Παρουσίαση Βιβλίου - Η λίμπιντο των αγγέλων

[…] Σήμερα είναι η τυχερή σου μέρα. Θ’ ακούσεις από πρώτο χέρι την ιστορία ενός αγγέλου που κουβαλούσε στο κορμί του έναν διάβολο, αλλά κανένας δεν τον έβλεπε […]

Η Κορίνα είναι μια κοπέλα που μετά από ένα ατύχημα, βρίσκεται καθηλωμένη σε αμαξίδιο. Καλείται, από τη μια μέρα στην άλλη, να αποδείξει ότι παραμένει μια γυναίκα η οποία εξακολουθεί να έχει λίμπιντο. Μισεί να την αντιμετωπίζουν σαν αθώο, ασεξουαλικό άγγελο που καμιά σχέση δεν μπορεί να έχει με το φλερτ και το ερωτικό παιχνίδι. Μετά από μακρές και συχνές περιόδους κατάθλιψης, ψυχολογικών μεταπτώσεων και αυτοεξευτελισμού (αναμενόμενα σε καταστάσεις επίκτητης αναπηρίας), προσπαθεί να ξαναπάρει τη ζωή στα χέρια της, να ξαναβρεί μια θέση σε έναν κόσμο που δεν της είναι καθόλου φιλικός και να ταιριάξει πλέον τη δικιά της κανονικότητα σ’αυτή των «κανονικών» ανθρώπων. Να ξαναρχίσει να κάνει όνειρα, αρτιμελή, κι όχι ανάπηρα.

[…] Πιάνει τον εαυτό της, σαν παθιασμένη επιστήμονας, να προσπαθεί να πείσει ότι η Γη κινείται, κι ας ξέρει ότι στη γωνία, κάθε μέρα, την περιμένει η Ιερά Εξέταση και τα μαρτύρια […]

Αγωνίζεται να πείσει για το αυτονόητο: ότι δεν είναι πρώτα το αμαξίδιο και μετά η Κορίνα, αλλά το αντίστροφο. Ότι δεν είναι ο οίκτος που χρειάζεται αλλά η αποδοχή. Ότι δεν είναι μια κοπέλα ανάπηρη, αλλά μια κοπέλα με όνειρα και ανάγκες, ίδιες με αυτές που έχουν και οι συνομήλικές της. Ψάχνει να ξελογιαστεί και να ξελογιάσει, έστω και με αυτό το κορμί που της απέμεινε.

[…] Σήκω, λοιπόν, στάσου όρθια κι ας τρεκλίζεις, σήκωσε τα χέρια σου να μεγαλώσεις, να φοβηθεί ο φόβος και να φύγει […]

Όμως όλα στη ζωή είναι θέμα επιλογών, και για την Κορίνα οι επιλογές είναι τραγικά λιγότερες.

 

"Η λίμπιντο των αγγέλων" είναι ένα σύντομο κοινωνικό θα έλεγα μυθιστόρημα, που ακολουθεί την ιστορία της Κορίνας, μιας κοπέλας που μετά από ένα ατύχημα βρίσκεται καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο.Ο αναγνώστης ακολουθεί τη νεαρή κοπέλα σε διάφορες φάσεις της ζωής της, πριν από το ατύχημα αλλά κυρίως μετά χωρίς να ακολουθείται απαραίτητα μια αυστηρή χρονολογική σειρά. Μέσα από την αφήγηση, ο αναγνώστης έχει πρόσβαση στις σκέψεις και στα συναισθήματά της. Βλέπει τις εμπειρίες της, κατανοεί τον τρόπο που βιώνει κάθε δυσκολία, τις επιπτώσεις στην ψυχική της υγείας. Κεντρικό κομμάτι του βιβλίου η σεξουαλική υγεία των ατόμων με αναπηρίες, ένα θέμα που θεωρώ ότι δεν αγγίζεται συχνά στη λογοτεχνία.

Ο συγγραφέας θεωρώ πως έχει προσπαθήσει να καταρρίψει στερεότυπα και προκαταλήψεις που θέλουν τους ανθρώπους με αναπηρία ασεξουαλικούς "αγγέλους" και ταυτόχρονα να διηγηθεί μια ιστορία μιας νεαρής κοπέλας με όλα τα ελαττώματα και τις ιδιαιτερότητες που έχει οποιοσδήποτε άνθρωπος. Παρ΄ ότι η γραφή είναι κάπως άγουρη, το θέμα ήταν σίγουρα πρωτότυπο.


Έλενα Παπαδοπούλου