Συνέντευξη με την Ελλάδα Κράλλη

Μια φορά και έναν καιρό όπως συνηθίζεται γράφτηκε ένα βιβλίο με συναισθήματα, σκέψεις, όνειρα και εφιάλτες. Οι κόσμοι είναι τόσοι πολλοί που οι άνθρωποι τους αγνοούν. Πλάσματα της φαντασίας που ίσως έχουν διαφορετική μορφή στα μάτια μας σε έναν άλλον τόπο ή χρόνο. Μέσα σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε υπάρχει και ένας άλλος κόσμος που δεν βλέπουμε και αυτός είναι των ονείρων. Νυχτερινές σκέψεις που προκαλούν άγχος και πόνο και μεταλλάσσονται σε ονειρικά πλάσματα ή εφιαλτικές μορφές. Μέσα από τα μάτια μας ανοίγει η δίοδος σε ονειρικά μονοπάτια ή εφιαλτικά παρελθόντα που το υποσυνείδητο καταγράφει και δυστυχώς ποτέ δεν ξεχνά. Ίσως μέσα από τα όνειρα να κρύβεται η αλήθεια της ύπαρξης μας. Πάντα υπάρχει όμως η εξήγηση στην ύπαρξη και στον τρόπο σκέψης του κάθε ανθρώπου. Πάντα υπάρχει εκείνη η αόρατη αλυσίδα που συνδέει τις ψυχές μέσω του νόμου της ανταπόδωσης. Είναι μια γέφυρα που ενώνει τα συναισθήματα μας από το παρελθόν για να συναντηθούν στο παρόν και να αντιμετωπίσουν το μέλλον. Μέσα από σκοτεινές διαμάχες γεμάτες δάκρυα, πόνο και συγκίνηση υλοποιήθηκε αυτό το βιβλίο. Όλες οι απαντήσεις στο τέλος φαίνονται στο Φως. Αυτό είναι το Ημερολόγιο Ονείρων.

 

Ονομάζομαι Ελλάδα Κράλλη και είμαι συγγραφέας του βιβλίου Ημερολόγιο Ονείρων που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Όστρια. Το ταξίδι της γραφής ξύπνησε μέσα μου από το 2010. Με ενέπνεαν κυρίως τα όνειρα ή εφιάλτες. Μαγευτικά ή χαοτικά , ταξίδια σε κόσμους που παίρνουν μορφή μέσω της συγγραφής. Από το 2016 ξεκίνησε το όμορφο ταξίδι του Ημερολογίου Ονείρων που είναι μια σειρά ιστοριών και αφορούν στιγμές που έχω ζήσει και συναισθήματα που έχουν αφήσει το στίγμα τους. Παράλληλη ασχολία μου την ίδια εποχή ήταν οι καλλιτεχνικές φωτογραφίσεις που με βοήθησαν ως μοντέλο να ενσαρκώσω τα συναισθήματα που βίωνα όπως να κατανοήσω και να νιώσω τους χαρακτήρες και τους διαφορετικούς ρόλους των κειμένων μου. Αυτή η μορφή τέχνης με βοήθησε να εξελιχθώ μέχρι το 2021 που τα καλλιτεχνικά μου βήματα με οδήγησαν και στον χώρο του θεάτρου.


1) Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου
 
Μακάρι να μπορούσα να πω μόνο δυο λόγια. Το Ημερολόγιο Ονείρων είναι όχι μόνο κατάθεση των δικών μου ψυχικών εμπειριών, αλλά είναι τόσοι κόσμοι που ξετυλίγονται την στιγμή της ανάγνωσης και ο καθένας αποκομίζει μια διαφορετική προσέγγιση. Είναι μικρά διηγήματα, αλλά εμπνευσμένα από πραγματικά γεγονότα. Από το 2016 που ξεκίνησα να γράφω τα συγκεκριμένα διηγήματα τα είχα ονομάσει κείμενα έκφρασης και αφύπνισης γιατί δεν τα μοιραζόμουν με τον κόσμο μόνο και μόνο για να ανακουφιστώ μέσα μου. Αυτό που πραγματικά επιθυμούσα ήταν να δώσω τα κομμάτια των δικών μου κόσμων στους ανθρώπους και με αυτόν τον τρόπο να τους δείξω ότι όλα είναι πραγματικά, απλά είναι δύσκολο να φτάσει στην αντίληψη μας η ύπαρξη άλλων κόσμων και διαστάσεων πέρα από αυτό που ζούμε και αντικρίζουμε.


2) Ποια είναι η κυριότερη πηγή της έμπνευσης σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;
 
Η αρχική πηγή έμπνευσης μου ήταν η μεταθανάτια εμπειρία που είχα ζήσει στα οχτώ μου χρόνια. Μετέπειτα καθώς τα χρόνια κυλούσαν και το πάθος για την γραφή άνθιζε μέσα μου από μικρή ηλικία κατάλαβα πως οι κόσμοι που έβλεπα ως ύπαρξη χρειάζονταν να αποτυπωθούν ώστε να έχουν αντίκρισμα και σε άλλες ψυχές γύρω μου. Όλο αυτό θεμελιώθηκε μέσα μου μέχρι που αποφάσισα όλα αυτά τα κείμενα να τα εκδώσω καθώς είχαν ωριμάσει όπως και ο τρόπος που αντιμετώπιζα το κάθε κείμενο που υπάρχει στο βιβλίο μου. Βέβαια η κυριότερη έμπνευση μου όπως το έχω αναφέρει και άλλες φορές είναι ο Χριστός μέσω της προσευχής.


3) Αν μπορούσες τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

3. Να πιστέψει πιο πολύ στην δύναμη των κόσμων που προσπαθεί να καταγράψει δίχως τον φόβο της αμφιβολίας για την γνώμη που μπορεί οι γύρω να σχηματίσουν. Η έκφραση μέσω της τέχνης και ειδικά της γραφής είναι ένας τρόπος εξιλέωσης προκαλώντας σε μένα προσωπικά μια άμεση εσωτερική αναζήτηση που ψάχνει το ανεξήγητο.


4) Τι λογοτεχνικό είδος που σου αρέσει να διαβάζεις και πιο προτιμάς να γράφεις;

4. Μου αρέσει πάρα πολύ να διαβάζω βιβλία που κυρίως επικρατεί μια ατμόσφαιρα μυστηρίου. Πολλά από αυτά είναι τρόμου, μεταφυσικά, φαντασίας ακόμα και αστυνομικά. Μου αρέσει πολύ και η αλληγορία σε ένα βιβλίο ασχέτως τι είδος είναι. Αυτό που μου βγαίνει να γράφω είναι πηγαία και εξελίσσεται γύρω από το μυστήριο και το ανεξήγητο με έναν συμβολισμό που κρύβεται πίσω από τον κάθε χαρακτήρα που δημιουργώ.


5) Επέλεξε ένα: Τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία. Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες ή ο ανταγωνιστής

5. Σημαντική παρουσία σε μια ιστορία είναι πάντα ο πρωταγωνιστής, αλλά πιστεύω πως ο κάθε χαρακτήρας δίνει την δική του νότα στο χτίσιμο της εξέλιξης του έργου. Δεν μπορώ να φανταστώ δικούς μου χαρακτήρες να είναι υποδεέστεροι γιατί αν δεν υπήρχαν αυτοί δεν θα γινόταν τόσο ζωντανό αυτό που θέλω να περιγράψω αν και για μένα το κυριότερο από όλα είναι τα συναισθήματα που εκφράζει το κάθε πρόσωπο κατά την διάρκεια της ιστορίας.

6) Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

6. Αυτό βγήκε μετά το ατύχημα όταν μου άρεσε να γράφω στίχους τραγουδιών και ποιήματα. Αυτά με ακολούθησαν και στην εφηβεία ώσπου το 2010 ξύπνησε μέσα μου η γραφή μικρών ιστοριών τρόμου όπως τις είχα ονομάσει τότε. Από τότε μέχρι σήμερα αυτό έχει αναπτυχθεί με σκοπό να εκφέρω τους κόσμους που δίσταζα κάποτε μέσω της γραφής, της ποίησης, των φωτογραφίσεων ακόμα και από το τραγούδι που είχε συμβεί παλαιότερα.

7) Επέλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ένας καλού βιβλίου. Η ικανότητα της γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

7. Ο καθένας πιστεύω μπορεί να γράψει αρκεί να βγαίνει πηγαίο από μέσα του. Η μελέτη και η σκληρή δουλειά είναι τρόποι που βοηθούν να αναπτυχθεί ο φανταστικός κόσμος και να βρει την κατάληξη του στο χαρτί. Όμως η φαντασία μερικές φορές δεν μπορεί να αποτυπώσει τα συναισθήματα γιατί είναι δύσκολο να περιγράψουν μια πραγματικότητα που βιώνεις ώστε να γίνει αντιληπτή στον αναγνώστη. Απλά είναι λεπτή η γραμμή φαντασίας και πραγματικότητας γιατί πολύ απλά αυτό που φαντάζει ψεύτικο στα μάτια κάποιου δεν πάει να πει όμως ότι δεν είναι και αληθινό.

8) Γιατί γράφεις;

8. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου δίχως την γραφή. Γράφω γιατί είναι ο τρόπος ηρεμίας μου μέσα από την κατάθεση ψυχής που αβίαστα μοιράζομαι με τον κόσμο. Όπως είχα αναφέρει στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου μου είναι θεία αποστολή μου να μεταδώσω τα μηνύματα των κείμενων μου στους ανθρώπους όπως και οτιδήποτε γράψω αργότερα.

9) Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

9. Την Αποκάλυψη του Ιωάννη μιας και αναφέρει κόσμους που μπορώ να κατανοήσω και τα λόγια του έχουν εμπνεύσει και άλλους καλλιτέχνες. Το προτείνω και για συγγραφείς και για αναγνώστες. Κάθε φορά που την διαβάζω ανακαλύπτω και κάτι διαφορετικό που δεν είχα προσέξει. Όπως εκείνος τα έγραψε για εμάς έτσι θα έπρεπε να γίνεται ανάγνωση και πηγή έμπνευσης.

10) Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

10. Γράφω φυσικά το δεύτερο μέρος του Ημερολογίου Ονείρων και κοντεύω να τελειώσω και ένα μυθιστόρημα.

11)Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

11. Μπορούν να με βρουν από το blog μου Ημερολόγιο Ονείρων και από το προφίλ μου στο Facebook Ellada Kralli που διατηρώ και την σελίδα μου Πύλες των Ονείρων.