένη Παπαθεοδώρου και κατάγομαι από την Κύπρο. Γεννήθηκα τον μήνα των λουλουδιών και αυτός είναι ο λόγος που μου αρέσουν τόσο πολύ τα χρώματα και οι μυρωδιές αυτής της εποχής. Σπούδασα Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και κατέχω μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ειδική Εκπαίδευση από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η μεγαλύτερη επιτυχία όμως στη ζωή μου είναι η τρίχρονη κόρη μου . Εργάζομαι σαν σχολική συνοδός/βοηθός για παιδιά με ειδικές ανάγκες στη δημοτική εκπαίδευση.

Έχω γράψει ένα παιδικό παραμύθι " ο υιός ο Κορονοϊός ", εκδόσεις Υδροπλάνο και συμμετέχω με τρία ποιήματά μου στο συλλογικό έργο των εκδόσεων Αλάτι. Έχω πάρει βραβεία σε διάφορους ποιητικούς διαγωνισμούς. Αρθρογραφώ στο site "authoring melodies" και αξιολογώ τις εκθέσεις για τον ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Eular του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου .

Λατρεύω την ποίηση, τα ταξίδια και τον καφέ! Απεχθάνομαι τη ζήλεια και το ψέμα .

Μπορείτε να με βρείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Facebook Ελένη Παπαθεοδώρου

Instagram @elenipapatheodorou28

 




1. Πείτε μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Μαρία : 1. Το σημειωματάριο ενός booklover δεν είναι ένα απλό βιβλίο. Είναι το βιβλίο των βιβλίων. Και αυτό συμβαίνει γιατί κάθε βιβλίο που διαβάζεται σε αυτό τον κόσμο έχει κάτι να διδάξει τον αναγνώστη του , κάτι που θα θέλαμε να θυμόμαστε για πάντα. Αυτό ακριβώς κάνει το σημειωματάριο. Σου δίνει την δυνατότητα την ώρα που διαβάζεις να σημειώσεις την αγαπημένη σου φράση , τα συναισθήματα που νιώθεις , πως έφτασε στα χέρια σου αυτό το βιβλίο και αυτό είναι ένα υπέροχο ταξίδι .


Ελένη: Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι ακριβώς βιβλίο. Είναι ένα σημειωματάριο για τον κάθε αναγνώστη. Για τον κάθε βιβλιοφάγο. Κάποιοι το χαρακτήρισαν διαμαντάκι και θα συμφωνήσω. Εμένα προσωπικά είναι το δεξί μου χέρι την ώρα που διαβάζω. Στη δεξιά σελίδα μπορείς να κρατήσεις σημειώσεις και στην αριστερή έχουμε γράψει κάποια στιχάκια εμπνευσμένα από τη ζωή, από βιβλία που διαβάσαμε ή ακόμη και αυτούσια αποσπάσματα από κάποια έργα. Τα δικά μας είναι σε ελεύθερο στίχο ή σε μορφή χαϊκού.



2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σας και τι σας έκανε να ξεκινήσετε το συγκεκριμένο σημειωματάριο;

Μαρία : Όλα ξεκίνησαν από την ώρα που γνώρισα την Ελένη . Την λέω καρμική μου φίλη γιατί πιστεύω η φιλία μας είναι καρμική. Ήταν θέμα χρόνου η κοινή αγάπη μας για τα βιβλία να γεννήσει αυτό το σημειωματάριο.



Ελένη: Bασικά αυτό το σημειωματάριο το χρειαζόμασταν εμείς. Είμαστε κυριολεκτικά βιβλιοφάγοι. Εγώ προσωπικά γράφω ότι σκέφτομαι και κυρίως ότι νιώθω σε στίχους. Τα πλείστα δεν τα έχει δει κανένας. Κάποια τα έχω μοιραστεί με φίλες μου . Η Μαρία είναι μια από αυτές τις πολύ αγαπημένες. Και έτσι της δίνω την πάσα να πει την ιστορία αυτού του σημειωματάριου.



3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Μαρία : Να έχω πρόγραμμα. Το πρόβλημα με εμένα είναι πως δεν είμαι λογοτέχνης. Η συγγραφή είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και συνεχούς έρευνας. Για έναν λογοτέχνη τα πράγματα είναι απλά , η συγγραφή είναι η δεύτερη φύση σου δεν έχει ανάγκη κανένα πρόγραμμα. Στη δικη μου περίπτωση δεν συμβαίνει αυτό . Το πρόγραμμα είναι το άλφα και το ωμέγα και δυστυχώς περνάω περιόδους που γράφω και σκίζω σελίδες ολόκληρες ακριβώς γιατί δεν υπάρχει τάξη . Στο τέλος όμως όλα πάνε καλά .


Ελένη : Δεν είμαι καλή στις συμβουλές! (γέλια) Ειδικά ό,τι αφορά τη γραφή και τη συγγραφή. Μου αρέσει να μου δίνουν συμβουλές.



4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;



Μαρία : Διαβάζω τα πάντα . Ίσως δεν είναι του στυλ μου τα βιβλία αυτοβελτίωσης αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα τα διαβάσω. Θεωρώ πως είμαι μυθιστοριογράφος, όποτε γράφω μυθιστορήματα.


Ελένη : Διαβάζω τα πάντα όλα στην κυριολεξία. Ξεκάθαρα μου αρέσει να πλάθω ιστορίες για παιδιά.



5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Μαρία : Ο πρωταγωνιστής


Ελένη : Ωραία ερώτηση! Με δυσκολία θα πω ο πρωταγωνιστής.



6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;



Μαρία : Από πολύ μικρή . Ένα πινέλο μια πένα η ένα μολύβι και άσπρο χαρτί ήταν αυτό που με χαρακτήριζε. Στην ηλικία των δέκα χρόνων είχαμε γράψει με την μεγαλύτερη αδερφή μου ( εκείνη σε ηλικία 12 ετών ) στίχους από τραγούδια τα οποία μελοποιούσαμε μόνες μας , μυθιστορήματα και το πιο αστείο είναι πως είχαμε γράψει ένα σενάριο για μια ταινία. Μετά από χρόνια όταν σε ένα ξεχασμένο συρτάρι διάβασα εκείνα που γράφαμε ,σοκαρίστηκα ποσό οργανωμένα είχαμε μοιράσει τους ρόλους , τις ατάκες , τις σκηνές. Ήμασταν μόνο παιδιά.


Ελένη: Θα ακουστεί χιλιοειπωμένο αλλά έγραφα από πολύ μικρή. Σαν μαθήτρια μου άρεσε πάντα η έκθεση και έπειτα συνέχισα όπως τα πλείστα παιδιά με ημερολόγια , σκέψεις και συναισθήματα. Ευτυχώς δεν έχω κρατήσει αυτά τα ημερολόγια.



7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Μαρία : Δεν μπορώ να διαλέξω μπορώ όμως να τα βάλω σε μια σειρά αν θέλεις .


Ελένη : Μμμμμμ…. Νομίζω η σκληρή δουλειά.

8. Γιατί γράφετε;

Μαρία : Όταν γράφω νιώθω ο εαυτός μου . Είναι απίστευτη ανακούφιση να ξέρεις πως βρίσκεις απάγκιο σε κάτι που αγαπάς.


Ελένη : Δεν γράφω μόνο , περισσότερο σβήνω (γέλια). Γράφω για να ηρεμώ αλλά και επειδή θέλω να κάνω τον κόσμο καλύτερο. Γίνεται ;



9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Μαρία : Μα τι όμορφες ερωτήσεις μας κάνετε αν και με δυσκολεύει αυτή η ερωτηση γιατί θέλω να πω τουλάχιστον δέκα must βιβλία . Κάθε αναγνώστης πρέπει να έχει διαβάσει το Έγκλημα και τιμωρία του Φίοντορ Ντοστογιεφσκι , όσο για έναν συγγραφέα θα πρέπει να έχει διαβάσει το εκατό χρόνια μοναξιά του Γκαμπριέλ Γκαρσια Μάρκες και οπωσδήποτε τα Ανεμοδαρμένα ύψη της Εμιλυ Μπροντε .



Ελένη : Ως συγγραφέας θα ήθελα να προτείνω όλα τα διαχρονικά βιβλία αλλά θα σταθώ στο πρόσφατο βιβλίο του Καζαντζάκη τον Ανήφορο. Τώρα ως αναγνώστης θα ήθελα να προτείνω το λίγο πριν φύγω της Μαρίας αλλά θα μου θυμώσει για αυτό θα πω το αριστούργημα Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες.



10.Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Μαρία : Ποιος ξέρει! Αν πριν από χρόνια μου έλεγες πως θα ζούσα όλα αυτά μέσα στον χώρο του βιβλίου θα σου έλεγα πως τρελάθηκες . Δεν έχω ιδέα τι να σου απαντήσω. Η Ελένη θα ξέρει καλύτερα να σου πει , είναι η μάνατζερ της καρδιάς μου ( γέλια )


Ελένη : Ειλικρινά δεν ξέρω! Το μόνο που ξέρω είναι πως σύντομα θα έχετε στα χέρια σας από εμένα ένα περιβαλλοντικό – αστυνομικό παραμύθι.



11.Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;



Μαρία : Μπορούν να με βρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι καλοδεχούμενα όλα τα μηνύματα από τους αναγνώστες αρκεί να είναι με σεβασμό .


Ελένη: Οι αναγνώστες μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου στα social media facebook και Instagram. Μου δίνει δύναμη όταν έρχονται σε επαφή μαζί μου άγνωστοι αναγνώστες. Στην πορεία πολλοί κατέληξαν διαδικτυακοί φίλοι.