Συνέντευξη με τη Στέλλα Καραμπακάκη


Φτάνει η άτιμη η ώρα που πρέπει να προχωρήσεις τη ζωή σου κάπως διαφορετικά απ' ό,τι υπολόγιζες. Η ώρα της απώλειας. Το άλλο σου μισό σε χωρίζει και, αντί να το φάει το μαύρο χώμα, μένεις εσύ να σε τρώει η στενοχώρια που ζείτε χώρια κάτω απ' τον ίδιο ουρανό.

Και, τώρα, πώς ξεπερνάς τον χωρισμό; Υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος; Ποιος ξέρει το μυστικό για να ζήσουμε όλοι λίγο καλύτερα; Ο χωρισμός έχει πέντε στάδια που μοιάζουν πολύ με τα στάδια του πένθους. Ακριβώς πέντε -όπως τα δάκτυλα μίας ανοιχτής παλάμης που στρέφεται προς το μέρος σου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ένας ξεκαρδιστικός οδηγός για το πώς να ξεπεράσεις έναν χωρισμό.
Τρεις ιστορίες χωρισμού γράφουν: Βαγγέλης Γαροφάλλου, Κατερίνα Μαργαριτοπούλου, Βασίλης Παρασκευάς (Sexpyr)


Η Στέλλα Καραμπακάκη είναι Ταύρος στο ζώδιο και στα νεύρα επίσης. Τελείωσε το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης και το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γράφει, μεταφράζει, παίζει με τις λέξεις και σατιρίζει ό,τι βρεθεί στο διάβα της, ενώ παράλληλα αγαπά τα social media – κάτι που αποδεικνύει συνεχώς βρίσκοντας νέους και διασκεδαστικούς τρόπους για να τα χρησιμοποιεί.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων:
Οι Άντρες είναι σαν τα παπούτσια, εκδ. Πολύτροπον, 2009
Ένα Ξωτικό στον Κήπο της Ουτοπίας, εκδ. Περίπλους, 2010
Σαν τον Αλήτη με τη Λαίδη, εκδ. Πολύτροπον, 2012/2013
Ένα Μπακούρι στην Αθήνα, εκδ. Πολύτροπον, 2013
Το Μεγάλο Τζέρτζελο, εκδ. Πολύτροπον, 2014
Οι Άντρες είναι σαν τα παπούτσια #το δύο, εκδ. Λυκόφως, 2018
Ζωή σε λόγου μας, εκδ. Λυκόφως, 2019



1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Το «Ζωή σε λόγου μας» κυκλοφόρησε το καλοκαίρι από τις Εκδόσεις Λυκόφως. Είναι ένα χιουμοριστικός οδηγός για τα στάδια που περνάμε μέχρι να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό και μοιάζουν με τα πέντε στάδια του πένθους. Είναι ένα ευχάριστο και ευκολοδιάβαστο βιβλίο, που ελπίζω να κάνει τον αναγνώστη να προβληματιστεί, αλλά κυρίως ελπίζω να τον διασκεδάσει!

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Η κυριότερη πηγή έμπνευσης μου ήταν, είναι, και θα παραμείνουν, οι ανθρώπινες σχέσεις. Ερωτικές και φιλικές. Όλη μέρα ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους, μαθαίνουμε για αυτούς, και τους συναναστρεφόμαστε. Και είναι η πιο όμορφη, η πιο αστεία και η πιο δημιουργική πηγή έμπνευσης! Ξεκίνησα τη συγκεκριμένη ιστορία, γιατί όπως είναι λογικό, στα τριάντα μου, έχω κι εγώ στο ενεργητικό μου μερικούς χωρισμούς, ένα διαζύγιο και μια ανάγκη να τα διακωμωδήσω όλα αυτά με κάποιο τρόπο!

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να συνεχίσει ό,τι κάνει, όπως το κάνει, χωρίς να αγχώνεται. Κάποια πράγματα μας βγαίνουν πιο «φυσικά» από ό,τι φανταζόμαστε και δεν χρειάζεται να κυνηγάμε συνέχεια κανόνες και επιτυχίες. Άλλος γράφει, άλλος ζωγραφίζει, άλλος τραγουδάει, είναι σημαντικό λοιπόν να πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε, είτε έχουμε ταλέντο, είτε απλά μας ευχαριστεί. Καμιά φορά δεν είναι τόσο σημαντικό το αποτέλεσμα, όσο η ίδια η διαδικασία. Κάτι σαν αυτό που λέει ο Καβάφης για το ταξίδι και τον προορισμό. Δεν έχει σημασία πάντα η Ιθάκη, όπως δεν έχει σημασία πάντα να έχεις στα χέρια σου ένα καλό βιβλίο. Μπορεί να είναι κάτι μέτριο που θα χρειαστεί κάμποσες διορθώσεις για να γίνει καλό. Και τι έγινε;

4. Τι λογοτεχνικό είδος σου αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Έχω διαβάσει πολλά διαφορετικά είδη, και τα εναλλάσω κατά περιόδους ανάλογα με τη διάθεση μου. Μου αρέσει το κοινωνικό μυθιστόρημα, μου αρέσουν τα αστυνομικά, αλλά αγαπώ και την ποίηση. Μπορώ πιο εύκολα να επιλέξω το λιγότερο αγαπημένο μου είδος που είναι τα σύγχρονα άρλεκιν, η λεγόμενη αισθηματική λογοτεχνία. Είναι τελείως έξω από μένα.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μία ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Χμ δύσκολη ερώτηση... Ο πρωταγωνιστής φαινομενικά είναι ο πιο σημαντικός, αλλά οι δευτερεύοντες χαρακτήρες σε ένα καλογραμμένο βιβλίο έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και προσφέρουν πολλά στην πλοκή της ιστορίας. Παρόλα αυτά θα επιλέξω τον ανταγωνιστή ως τον πιο σημαντικό, γιατί είναι αυτός που γεννά τις συγκρούσεις και τις αντιφάσεις. Πολλές φορές βέβαια ο ανταγωνιστής είναι το ίδιο πρόσωπο με τον πρωταγωνιστή της ιστορίας, κι αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον!

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Έγραφα από μικρή, αλλά δεν νομίζω πως αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, πολλά παιδιά το έκαναν και το κάνουν. Κάπου στα 19 δοκίμασα να γράψω τις πρώτες μου ιστορίες και στα 21 έγραψα το πρώτο μου ολοκληρωμένο βιβλίο που κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Οι Άντρες είναι σαν τα παπούτσια». Ήταν κι αυτό κωμικό, μια σάτιρα σχέσεων με χαρακτήρες καρικατούρες και ένα κάπως ιδιαίτερο λεξιλόγιο.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Η ικανότητα γραφής. Και μετά η σκληρή δουλειά. Η φαντασία αν δεν υπάρχουν τα άλλα δύο νομίζω πως μπορεί να δυσκολέψει τα πράγματα αντί να τα διευκολύνει. Η σκληρή δουλειά από μόνη της θα δώσει κάποια στιγμή αποτελέσματα αλλά φοβάμαι πως δύσκολα θα δώσει κάτι πραγματικά καλό. Η ικανότητα γραφής λοιπόν!

8. Γιατί γράφεις;

Γιατί είναι ένας τρόπος έκφρασης για μένα. Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις έχω ανάγκη να βάλω τις σκέψεις μου στο χαρτί, άλλες να ασχοληθώ με κάτι που με ευχαριστεί και άλλες γιατί θέλω να δημιουργήσω ένα ακόμη βιβλίο, που θα με κάνει περήφανη και θα το αγαπάω όσο τα προηγούμενα μου, μπορεί και λίγο περισσότερο! Και βέβαια για να μπορέσω να έρθω σε επαφή με τους αναγνώστες και να τους δώσω κάτι που θα μπορούν να αγαπήσουν και εκείνοι!

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας κι ένα κάθε αναγνώστης.

Έχω λατρέψει τη «Χαμένη Άνοιξη» του Τσίρκα. Οπότε αυτή θα την προτείνω στους αναγνώστες. Στους συγγραφείς θα προτείνω το «Graffito» του Μάτεσι γιατί είναι γραμμένο με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο που νομίζω πως αναπόφευκτα σου δίνει ιδέες και αποτελεί πηγή έμπνευσης.

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Βαριά λέξη το «πρέπει»! Πρέπει να περιμένετε ότι κι εγώ από τον εαυτό μου. Να συνεχίσω να βρίσκω νέους και δημιουργικούς τρόπους να σατιρίζω πράγματα και καταστάσεις, να γράφω, να διακωμωδώ, και να μένω συνεπής με τον εαυτό μου, τις απόψεις μου και τα σημεία των καιρών.

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Πολύ εύκολα! Μπορούν να με βρουν στα social media.Τα χρησιμοποιώ καθημερινά και με μια απλή αναζήτηση θα με βρούνε στο instagram, στο facebook αλλά και στο YouTube με το οποίο ασχολήθηκα αρκετά τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ευπρόσδεκτοι λοιπόν!



Αν το βιβλίο σάς κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales, για να κερδίσετε 1 αντίτυπο πατώντας εδώ.