Συνέντευξη με τον Δημήτρη Δελαρούδη



Ένα υφαντό δέκα διηγημάτων όπου το μυστήριο πλέκεται με το φανταστικό, το παράδοξο, το μεταφυσικό και την επιστημονική φαντασία και χάνεται μέσα στους λαβυρίνθους των βιβλίων και των πόλεων. Μια συλλογή από χρονοπύλες και χωροπύλες. Στοιχειωμένα βιβλία, στοιχειωμένοι ήρωες, στοιχειωμένος χρόνος. Όνειρα μέσα σε όνειρα και διηγήσεις μέσα από διηγήσεις


Ένας αρχέγονος ιός που ξαναπλάθει τη λογοτεχνία τρώγοντας βιβλία.
Ένα αόρατο τάγμα και ένα αποκαλυπτικό κρυπτογράφημα χαμένο στις βιβλιοθήκες του κόσμου.
Ένας πύργος της κόλασης που εμφανίστηκε αναπάντεχα στη μέση ενός δάσους.
Ένα τυχαίο εύρημα σε εγκαταλελειμμένο σπίτι που μπορεί να σε κάνει Άρχοντα του κόσμου
Ρεβεγιόν με τον Βερν, τον Πόε, τον Λάβκραφτ και άλλους συγγραφείς στον παράδεισο των κβάντα.
Κάποιοι άνθρωποι γύρω μας δεν έχουν ούτε σάρκα ούτε οστά.
Τολμάς να περάσεις μέσα από την Πύλη της Αυγής;
Ο Δαίδαλος χαμένος στο ίδιο του το σπίτι.
Δύο μαύρες φτερούγες. Το δώρο της Νύχτας.
Κατάδυση στην Χώρα της Νοσταλγίας με συντροφιά έναν μάγο του Μεσαίωνα.




Ο Δημήτρης Δελαρούδης, γεννήθηκε το 1972 στη Γερμανία. Είναι παντρεμένος και ζει στη Θεσσαλονίκη. Εργάζεται στο τμήμα πληροφορικής του Δήμου Κιλκίς. Άρχισε να γράφει από τα εφηβικά του χρόνια διηγήματα και ποιήματα αφοσιωμένος στους πρώτους του λογοτεχνικούς έρωτες όπως ο H.P. Lovecraft, ο C.A.Smith, ο J.L. Borges, ο Arthur Machen, ο Ray Bradbury, ο Gustav Meyrink κ.α.

Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον εκδοτικό κόσμο γράφοντας άρθρα για το περιοδικό Strange. Διακρίθηκε για πρώτη φορά στη λογοτεχνία το 2001, όταν κέρδισε το πρώτο βραβείο Επιστημονικής Φαντασίας Graham W. Still με το διήγημά του «Ο Ιός της Βαβέλ».

Τον Οκτώβριο του 2017, κυκλοφόρησε η πρώτη του προσωπική συλλογή διηγημάτων με τίτλο Ο Ιός της Βαβέλ. Διηγήματά του έχουν εκδοθεί επίσης σε περιοδικά και ανθολογίες του Φανταστικού (εκδόσεις: Λυκόφως, Ars Nocturna, iWrite, Άλλωστε, Ανάτυπο). Έχει συνεργαστεί με τις εκδόσεις Αρχέτυπο στο συλλογικό βιβλίο Φανταστικοί Κόσμοι, γράφοντας τις ενότητες Καντάθ και Πεγκάνα.


1.  Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.
Ο «Ιός της Βαβέλ και άλλα διηγήματα» είναι μια συλλογή δέκα διηγημάτων φαντασίας. Επιστημονική φαντασία, μυστήριο και τρόμος συνυπάρχουν σε ένα κράμα μαγικού ρεαλισμού. Τέσσερις από τις ιστορίες ανήκουν στην περίοδο 2000-2003, ενώ οι υπόλοιπες έξι γράφτηκαν από το φθινόπωρο του 2015 έως το καλοκαίρι του 2017. Πέντε από τα διηγήματα είναι βραβευμένα σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;
Η κυριότερη πηγή έμπνευσης ήταν η εφιαλτική επίγνωση πως όσα βιβλία και να διαβάσω, ακόμη και  όλους αυτούς που σήμερα ονομάζουμε «κλασικούς» συγγραφείς, δε θα μου έφτανε ποτέ ο χρόνος να διαβάσω την απίστευτη πληθώρα βιβλίων που υπάρχουν και συνεχίζουν να εκδίδονται με τρομακτικούς ρυθμούς, κατακλύζοντάς μας από παντού.
Αυτό που μ’ έκανε να ξεκινήσω να γράφω το πρώτο διήγημα (τον «Ιό της Βαβέλ») ήταν η αφήγηση ενός πραγματικού γεγονότος που μου εξομολογήθηκε ένας καλός μου φίλος, ένα φθινοπωρινό βράδυ του 2000, έχοντας πιει μερικά μπουκάλια κρασί.

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;
«All work and no play makes Jack a dull boy…» Αστειεύομαι. Θα τον συμβούλευα να διαβάζει περισσότερο.

4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;
Διαβάζω όλα τα λογοτεχνικά είδη, αλλά κυρίως επιστημονική φαντασία.  Η γραφή μου είναι ένα κράμα επιστημονικής φαντασίας, μυστηρίου και τρόμου με κάποια στοιχεία μαγικού ρεαλισμού. Μια καλή μου φίλη το αποκαλεί assimilation (αφομοίωση) και κάποιοι άλλοι  speculative fiction. Εγώ δε βάζω ταμπέλες· γράφω φαντασία, αλλά πάντα υπάρχει ένας άξονας μυστηρίου.

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;
Ο πρωταγωνιστής φυσικά.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;
Γύρω στα δέκα οκτώ μου τις πρώτες, απλοϊκές ιστορίες και στα είκοσι τέσσερα την πρώτη ιστορία που θεωρώ ολοκληρωμένη και έτοιμη για ανάγνωση από το κοινό (παρόλο που δεν την έχω δημοσιεύσει ακόμη).

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;
Είναι σίγουρα και τα τρία, αλλά αφού πρέπει να επιλέξω ένα, θα έλεγα η σκληρή δουλειά.

8. Γιατί γράφεις;
Επειδή γεννήθηκα δημιουργός. Έχω δοκιμάσει να ασχοληθώ με διάφορα ήδη τέχνης, όπως η ζωγραφική και το θέατρο για παράδειγμα, αλλά κατέληξα πως αυτό που μου ταιριάζει απόλυτα είναι το γράψιμο.

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.
Συγγραφέας: «Μυθοπλασίες» του Χ.Λ. Μπόρχες.
Αναγνώστης: «Μέσα στον Καθρέφτη» του Λ. Κάρολ.

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;
Ένα μυθιστόρημα φαντασίας και μυστηρίου και πιο σκληρή δουλειά.

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;
Μέσω της σελίδας μου: http://www.delaroudis.online



Ευχαριστούμε πολύ τον Δημήτρη Δελαρούδη για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε και του ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον.

Αν το βιβλίο του σας κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales και κερδίστε 1 αντίτυπο του βιβλίου "Ο Ιός της Βαβέλ" πατώντας εδώ.