Συνέντευξη με τη Μαρία Βούλγαρη

 «Έχω ανάψει όλα τα φώτα
για να ζεστάνω μια παρένθεση.
Έχω σκορπίσει όλα τα όνειρα
για να δεσμεύσω μια εικόνα.

Περπατώ στη νύχτα
κι ανταμώνω
όλα μου τα ερωτηματικά.

Ποτέ δεν κατάλαβα
γιατί τα κορμιά
συλλαβίζουν όλα τα αναπάντητα
με τον ίδιο ήχο.

Ποτέ δεν κατάλαβα
γιατί τα χαράματα
ακουμπάνε με δεκανίκια
στα ίδια χρώματα. Ψιθύρισα στη νοσταλγία
όλες τις συλλαβές της επιμονής.
Κι εκείνη διάλεξε τη φωτιά.


Μα πώς να κάψεις τα κομμάτια σου
όταν το μόνο που σου απομένει
είναι η στάχτη της παρηγοριάς σου;


Κι αναρωτιέμαι ακόμα:
τι άρωμα φοράει η ευτυχία;!»




Η Μαρία Βούλγαρη (Maria Voulgari) είναι τραγουδοποιός και ποιήτρια. Έχοντας ήδη πετυχημένες ζωντανές εμφανίσεις, βραβεία και ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις στο ενεργητικό της, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, το Μάϊο του 2021 κυκλοφόρησε η δεύτερη προσωπική δισκογραφική της δουλειά, το 5 Track Digital EP με τίτλο «Κάτι να με κρατά» από την «InSideOut Music Web Promotion». Ένα ψηφιακό άλμπουμ με πέντε τραγούδια σε δική της μουσική και στίχους.

Συστήθηκε επίσημα στη δισκογραφία το 2018 με την «Αναγέννηση», το πρώτο της single από την ίδια δισκογραφική εταιρεία, ένα τραγούδι που έγραψε με αφορμή τις φωτιές στο Μάτι της Αττικής, σε δική της μουσική και στίχους του ποιητή Βασίλη Σαμοΐλη.

Σε ηλικία εννέα ετών ξεκίνησε μαθήματα κλασικής κιθάρας ενώ σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών έγραψε το πρώτο της τραγούδι στην κιθάρα. Έχει δημιουργήσει πολλά μουσικά τραγούδια με ελληνικό, αγγλικό καθώς και πορτογαλικό στίχο. Έχει εμφανιστεί σε γνωστές μουσικές σκηνές στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία.

Ένα από τα τραγούδια της, με τίτλο «Τα όμορα κελιά της σιωπής», απέσπασε το 1o Βραβείο στην κατηγορία «Τραγούδι» στο διεθνές Φεστιβάλ InterArtia 2014. Το τραγούδι αυτό φιλοξενήθηκε στην ταινία του Παντελή Σκουρλά, «Η Μυρσίνη δεν είναι μόνη». Η ταινία ανέβηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 2018.

Το Νοέμβριο του 2022 απέσπασε Τιμητική Διάκριση -Βραβεία Οδυσσέας- στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου. Στο διεθνές Φεστιβάλ InterArtia 2014, το ποίημά της «Αντικατοπτρισμός» κέρδισε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «Ποίηση».

Ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες ποίησης από τις Εκδόσεις 24 γράμματα (ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΝΘΕΩΝ…1 - Ευ…Ποιήματα & Ευ…Λογήματα) και από τις Εκδόσεις Ωκεανός (ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ - Μέρες και νύχτες μιας καραντίνας). Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικούς ιστότοπους. Η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Σολ Δίεση Μινόρε» κυκλοφόρησε το 2019 από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις «Issuu». Το «Άρωμα ginger» είναι η δεύτερη ποιητική της συλλογή από τις εκδόσεις Άνεμος εκδοτική. Η συλλογή αυτή φιλοξενήθηκε με τη μορφή μουσικο-θεατρικού διαλόγου στον τεχνοχώρο Φάμπρικα στον Κεραμεικό υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Βουδικλάρη (Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2022)



1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Το «Άρωμα ginger» είναι η δεύτερη ποιητική μου συλλογή από τις εκδόσεις Άνεμος εκδοτική. Είναι μια συλλογή που πραγματεύεται τον έρωτα σε όλες του τις εκφάνσεις. Στην πρόκληση, στην ολοκλήρωση, στην απουσία και στην αποδοχή του. Στη μεταμόρφωσή του. Είναι ένα βιβλίο που μιλάει για αλήθειες, χωρίς καμία αναστολή ή φόβο απέναντι στο συναίσθημα.

Είναι μια συλλογή η οποία πήρε τη μορφή μουσικο-θεατρικού διαλόγου στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα στον Κεραμεικό υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Βουδικλάρη (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022).

Τα ποιήματα της συλλογής τα συνέδεσα με κάποια τραγούδια μου κι έπλεξα μια ιστορία. Η ιστορία αυτή είναι αληθινή. Βιωματική.

Το «Άρωμα ginger» ως μουσικο-θεατρικό έργο, απέσπασε πολύ καλές κριτικές από τον κόσμο και αυτό υπήρξε για μένα η αφορμή να το εκδώσω.




2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Η έμπνευση για μένα μπορεί να προκύψει από το οτιδήποτε μου κινητοποιεί το συναίσθημα. Από οτιδήποτε προκαλεί και προσκαλεί τις αισθήσεις μου. Αυτό μπορεί να είναι μια σκέψη, μια εικόνα, μια μυρωδιά, μια συζήτηση, ένα χαμόγελο, η σιωπή, ένα τραγούδι, ο έρωτας, ο πόνος, η απογοήτευση, η αναμονή, η χαρά, η αγάπη, ένα ταξίδι, το διάβασμα, η ποίηση, η μνήμη. Γενικά η παρατήρηση της ζωής και των ανθρώπων μέσα σε αυτή.

Πάντα ήθελα να επικοινωνήσω την τέχνη μου με τον κόσμο, να μοιραστώ τα ποιήματά μου δημόσια ώστε να μπορούν να με διαβάζουν, να συνδέονται, να ταυτίζονται μαζί μου οι αναγνώστες μέσα από τα κείμενά μου. Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα πως όλοι οι άνθρωποι έχουμε κοινές ανάγκες, επιθυμίες, συναισθήματα, ευαισθησίες. Έτσι ξεκίνησε και το «Άρωμα ginger». Ήθελα να πω μια δική μου ιστορία, αληθινή και βιωματική στον κόσμο μέσα από τα ποιήματά μου.





3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;


Θα απαντήσω με ένα στίχο μέσα από το «Άρωμα ginger»:

«εκεί που δεν τολμάς να πας, εκεί είναι όλο το φως που τρομάζεις να γεννήσεις».

Να μη φοβάται. Να εκφράζει πάντα ελεύθερα αυτά που νιώθει και να πιστεύει πως όλα είναι εφικτά. Εκεί που φοβόμαστε να πάμε, εκεί είναι το φως της ψυχής μας.




4. Τι λογοτεχνικό είδος σου αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Από όλα τα είδη αυτό που μου αρέσει και με εκφράζει περισσότερο να γράφω και να διαβάζω, είναι η ποίηση.

«Γιατί πιστεύω πως τούτος ο σύγχρονος κόσμος όπου ζούμε, ο τυραννισμένος από το φόβο και την ανησυχία, τη χρειάζεται την ποίηση. Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα – και τι θα γινόμασταν, αν η πνοή μας λιγόστευε;» Γιώργος Σεφέρης



5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;


Θεωρώ ότι ο κάθε ήρωας έχει το δικό του σημαντικό ρόλο σε μια ιστορία. Μπορεί ο πρωταγωνιστής να είναι ο κεντρικός ήρωας, όμως χωρίς τους παράπλευρους ρόλους η ιστορία ενδεχομένως να μη «φωτίζεται» όπως θα έπρεπε.



6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;


Από μικρή ηλικία μου άρεσε να γράφω και να διαβάζω ποιήματα. Να μαθαίνω και να αφουγκράζομαι. Να νιώθω και να ψυχανεμίζομαι. Να εξελίσσομαι και να ελίσσομαι. Να στοχάζομαι και να ρεμβάζω. «Να φεύγω» και να χάνομαι. Να θυμάμαι και να σκέφτομαι. Να σκέφτομαι και να θυμάμαι. Να εμπνέομαι και να γράφω.





7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;



Κατά την προσωπική μου γνώμη και τα τρία παραπάνω στοιχεία που αναφέρετε είναι σημαντικά για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου και θα προσθέσω την έμπνευση. Μερικές φορές κάποια γραφήματα για παράδειγμα, θεωρώ πως δεν είναι απόρροια σκληρής δουλειάς, αλλά αποτέλεσμα έμπνευσης μέσα από παρατήρηση η βιώματα που εκφράζονται σε ανύποπτο χρόνο.



8. Γιατί γράφεις;


Γράφω για μένα. Γράφω για όλα όσα νιώθω. Για να διαιρώ την ευαισθησία μου. Ενίοτε να την πολλαπλασιάζω. Γράφω για να με ακούω καλύτερα. Για να ερμηνεύω το αθόρυβο της υπόστασης και του υπαρκτού. Για να συναντώ το απροσπέλαστο. Για να δονείται η ψυχή μου από τα συναισθήματα που γεννούν τις λέξεις. Για να αγγίζω το μακρινό κόσμο των εικόνων μου. Για να με ανακαλύπτω βαθύτερα. Για να φωνάζω στη σιωπή μέχρι να με αγκαλιάσει σφιχτά το πάθος μου. Για να αισθάνομαι όσα δεν κατανοώ με το νου. Για να με θυμάμαι. Για να με σκορπάω. Για να με βρίσκω. Για να λυτρώνομαι. Γράφω γιατί υπάρχουν αναρίθμητοι λόγοι για να γράφω. Γιατί δε βρίσκω ένα λόγο να μην το κάνω. Γράφω για μια αιωνιότητα που δεν ξέρω αν θ’ ανταμώσω ποτέ. Γράφω για όλα εκείνα που με έκαναν να υπάρχω. Γράφω για την αρχή και το τέλος που ολοκληρώνει την αλήθεια μου.



9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.


Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον του Richard Bach. Ένα βιβλίο που μιλάει για το τι μπορεί να πετύχει ο άνθρωπος αρκεί να το θέλει πολύ και να το πιστεύει. Ένα βιβλίο για εκείνους του ανθρώπους που θέλουν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, αλλά και να φτιάξουν τους δικούς τους κανόνες μέσα στη ζωή. «Μην πιστεύεις ό,τι λένε τα μάτια σου. Δείχνουν μόνο τους περιορισμούς. Να κοιτάζεις την κατανόησή σου, ν’ ανακαλύπτεις ό,τι γνωρίζεις ήδη, και θα δεις πως πρέπει να πετάς». Ένα υπέροχο βιβλίο διδακτικό και συγκινητικό που με έκανε να δω τη ζωή με διαφορετικό μάτι διαβάζοντάς το. Ένα βιβλίο που θεωρώ ότι κάθε συγγραφέας και κάθε αναγνώστης πρέπει να έχει στη βιβλιοθήκη του.


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;


Συγγραφή νέων βιβλίων και πολλών άλλων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων όπως νέες δισκογραφικές δουλειές, live εμφανίσεις και συνεργασίες.



11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Μέσω της σελίδας μου στο Facebook, μέσω Instagram και μέσω Youtube.

Official Facebook page

Instagram

YouTube