Συνέντευξη με τη Μυρτώ Μαραγκού

Η Νέρεζα είναι µια κοπέλα χωρίς οικογένεια, µόνη στον κόσµο. Κανένας δεν νοιάστηκε ποτέ για εκείνη. Είναι στη φυλακή για ένα έγκληµα που δεν θυµάται αν έκανε, που δεν ξέρει πότε το έκανε. Όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπήρξε κανένας που να της µιλήσει για το παρελθόν της, την ταυτότητά της. Μοναδική της περιουσία ένα µικρό µαύρο βιβλίο, χωρίς τίτλο, που δεν γνωρίζει πώς βρέθηκε στην κατοχή της και που περιγράφει έναν άλλο κόσµο, τελείως διαφορετικό από τον δικό της.
Μία µέρα, εντελώς απρόβλεπτα, ελευθερώνεται από τη φυλακή και αναγκάζεται να ζήσει µια καινούρια ζωή σε ένα άγνωστο σπίτι, σε µια άγνωστη πόλη, ανάµεσα σε άγνωστους ανθρώπους. Και πάνω που έχει αρχίσει να συνηθίζει στους νέους ρυθµούς, το βιβλίο εξαφανίζεται. Έτσι, χάνει το µοναδικό κοµµάτι που τη συνέδεε έως τώρα µε τον εαυτό της. Η απώλειά του είναι ένα τροµερό χτύπηµα για εκείνη και το γεγονός αυτό τη βυθίζει στο χάος.
Και τότε, εµφανίζεται η Σκιά…








Η Μυρτώ Μαραγκού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Σπούδασε Γλωσσολογία στο τµήµα Μεσογειακών Σπουδών, στην πόλη της Ρόδου. Η επιλογή των σπουδών, εν µέρει καρµική, οφείλεται στο µεγάλο της ενδιαφέρον για τις γλώσσες. Κληρονόµησε από την οικογένειά της το µικρόβιο της αγάπης για τα βιβλία και έκτοτε δεν µπορεί να τα αποχωριστεί. Η συγγραφή βιβλίων ξεκίνησε κατά τα φοιτητικά της χρόνια και όχι από τότε που θυµάται τον εαυτό της. Όµως, κατέληξε να γίνει ανάγκη και τρόπος έκφρασης. Έχει παρακολουθήσει σεµινάρια γραφολογίας, επικοινωνίας και αυτογνωσίας. Όταν δεν γράφει, της αρέσει να µελετά αρχαία κείµενα και ψυχολογία, να ζωγραφίζει Pop Art, να κάνει χειροτεχνίες, καθώς και να χάνεται µε τις ώρες σε ατελείωτο gaming και διάβασµα.











1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.
Το βιβλίο μιλάει για μία κοπέλα, τη Νέρεζα, η οποία βρίσκεται στη φυλακή από τότε που θυμάται τον εαυτό της, χωρίς να ξέρει το γιατί, το πώς, το πότε. Αγνοεί την ταυτότητά της και το μόνο περιουσιακό της στοιχείο είναι ένα μαύρο, μικρό βιβλίο που μιλάει για έναν κόσμο τελείως διαφορετικό από αυτόν που ζει. Βγαίνοντας από τη φυλακή της, θα βιώσει και θα δει πράγματα πρωτόγνωρα, θα μάθει ποια είναι και θα καταλάβει ότι η ζωή δεν είναι πάντα αυτό που βλέπουμε.

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;
Εμπνέομαι κυρίως από τα άτομα που έχω γύρω μου, τις ανθρώπινες σχέσεις και τα συναισθήματα. Όταν ξεκίνησα να γράφω αυτή την ιστορία, περνούσα μια περίεργη φάση στη ζωή μου. Μια φάση από την οποία περνάμε σχεδόν όλοι κάποια στιγμή στη ζωή. Και αυτή είναι να μάθουμε ποιοι είμαστε, ποιοι θέλουμε να γίνουμε και πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό. Όλα αυτά τα ερωτήματα στα οποία δεν έβρισκα λύση, με ώθησαν να βάλω τις σκέψεις μου στο «χαρτί» και να κοιτάξω βαθιά μέσα μου.

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;
Να μην φοβηθεί, να αφεθεί ελεύθερος και να πάει όπου τον πάει η ροή.

4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;
Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσουν πολλά. Ιστορικά, αισθηματικά, φαντασίας, κοινωνικά, YA… Με λίγα λόγια, ό,τι θα με «τραβήξει». Αυτό τον καιρό, βέβαια, «κυνηγάω» τα ψυχολογικά. Το πρώτο μου μυθιστόρημα (που κοιμάται στη βιβλιοθήκη μου ακόμη) ήταν φαντασίας-YA, ο Κυνηγός «παντρεύει» τη φαντασία με την ψυχολογία και αυτά που έρχονται… Θα δείτε όταν έρθει η ώρα!

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;
Πιστεύω ότι ο ανταγωνιστής συνήθως είναι η άλλη όψη του πρωταγωνιστή. Από την άλλη, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες σίγουρα έχουν ρόλο-κλειδί στην εκάστοτε ιστορία. Προσωπικά, στα βιβλία μου εστιάζω περισσότερο στους κύριους ήρωες, χρησιμοποιώντας δευτερεύοντες χαρακτήρες, οι οποίοι συνήθως προσθέτουν ένα κομμάτι στο παζλ της ιστορίας, αφήνοντας τους πρωταγωνιστές να το φτιάξουν μόνοι τους.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;
Αν και μου άρεσε πολύ να γράφω εκθέσεις στο σχολείο και να διαβάζω συνεχώς, ξεκίνησα να γράφω κανονικά όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο, πριν 4-5 χρόνια. Τη στιγμή, δηλαδή, που η ανάγνωση σταμάτησε να καλύπτει τη φαντασία μου.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;
Πιστεύω ότι όσο καλό κι αν είναι ένα βιβλίο, πάντα θα υπάρχει κάτι που δεν θα ανταποκρίνεται στο εκάστοτε προσωπικό γούστο του αναγνώστη. Είναι πολύ υποκειμενικό. Παρ’ όλα αυτά, σίγουρα προσθέτει επιπλέον πόντους η ικανότητα γραφής και η ροή του λόγου. Το πόσο σκληρά έχει δουλέψει κάποιος για ένα βιβλίο ή το πόσο καλή είναι η φαντασία του, δεν μπορώ να το κρίνω εγώ. Αν μου επιτρέπετε, αυτό που μετράει στην ποιότητα ενός βιβλίου είναι το πόσο πολύ αγαπάς αυτό που κάνεις, τους ήρωές σου και την πνευματική διαδικασία.

8. Γιατί γράφεις;
Για να μάθω, να κατανοήσω, να θεραπεύσω, να ταξιδέψω και να επιβιώσω.

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.
Αυτή είναι μια αρκετά δύσκολη ερώτηση! Ίσως διάλεγα κάτι κλασσικό για τους συγγραφείς, όπως είναι η Jane Eyre της Charlotte Brontë, και κάτι πιο ευχάριστο για τους αναγνώστες, όπως είναι το Neverwhere του Neil Gaiman. Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως και το ανάποδο!

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;
Πολλή έμπνευση, νέες συγγραφικές περιπέτειες και αναπάντεχες συνεργασίες.

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;
Μέσα από τη σελίδα του βιβλίου μου και τα προσωπικά μου προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εναλλακτικά, μπορεί κάποιος να με βρει να λιάζομαι σε κάποια γωνιά του Θησείου…



Αν το βιβλίο σάς κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales, για να κερδίσετε 1 αντίτυπο του "Κυνηγός", πατώντας εδώ.