Παρουσίαση Βιβλίου - Ζήτα το!

Μυρτώ, «η ευχάριστη σαν Μυρτιά, εγγονή του Αριστείδη και δεύτερη σύζυγος του Σωκράτη». Και το όνομά της δεν τη συνόδευε τυχαία… Οι αρχές πάντα όριζαν τη ζωή της, οι αναζητήσεις την ύπαρξή της. Μέχρι που έφτασε να αποδεχθεί την ανθρώπινη φύση της, τη θνητότητά της.

Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της… Ένα ταξίδι μιας προσωπικής εσωτερικής συγχώρεσης, μέσα από τη συνειδητοποίηση χειροπιαστών και άυλων γεγονότων… Η αποδοχή ενός εαυτού, που χρόνια πάλευε ν’ απαρνηθεί. Βρέθηκε μπροστά της, και παρουσιάστηκε με στόμφο, με μια πεισματική επιμονή να γίνει ορατός… Τόσο, που δεν μπόρεσε να τον αγνοήσει. Οι συστάσεις έγιναν, κι οι δυο αναμετρήθηκαν. Και η εσωτερική της πάλη τής θύμιζε το γνώριμο, το βολικό. Όμως, η νέα εικόνα στον καθρέφτη ήταν εκτυφλωτική. Κραύγαζε την ανάγκη της να βγει στο φως! Ούρλιαζε την αγανάκτηση και τον πόνο. Ήθελε να τα αποτινάξει από πάνω της, και καθαρή να παρουσιαστεί, πρώτα στον εαυτό της και μετά στον κόσμο…

Διάσπαρτα γεγονότα, φαινομενικά ασύνδετα, μπλέκονται σε ένα πλέγμα. Κεντιούνται σε τάξη και αταξία… σε ένα κάδρο. Ο ουρανός, το λιβάδι, ένα λουλουδάκι, ένα φυλλαράκι, ο ήλιος, τα σύννεφα και η βροχή, ένα κλαδί, ο κορμός ενός δέντρου, η φυλλωσιά του… και τέλος οι καρποί… ποτέ ξανά δεν είχε δει δέντρο να καρποφορεί τόσο ακατάσχετα!

Και ο πιο γλυκός καρπός μέσα της… μια φλόγα που άναψε και δε θα έσβηνε ποτέ πια… Και κλήθηκε να αποφασίσει σαν την Εύα, και έκανε κι εκείνη τη λάθος επιλογή. Για να βρεθεί αντιμέτωπη με τη γύμνια της και τις αδυναμίες της… Να τις νικήσει και να διεκδικήσει πίσω τον δικό της παράδεισο!

Η Μυρτώ είναι παντρεμένη με παιδιά, μία όμορφη σύζυγος και καλή μητέρα. Ο Κίμων παρόλα αυτά παραμένει απόμακρος σύζυγος. Και τότε μπαίνει ο Μάνος στη ζωή της, ο πλατωνικός εραστής, ένας νάρκισσος, μικρός θεός της υποκρισίας. Πώς άφησε τον εαυτό της να παρασυρθεί; Έπρεπε να πληρώσει το τίμημα, αφού έκανε λάθος, όμως το σύμπαν συμμάχησε μαζί της. Ένιωσε δυνατή και κατάλαβε ότι ήρθε η ώρα να αγαπήσει τον εαυτό της, αυτόν που έπρεπε εξαρχής να είναι ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής της.

Το βιβλίο αναλύει την ψυχοσύνθεσή της και τον τρόπο που το σύμπαν βρίσκει τις λύσεις στα αδιέξοδα της αγάπης, του έρωτα και της φιλίας. Η αλήθεια και το ψέμα είναι τα θέματά του και αναλύονται απλά, όμορφα, με τρόπο που σε κάνει να τα νιώθεις. Ωραίο το βιβλίο, ιδιαίτερα ποιητικό στον πεζό λόγο του. 


Καλομοίρα Αναστασίου