Παρουσίαση Βιβλίου - Σκοτεινή Κληρονομιά

1940 - Η ορφανή Άννα αναζητά καταφύγιο σ' ένα καθολικό μοναστήρι στην άλλη άκρη του νησιού όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Παρά τον αρχικό της δισταγμό, είναι αισιόδοξη πως στα πρόσωπα των μοναχών έχει βρει μια νέα οικογένεια. Σύντομα ανακαλύπτει πως πίσω απ' τα καλοκάγαθα προσωπεία των κατοίκων του μοναστηριού της Κυράς των Αγγέλων κρύβονται σκοτεινά μυστικά που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και τη λογική της.
1996 - Η Έμμα πασχίζει να τα βγάλει πέρα μεγαλώνοντας μόνη της την κόρη της, βουλιάζοντας στα χρέη και την απελπισία. Όταν πληροφορείται πως ένας άντρας που δεν έχει γνωρίσει ποτέ της άφησε στη διαθήκη του ένα μοναστήρι σ' ένα νησί στην άλλη άκρη του κόσμου, πιστεύει ότι είναι το θαύμα που ζητούσε. Φτάνοντας εκεί, ωστόσο, συνειδητοποιεί ότι τίποτα δεν είναι όπως νόμιζε και πως το σκοτάδι καραδοκεί στους διαδρόμους του καταραμένου μοναστηριού απ' όταν πριν μισό περίπου αιώνα όλοι του οι κάτοικοι εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς μέσα σε μια νύχτα.
Σήμερα - Ένα μουμιοποιημένο πτώμα ανακαλύπτεται στη μέση ενός θαμμένου από βάτα πλυσταριού θυμίζοντας έκπτωτο άγγελο, αφυπνίζοντας φρικτές μνήμες απ' το παρελθόν και κάνοντας τους ντόπιους να ψιθυρίζουν ξανά και ξανά την ίδια φράση: Η Κυρά των Αγγέλων!
Τελικά, σε κάποια μέρη το παρελθόν δεν πεθαίνει ποτέ. 
 
Το 1940, η ορφανή Άννα πηγαίνει σε ένα μοναστήρι με τον θείο της στο νησί που μεγάλωσε, ψάχνοντας για ένα νέο σπίτι μέχρι ο θείος της να γυρίσει από τον πόλεμο. Αν και αρχικά διστάζει, νιώθει αισιόδοξη ότι θα βρει μια οικογένεια στις μοναχές, ένα καταφύγιο. Ωστόσο, ανακαλύπτει ότι σκοτεινά μυστικά κρύβονται στους τοίχους του μοναστηριού. Περίεργα πράγματα συμβαίνουν και η λογική της Άννας δοκιμάζεται. Το 1996, η Έμμα, που μεγαλώνει μόνη της την κόρη της, αγωνίζεται με τα χρέη και την απόγνωση. Όταν μαθαίνει ότι ένας άντρας που δεν έχει συναντήσει ποτέ της άφησε ένα μοναστήρι σε ένα νησί, πιστεύει ότι είναι η λύση στα προβλήματά της. Όταν φτάνει εκεί, ανακαλύπτει ότι υπάρχει ένας μύθος γύρω από το μοναστήρι, μια κατάρα. Το σκοτάδι καραδοκεί στους άδειους διαδρόμους του μοναστηριού και η Έμμα βρίσκεται αντιμέτωπη με το παρελθόν του νησιού αλλά και το δικό της, αντιμέτωπη με φόβους και άλυτα μυστήρια. Δύο γυναίκες που παρ' ότι έζησαν δεκαετίες μακριά ενώνονται από το μοναστήρι της κυράς των Αγγέλων, όπου δεν είναι όλα όπως φαίνονται. Ένα βιβλίο γεμάτο αγωνία που θα σας καθηλώσει. 

Θα ξεκινήσω λέγοντας πως τα θρίλερ είναι μια νέα κατηγορία για μένα και ξεκίνησα το βιβλίο διστακτικά. Επέλεγα συνήθως πρωινές ώρες για την ανάγνωση (για παν ενδεχόμενο) και ήμουν διπλά προσεκτική όταν χαρακτήρες περιδιάβαιναν σκοτεινούς διαδρόμους μην πεταχτεί τίποτα. Τελικά δε χρειάστηκε, διότι από το βιβλίο του Γιώργου Αγγελίδη δεν ξεπήδησαν δαίμονες ή τέρατα (ευτυχώς για μένα, που είμαι φοβητσιάρα). Ο "τρόμος" στο βιβλίο προερχόταν από την ατμόσφαιρα, τις εικόνες που μοιάζουν αληθινές αλλά δεν είναι (ή τελικά είναι), από το μυστήριο των γεγονότων. Προερχόταν από ένα αριστοτεχνικά πλεγμένο κουβάρι σκέψεων, αναμνήσεων και γεγονότων από δύο γυναίκες που ζουν σε ένα μοναστήρι που φαίνεται να κρύβει πολλά μυστικά. 

Απόλαυσα ιδιαίτερα τη γραφή, περιγραφική τόσο όσο, και παρ' ότι ομολογώ πως ήμουν πολύ μπερδεμένη στην αρχή, σιγά σιγά άρχισα να παρατηρώ στοιχεία εδώ κι εκεί, να μπαίνω στην ιστορία και να παρασύρομαι κι εγώ από τις εικασίες και τα αν της Άννας και της Έμμας. Πάντως, όσα στοιχεία και να πιάσετε εδώ κι εκεί, το τέλος θα σας έρθει κεραμίδα και θα μείνετε να κοιτάτε το βιβλίο για κανένα πεντάλεπτο πριν αρχίσετε να στέλνετε μηνύματα στον συγγραφέα (Αφήνω το ινστα του, για να σας βοηθήσω, @georgeaggelidisauthor)
 
 
Συνολικά, ήταν ένα πραγματικά υπέροχο βιβλίο, ατμοσφαιρικό και μυστηριώδες, που θα σας κάνει να κολλήσετε και να αγωνιάτε ως το τέλος. Για όσους αγαπούν τα audiobooks, θα το βρείτε στο jukdbooks.

Καλή ανάγνωση!

Έλενα Παπαδοπούλου