Συνέντευξη με τη Χριστίνα Μαραγκάκη

Εκείνος δεν ξέρει γιατί να του αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία.

Εκείνη δεν θέλει να τον χάσει.

Στέλιος: Πίστευε ότι ήταν αθάνατος μέχρι που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον θάνατο... Εκείνος επιζεί, ο φίλος του όχι. Προσπαθώντας να μάθει να ζει σε έναν κόσμο χωρίς τον Κώστα, όπου σκοτεινές σκέψεις στοιχειώνουν το μυαλό του, δεν θέλει να αφήσει την αγάπη να τον καθοδηγήσει...

Άννα: Ζούσε τη ζωή της σε μια ασφαλή ρουτίνα. Ερωτευμένη με τον Στέλιο από μακριά, σπουδάζοντας «αυτό που πρέπει», με τον χορό να της προσφέρει παρηγοριά και ολοκλήρωση. Όμως, ο θάνατος έρχεται να ταράξει την ήδη εύθραυστη γαλήνη της, βάζοντας σε κίνδυνο ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα της ζωής της. Από τον θάνατο του φίλου της παίρνει πολύτιμα μαθήματα. Και είναι αποφασισμένη πως ό,τι και να γίνει δεν θα αφήσει τον Στέλιο να χαθεί στον πόνο του.


Η Χριστίνα Μαραγκάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Από μικρή λάτρευε τα βιβλία και έγραφε ιστορίες σε όποιο τετράδιο και υπολογιστή έπεφτε στα χέρια της. Στα 23 της, σπουδάζει ψυχολογία και ζει με έναν υπέροχο μαύρο γατοδαίμονα. Θα την βρείτε πάντα με ένα βιβλίο, ένα πληκτρολόγιο ή μια γάτα στο χέρι. Το «Δεύτερη ευκαιρία» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Οσελότος.




 

 

1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Το βιβλίο μου είναι πάνω από όλα μια ιστορία αγάπης, θίγει όμως και ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της απώλειας. Στο βιβλίο μου, ακολουθούμε την ιστορία δύο νέων παιδιών, του Στέλιου και της Άννας, ερωτευμένων αλλά όχι αρκετά τολμηρών για να το παραδεχτούν. Στην αρχή του βιβλίου, λαμβάνει χώρα ένα τροχαίο ατύχημα. Στο αμάξι επέβαιναν ο Στέλιος και ο Κώστας. Ο Στέλιος επιβιώνει, ενώ ο Κώστας όχι. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, βλέπουμε τον τρόπο που οι δύο πρωταγωνιστές βιώνουν την απώλεια ξεχωριστά και την προσπάθειά τους να ξεπεράσουν αυτό το τραγικό δυστύχημα. Βλέπουμε τη δυναμική της παρέας του να μεταβάλλεται, βλέπουμε αποφάσεις ζωής να παίρνονται και βλέπουμε πώς η αγάπη που τρέφουν οι δύο πρωταγωνιστές ο ένας για τον άλλον, τους βοηθούν να προχωρήσουν.

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Έναυσμα για τη συγγραφή της συγκεκριμένης ιστορίας, αποτέλεσε ένα ατύχημα που βίωσαν κοντινά μου πρόσωπα, με το ίδιο αποτέλεσμα. Ένας επιζών, ένας νεκρός. Χρειαζόμουν μια καλλιτεχνική διέξοδο για τις σκέψεις, τους φόβους και τα συναισθήματά μου και έτσι στράφηκα στο γράψιμο, κάτι που έκανα από μικρή. Έπλασα στο μυαλό μου δύο χαρακτήρες, όρισα τη σχέση που ήθελα να έχουν και ξεκίνησα να γράφω. Μεγάλο δίλημμα αποτέλεσε η επιλογή του είδους του ατυχήματος, καθώς ήθελα να διαχωρίσω όσο περισσότερο ήταν εφικτό την πραγματικότητα και τους φίλους μου από την ιστορία μου και τους χαρακτήρες μου. Εκεί μπήκε στο παιχνίδι ο τόπος διαμονής μου και διεξαγωγής της ιστορίας μου. Η Κρήτη έχει δυστυχώς μεγάλο αριθμό τροχαίων κάθε χρόνο και σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω το βιβλίο σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του αναγνώστη. Οπότε, κάπως έτσι, ορίστηκε και το ατύχημα που θα βίωνε ο Στέλιος.

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να μη σταματήσει να γράφει. Όλες οι ιδέες δεν θα ολοκληρωθούν και αυτό είναι εντάξει. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μην τα παρατάς. Αν αγαπάς κάτι, συνέχισε να πολεμάς για αυτό, ακόμα και όταν φαίνεται δύσκολο.

4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Διαβάζω σχεδόν όλα τα είδη βιβλίων, με ιδιαίτερη προτίμηση στα ρομαντικά φαντασίας, τα ρομαντικά και τα ψυχολογικά θρίλερ. Πίστευα πάντα ότι αν έγραφα κάτι θα ήταν φαντασίας αλλά τελικά, με κέρδισε το ρομαντικό είδος στη συγγραφή.

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Θεωρώ πώς τίποτα δεν μπορεί να σταθεί χωρίς το άλλο. Όσο τέλειο και αν είναι το ένα, αν το άλλο δεν είναι καλογραμμένο, η ιστορία θα έχει κάποιο κενό.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Ξεκίνησα να γράφω όταν ήμουν αρκετά μικρή, κάπου στο Γυμνάσιο. Έγραφα μικρές ιστορίες και προχώρησα μετά σε fanfiction, το οποίο ευτυχώς δεν έχει δει το φως της μέρας. Επειδή όμως ποτέ δεν ολοκλήρωνα κάποια ιδέα μου, είχα αφήσει στην άκρη τη συγγραφή για ένα διάστημα. Ξεκίνησα ξανά να γράφω μετά την καραντίνα και ήταν λυτρωτικό για εμένα να μπορώ και πάλι να εκφραστώ μέσα από τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Το ταλέντο δεν πάει πουθενά χωρίς τη δουλειά, είτε αυτό σημαίνει έρευνα για το βιβλίο, είτε συνέπεια στο κάθε πότε θα γράφεις, είτε οτιδήποτε άλλο. Θα πω όμως ότι θεωρώ ελάχιστα πιο κρίσιμη την φαντασία, διότι, χωρίς αυτή, δεν θα μπορέσεις να πλάσεις τους χαρακτήρες, τον κόσμο και την ιστορία σου. Ακόμα και όταν γράφεις ιστορίες που διαδραματίζονται στο τώρα, χρειάζεσαι φαντασία για να δεις την πορεία που θα ακολουθήσουν οι χαρακτήρες σου.

8. Γιατί γράφεις;

Γράφω γιατί είναι κάτι που με εκφράζει. Η συγγραφή με βοηθάει να εκφράσω σκέψεις, συναισθήματα και ιδέες χωρίς να φοβάμαι ή να ντρέπομαι. Δίνει διέξοδο σε οτιδήποτε με απασχολεί, μου δίνει την ευκαιρία να βγω για λίγο από το μυαλό μου και να δω διάφορα πράγματα από τις οπτικές των χαρακτήρων μου.

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Θεωρώ πως κάθε συγγραφέας πρέπει να διαβάσει το Περηφάνια και Προκατάληψη της Jane Austen. Είχε μια μαγευτική πένα, κατάφερνε να περιγράφει υπέροχα σκηνές και να χτίζει πολυδιάστατους χαρακτήρες και οι ιστορίες της ήταν πάντα ενδιαφέρουσες αν και απλές. Θεωρώ πως μπορούμε να μάθουμε πολλά από εκείνη και γενικά από τους κλασσικούς συγγραφείς.

Κάθε αναγνώστης πρέπει να διαβάσει οπωσδήποτε τους Αγώνες Πείνας. Είναι ένα βιβλίο που αγαπώ από μικρή και αποτελεί κομμάτι του εαυτού μου. Θεωρώ επίσης πως είναι ένα αρκετά επίκαιρο βιβλίο, αρκεί κανείς να μην επικεντρωθεί στο ερωτικό τρίγωνο. Θα συστήνω αυτή την τριλογία μέχρι να πεθάνω!

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Συνεχίζω να γράφω, οπότε σίγουρα να περιμένετε και άλλα βιβλία, αν όλα πάνε καλά!

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Μπορούν να με βρουν στο Instagram. Είμαι και στο TikTok με το ίδιο username, αλλά συνήθως απαντάω σε μηνύματα μόνο στο Inta. Θα χαρώ πολύ να λάβω μηνύματα με εντυπώσεις για το πρώτο μου παιδί!