Συνέντευξη με τη Φραντζέσκα Μάνγγελ

«Καχαραμπού σημαίνει κεχριμπάρι. Στη γλώσσα μου».

Έτσι της είχε πει. Τώρα εκείνη θα κληθεί να μάθει πολύ περισσότερα από τη λέξη,  τη γλώσσα του. Όλα όσα κρύβει ο κόσμος του κι η νύχτα που μοιράστηκαν, η Νύχτα του Σάουιν.
 
Δύο γυναίκες σε δύο διαφορετικούς χρόνους βυθίζονται σε ένα μυστηριώδες οδοιπορικό και καταλήγουν σε έναν άγριο, απόκρυφο τόπο που θα τις φέρει αντιμέτωπες με τον ίδιο τους τον εαυτό. Με ό,τι γνώριζαν ως τώρα για τη ζωή, το καλό, το κακό, τον έρωτα και την αυτοθυσία.  
Το Καχαραμπού αποτελεί το δεύτερο και τελευταίο μέρος του βραβευμένου μυθιστορήματος Η Νύχτα του Σάουιν. Ξεκινώντας με την άγρια αποκάλυψη που έκλεισε το πρώτο βιβλίο, φανερώνει ένα προς ένα όλα τα κρυμμένα κομμάτια της σκοτεινής ιστορίας της Στέφης, του Κίμωνα και του Ξένου, ταξιδεύοντας τους ήρωες στο χρόνο μέσα από τις σελίδες ενός ξεχασμένου ημερολόγιου και μιας καταραμένης αγάπης.



Η Φραντζέσκα Μάνγγελ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από το 1997 έως το 2000 σπούδασε Εφαρμοσμένες Τέχνες στην Αγγλία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ήρθε σε επαφή με τον κέλτικο πολιτισμό, ο οποίος και την ενέπνευσε για τη συγγραφή της Νύχτας του Σάουιν. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε ως δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια και παράλληλα δίδασκε σε Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών. Έχει συνεργαστεί με πολλές διαφημιστικές εταιρείες στο κομμάτι της επιμέλειας και παραγωγής. Από το 2011 εργάζεται ως κειμενογράφος-μεταφράστρια και διατηρεί το δικό της blog. Η Νύχτα του Σάουιν είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.






1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Το Καχαραμπού είναι το δεύτερο και τελευταίο μέρος του μυθιστορήματος «Η Νύχτα του Σάουιν». Ξεκινά εκεί όπου τελείωσε το πρώτο βιβλίο και αποκαλύπτει όλα τα κρυφά κομμάτια της ιστορίας της Στέφης, του Κίμωνα και του Δράκου. Διαδραματίζεται σε δύο εποχές, με τους ήρωες του πρώτου βιβλίου να μπλέκονται μαζί με νέους, σε δύο ιστορίες που λαμβάνουν χώρα στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Αφρική. Ουσιαστικά πρόκειται για τις δύο όψεις της ίδιας ιστορίας. Το σκοτάδι με το φως, το καλό με το κακό, το παρελθόν με το παρόν, η αγάπη με το μίσος, η ανθρώπινη ψυχή στην πιο αθώα και βέβηλη πλευρά της. 

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Το βιβλίο αυτό υπήρχε εξαρχής μες στο μυαλό μου όταν έγραφα τη Νύχτα του Σάουιν. Ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας. Η φυσική εξέλιξή της. Δίχως την Καχαραμπού, η Νύχτα του Σάουιν θα έμενε λειψή. Τώρα σχετικά με τις πηγές έμπνευσης… θεωρώ ότι ένα μεγάλο μέρος το εμπνεύστηκα από τις γυναίκες και τις πολλές δυσκολίες και δεινά που βίωσαν και βιώνουν ανά τον κόσμο και το χρόνο. Από την προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν στους ποικίλους ρόλους που έχουν ορίσει οι κοινωνίες και οι διαφορετικές εποχές που έτυχαν να ζήσουν. Το βιβλίο επίσης μιλάει για τον έρωτα. Για τη φθορά του μέσα από το χρόνο, τη συμβίωση, τις αλλαγές που προκύπτουν στη ζωή ενός ζευγαριού. Πρόκειται για μία ιστορία που δεν έχει σκοπό να εξιδανικεύσει, ούτε όμως και να απομυθοποιήσει τη δύναμη της αγάπης. Μόνο να φανερώσει την ανθρώπινή της υπόσταση.    

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να διαβάζω και να γράφω όσο περισσότερο μπορώ. Να μην τσιγκουνεύομαι να αφαιρώ. Να μη φοβάμαι να εκτεθώ.

4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Με γοητεύει η ιστορία και αγαπώ πολύ το ιστορικό μυθιστόρημα. Θεωρώ βέβαια ότι είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο είδος που απαιτεί μεγάλη και εκτενή μελέτη και ακόμη περισσότερο σεβασμό απέναντι στα γεγονότα και στους ανθρώπους που τα βίωσαν. Σίγουρα θα ήθελα πολύ να καταπιαστώ στο μέλλον, συνδυάζοντας την ιστορία με τη φαντασία και το μυστήριο, -δύο στοιχεία που απολαμβάνω πολύ να χρησιμοποιώ στις ιστορίες μου.

 
5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον και όλοι μαζί συνθέτουν την ιστορία. Ο κάθε ένας παίζει έναν μοναδικό ρόλο, όπως ακριβώς και στη ζωή, και αρκεί μια μικρή λεπτομέρεια να ανατρέψει τα πάντα. Δεν μπορώ λοιπόν να επιλέξω.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Ειλικρινά δε θυμάμαι. Νομίζω από τότε που έπιασα πρώτη φορά μολύβι. Ως μοναχοπαίδι σκάλιζα ιστορίες για να περνώ ευχάριστα το χρόνο μου στο σπίτι και για να διασκεδάζω τους φίλους μου στο σχολείο. Αργότερα, ως έφηβη χρησιμοποιούσα τη γραφή σαν καταφύγιο και μέσο έκφρασης όλων εκείνων που δεν μπορούσα να πω. Ακόμη και σήμερα τη χρησιμοποιώ αρκετά συχνά ως μορφή ψυχοθεραπείας. Αυτό που δεν άλλαξε ποτέ όμως, ούτε τότε ούτε τώρα, είναι πως η γραφή ήταν για μένα ο καλύτερος τρόπος να ξεσπάσω την οργιάζουσα φαντασία μου.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Και τα τρία παίζουν σημαντικό ρόλο αλλά το καθένα έχει διαφορετικό βάρος. Η ικανότητα γραφής μπορεί να βελτιωθεί με τον καιρό και την πρακτική, η φαντασία να καλπάσει χάρη στα εξωτερικά ερεθίσματα, δίχως όμως τη σκληρή δουλειά, δεν γίνεται τίποτα.
  
8. Γιατί γράφεις;

Γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς.

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Δεν συμφωνώ με τα «πρέπει» των βιβλίων. Η κάθε ιστορία αγγίζει διαφορετικά τον κάθε άνθρωπο, κι οι συγγραφείς είναι κι αυτοί –πάνω απ’ όλα- αναγνώστες.
Μέσα στο υπνοδωμάτιό μου έχω μία μικρή στρατιά από βιβλία τα οποία απολαμβάνω να διαβάζω ξανά και ξανά, ανακαλύπτοντας κάθε φορά κάτι καινούργιο μέσα απ’ τις σελίδες τους. Είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους και τα αγαπώ τόσο πολύ, που μου είναι αδύνατον να ξεχωρίσω ένα από αυτά.

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Δουλεύω μία ιστορία τελείως διαφορετική από ότι έχω γράψει ως τώρα. Βρίσκομαι όμως στην πολύ αρχή για να μπορέσω να δώσω περισσότερα στοιχεία. Τώρα τα ανακαλύπτω και η ίδια!

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Θα χαρώ να μιλήσω με τους αναγνώστες μου μέσω του email μου fmanggel@gmail.com και των προφίλ μου Φραντζέσκα Μάνγγελ στο Facebook, @franceska_manggel στο Instagram και @readinkFra στο Twitter.





Αν το βιβλίο σάς κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales, για να κερδίσετε 1 αντίτυπο πατώντας εδώ.