Συνέντευξη με την Αθηνά Σαρλάνη

Η ποιητική συλλογή «οι δαίμονες κλαίνε, οι άγγελοι γελάνε» είναι βιωματική, με ποιήματα που μιλούν για την αγάπη, τα συναισθήματα και τον έρωτα.
Μέσω αυτών η συγγραφέας επιχειρεί να ξορκίσει τις δικά της φαντάσματα, να περιγράψει πως από το σκοτάδι φτάνουμε στο φως με την αναζήτηση και την εξέλιξη του εαυτού μας.
Μέσα από τη μοναξιά και τη θλίψη επιλέγουμε τη δική μας ξεχωριστή διαδρομή, διατηρώντας πάντα στο μυαλό την ιδέα, πως το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η ίδια η ζωή, που αξίζει να τη γευόμαστε ως το μεδούλι.







 

 

Ο χρόνος είναι ατέρμονος, έρχεται και φεύγει βιαστικός σαν μία ανάσα. Οι επιβάτες ταξιδεύουν και γνωρίζουν το κρυμμένο νόημα, μία λεπτή κλωστή χωρίζει από την άβυσσο. Είναι τα τοπία, η φύση, τα χρώματα που την κάνουν να μοιάζει με οπτασία.»
Ποιήματα γεμάτα ψυχή και μουσική. Ένα ταξίδι με μοναδικούς επιβάτες τον πόθο, τον πόνο, την ελπίδα και κάποιες σκόρπιες νότες που σε ταξιδεύουν στην αιωνιότητα, που... διαρκεί μια μέρα





 

 

 

 

Ποιήματα που περιγράφουν πώς ήταν τα παλιά χρόνια τα Χριστούγεννα. Τότε που τα παιδιά έπαιρναν δώρο από τον Άι Βασίλη παιχνίδια, ρούχα, παπούτσια. Ένα μήνυμα αγάπης και οικογενειακής θαλπωρής. Μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του δημοτικού σχολείου ζωντάνεψαν τα ποιήματα μέσα από τις εικόνες που δημιούργησαν.










 

1. Πες μας δυο λόγια για σένα

Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στην Κάρυστο. Είμαι τελειόφοιτη λυκείου TEE πληροφορικής. Έχω ασχοληθεί με το θέατρο συμμετέχοντας σε ερασιτεχνική ομάδα του θεάτρου Πυξίδα. Παρακολούθησα μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού, γράφω παραμύθια, καθώς και ποιήματα.
Σπουδάζω βοηθός βρεφονηπιοκόμου στο ΙΕΚ Πράξις Χαλκίδας.



 

 



2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Η πηγή έμπνευσης είναι η καθημερινή ζωή, παρατηρώντας τους ανθρώπους, την φύση, την ίδια την ζωή ένιωσα την ανάγκη να γράψω το βιβλίο “Μελωδία χωρίς όνομα” και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κομνηνός.

Μιλάει για μια άλλη εποχή, την αγάπη , τα ταξίδια καθώς και κοινωνικά ζητήματα.



3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Η συμβουλή που δίνω μέχρι και σήμερα είναι να διαβάζω να μελετάω και να μαθαίνω καινούρια πράγματα.


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;


Διαβάζω διήγημα, ποίηση, αυτοβιογραφία.

Προτιμώ την Κική Δημουλά.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;


Σ μια ιστορία βασικός χαρακτήρας είναι ο πρωταγωνιστής, καθώς και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες για να υπάρξει ροη και πλοκή.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;


Ξεκίνησα 32 χρονών να γράφω, μέσα από προσωπικά μου βιώματα, έγραφα σε ένα τετράδιο λόγια, σκέψεις, αργότερα έγιναν ολόκληρες σελίδες το συναίσθημα που ένιωθα δεν μπορούσα να το εκφράσω με λόγια, οπότε μου ήταν πιο εύκολο να τα γράφω.

Η πρώτη ποιητική συλλογή “οι δαίμονες κλαίνε, οι άγγελοι γελάνε» είναι καθαρά βιωματική και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κομνηνός.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;


Η επίτευξη ενός καλού βιβλίου είναι πρώτο και κυριότερο η γραφή, πως ο συγγραφέας δημιουργεί το βιβλίο, λεξιλόγιο , γραμματοσειρά, ήρωες, χαρακτήρες, πλοκή, το εξώφυλλο, η υπόθεση και τέλος η σκληρή δουλειά που φαίνεται στο τέλος, όταν ο συγγραφέας έχει ολοκληρώσει το βιβλίο του.

8. Γιατί γράφεις; 

 
Γράφω γιατί μέσα από τα ποιήματα βγάζω συναισθήματα και σκέψεις που μόνο στο χαρτί μπορώ να εκφράσω, είναι μια επικοινωνία που είναι απαραίτητη για να νιώσω την λύτρωση ύστερα από κάθε ποίημα.

Είναι ένας τρόπος να μάθω καλύτερα τον εαυτό μου, νιώθω κάθε φορά το ίδιο ακριβώς συναίσθημα.


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.


“Isabelle Aliente “ το σπίτι των πνευμάτων.

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;


Έχω κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Κομνηνός


Οι δαίμονες κλαίνε, οι άγγελοι γελάνε

Μελωδία χωρίς όνομα

Η μαγεία των Χριστουγέννων είναι ζωγραφιές που έγιναν από τα παιδιά του 1ο Δημοτικό σχολείου Καρύστου- Κοτσίκειο

2ο Δημοτικό σχολείο Καρύστου


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;


Οι αναγνώστες μπορούν να με βρουν στο Facebook Σαρλάνη Αθηνά