Συνέντευξη με τον Γιώργο Χατζηκυριάκο

«Όχι, φιλαράκο. Δεν ξαναγυρίζω πίσω. Αυτό είναι το σπίτι µου πια».


Μακριά από τα τσιµέντα της Αθήνας, ανάµεσα στην Καραβούπολη και στη Θάλασσα του Βασιλιά Ψαρά, υπάρχει η Άνυα, µια παραλία που έχει πάντα καλοκαίρι. Και θα ήταν πολλά τα πράγµατα που θα έκανε εκεί ο νεαρός Ορφέας αν περνούσε τις διακοπές µε τον πατέρα του, τον Γλάρο που νίκησε τον Μεγάλο Λύκο. Θα έκανε σκανδαλιές µε τους πιο τρελούς φίλους, θα αποκτούσε ένα τοτέµ-προστάτη, θα ερωτευόταν µια Ξωτικιά τη νύχτα της πανσελήνου και θα καβγάδιζε µε Λυκάνθρωπους για χάρη όµορφων κοριτσιών σε µια ξεχασµένη ντισκοτέκ. Θα έψαχνε για Γοργόνες στο χάραµα, για φαντάσµατα στο Δάσος του Μεσηµεριού και για µονοπάτια που οδηγούν στο Απαγορευµένο Βουνό. Ή µπορεί απλώς να τεµπέλιαζε οληµερίς στη θάλασσα και το βράδυ να έπαιζε κιθάρα πλάι στη φωτιά µαζί µε την παρέα του, τον Ορέστη, τις Τρίδυµες και τα άλλα παιδιά.

Όµως τι κρίµα. Ο Ορφέας δεν είναι στην Άνυα. Περνά το καλοκαίρι στην Αθήνα, στον καύσωνα και στο φροντιστήριο, χωρίς παρέα και χωρίς διακοπές, ενώ η µητέρα του ετοιµάζεται να παντρευτεί τον πιο ανυπόφορο τύπο που θα µπορούσε να έχει κανείς για πατριό. 
 
Μα ένα απόγευµα του Ιούλη καταφθάνει ο Τρελός Ιρλανδός, για έναν και µόνο σκοπό: να πάρει τον Ορφέα και να τον ταξιδέψει στη µακρινή Άνυα. Και εκεί, στο τέλος του απίθανου αυτού ταξιδιού, το όνειρο γίνεται πραγµατικότητα και οι διακοπές ξεκινούν σε ένα πραγµατικά αξέχαστο καλοκαίρι γεµάτο γκάφες, περιπέτειες και δοκιµασίες έτοιµες να τινάξουν τα πάντα στον αέρα.

Άνυα. Μια χιουµοριστική περιπέτεια επικών διαστάσεων που συνδυάζει τη λογοτεχνία του φανταστικού µε το ελληνικό καλοκαίρι και τις νεανικές διακοπές. Ένας ύµνος για τη φιλία, την ελευθερία, τη φαντασία, τη νοσταλγία, τις τρέλες της εφηβείας και τα καλοκαιρινά φλερτ.

«Ακόµα κι αν είµαστε µακριά, θα είµαστε πάντα µαζί».


Πολλά θα µπορούσε να κάνει ο Ορφέας τον Αύγουστο στην Άνυα. Θα έπαιρνε µέρος στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ του Αλατόπυργου και στις µεγάλες συναυλίες της Καραβούπολης. Θα µάθαινε το όνοµα της Ξωτικιάς που του έκλεψε το µυαλό και θα ζούσε µαζί της µια αξέχαστη περιπέτεια. Θα συναντούσε µυθικά πλάσµατα, θα συµµετείχε σε ένα αληθινό κυνήγι θησαυρού και θα ταξίδευε πέρα από τη θάλασσα. Θα γνώριζε τους θεούς του καλοκαιριού και θα ανακάλυπτε τα µυστικά της ακτής. Θα συνέχιζε τις διακοπές του µε τους αγαπηµένους του φίλους και δεν θα έσκαγε για τίποτα.

Όµως οι Λυκοχωρίτες έχουν άλλη γνώµη. Η πανσέληνος φέρνει το τέλος της ανακωχής και η Άνυα κινδυνεύει να γίνει δική τους. Έτσι, ο Όντι αποφασίζει να στείλει τον Ορφέα στην Αθήνα, για να τον προστατεύσει από την εκδίκηση των Λύκων.

Και εκεί που όλα µοιάζουν χαµένα, µια ευκαιρία δίνεται στην τρελοπαρέα να κερδίσει την αγαπηµένη της ακτή. Ένας αγώνας γεµάτος δοκιµασίες στο µυστηριώδες Δάσος του Μεσηµεριού θα κρίνει τη µοίρα της µαγικής παραλίας και όσων ζουν σε αυτή…

Η «Καρδιά του Αυγούστου» αποτελεί την επική συνέχεια και το συγκινητικό φινάλε της πιο τρελής περιπέτειας φαντασίας, που ξεχώρισε για τη θετική ενέργεια και τη χιουµοριστική πλοκή, αγαπήθηκε από µικρούς και µεγάλους και τιµήθηκε µε βραβείο Everly.
 
 
 
Μέχρι το καλοκαίρι του 2020 που κυκλοφόρησε η Άνυα, ο Γιώργος Χατζηκυριάκος ήταν ξακουστός πειρατής ως τα πέρατα του κόσµου. Ύστερα ήρθε η πανδηµία, που έφερε τα πάνω κάτω. Ο Χατζηλάντερ εγκατέλειψε την πειρατεία και αφοσιώθηκε στη συγγραφή. Παράλληλα εργάστηκε σε summer camp, σε περιβαλλοντικά προγράµµατα για σχολεία, καθώς και σε µεγάλες τηλεοπτικές παραγωγές (Σασµός, Ήρωες του 1821). Τώρα εργάζεται σε βιβλιοπωλείο, αλλά µέχρι το επόµενό του βιβλίο µπορεί να έχει γίνει αστροναύτης, πυροσβέστης ή παγωτατζής. Ο ίδιος ευελπιστεί να γίνει αγαπηµένος συγγραφέας µικρών και µεγάλων. Μέχρι στιγµής είναι σε καλό δρόµο, µιας και η Άνυα αγαπήθηκε από πολλούς αναγνώστες κάθε ηλικίας, απέσπασε θετικές κριτικές και τιµήθηκε µε βραβείο Everly στην κατηγορία «Καλύτερο Βιβλίο Φαντασίας Έλληνα Συγγραφέα». Μπορεί να τον δείτε στο Θέατρο ή στο λιµάνι του Πειραιά να λέει πειρατικά τραγούδια και ιστορίες για Γοργόνες, ξωτικά και µυθικούς ήρωες. 
 
 
 
 


1. Να σου κάνουν σπόιλερ για το τέλος κάθε βιβλίου όταν ξεκινάς να το διαβάζεις ή να μην μαθαίνεις ποτέ πλήρως τι συνέβη;

Μισώ τα σπόιλερ. Μπορείς να πεις δυο-τρία πράγματα για το παρακάτω αλλά μέχρι εκεί. Γιατί να αποκαλύψεις το τέλος; Ειλικρινά γιατί;

2. Θα προτιμούσες να ξεχάσεις την πλοκή του βιβλίου που γράφεις ή τους χαρακτήρες;

Την πλοκή. Οι χαρακτήρες μπορούν να φτιάξουν δεκάδες ιστορίες.

3. Ο δολοφόνος να είναι πάντα ο μπάτλερ ή ένας χαρακτήρας που εμφανίστηκε στο τελευταίο κεφάλαιο;

Surprise! Κανένας από τους δύο.

4. Να είναι όλα τα ονόματα χαρακτήρων κοινότυπα ή εξαιρετικά ιδιαίτερα;

Προτιμώ τα καθημερινά ονόματα. Αλλά πάντα θα υπάρξουν και μερικά ιδιαίτερα ώστε να ξεχωρίσουν οι χαρακτήρες.

5. Πρωταγωνιστής που είναι υπερβολικά χαρούμενος ή μονόχνοτος;

Στις ιστορίες μου ο υπερβολικά χαρούμενος είναι συνήθως ο συμπρωταγωνιστής. Ο πρωταγωνιστής τα έχει χαμένα και περνάει από όλες τις φάσεις.

6. Παρατραβηγμένη ή κοινότυπη πλοκή;

Το πρώτο, δυστυχώς. Μακάρι να χρησιμοποιούσα το δεύτερο. Θα πελάγωνα λιγότερο.

7. Να γράφεις από εδώ και πέρα μόνο σε χαρτί ή πληκτρολογώντας με ένα μόνο δάχτυλο;

Σε χαρτί. Όσο ακόμα θυμάμαι να χρησιμοποιώ μολύβι και στυλό.

8. Σειρά βιβλίων με συμμετρία και άσχημα εξώφυλλα ή το αντίθετο;

Καλά εξώφυλλα. Τραβάνε την προσοχή. Χρήσιμο για νέους συγγραφείς. Αν είσαι γνωστός, δεν πειράζει, ας βγει όπως να 'ναι το βιβλίο. Ο κόσμος θα το πάρει έτσι κι αλλιώς.

9. Να λείπει μία σελίδα από σημαντικό σημείο ή να λείπουν πέντε σελίδες από την αρχή;

Να μη λείπει τίποτα.

10. Να χάσεις τα πρώτα πέντε κεφάλαια του βιβλίου ή όλες τις διορθώσεις;

Δεν θέλω να το σκέφτομαι. Ή μάλλον δεν θέλω να το θυμάμαι.

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σου οι αναγνώστες;

Ως Γιώργος Προμηθέας Χατζηκυριάκος στο Facebook και ως Hagilander στο Instagram.