Συνέντευξη με τη Μαντώ Χαζάπη

Η Δωροθέα είναι στην τελευταία τάξη του Λυκείου και κάνει όνειρα για το μέλλον της. Η ζωή της θα ανατραπεί όταν δεχθεί μία πρόσκληση να μεταβεί σε έναν κόσμο διαφορετικό από αυτόν που γνωρίζουμε. Η Δωροθέα θα μάθει ότι ανήκει στους Εκλεκτούς, με ιδιαίτερες δυνάμεις που αγγίζουν το υπερφυσικό και ζωντανεύουν σε ένα νησί όπου ο χρυσός ρέει άφθονος.



Εκεί, θα βρεθεί ανάμεσα σε δύο νεαρούς άνδρες, τον Άρη και τον Ορέστη, που μάχονται για την καρδιά της και τον θρόνο του ισχυρού βασιλείου. Η Δωροθέα θα βιώσει πρωτόγνωρες εμπειρίες και συναισθήματα, με μία διφορούμενη, σκοτεινή προφητεία να πυκνώνει το μυστήριο.






Η Μαντώ Χαζάπη κατάγεται από την Άνδρο και ζει στην Αθήνα με τον άντρα της και τα δύο παιδιά τους. Σπούδασε Στατιστική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και δουλεύει στο οικονομικό τμήμα ναυτιλιακής εταιρείας. Πάντα παθιαζόταν με τις όμορφες ιστορίες και, έτσι, η φυσική της τάση να ονειροβατεί την οδήγησε στο να γράψει το πρώτο της μυθιστόρημα "Η καταιγίδα είμαι εγώ".













1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Πρόκειται για ένα νεανικό μυθιστόρημα, το οποίο φυσικά μπορεί να διαβαστεί από όλες τις ηλικίες. Απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες, καθώς η αφήγηση είναι σε πρώτο πρόσωπο και μέσω ενός νεαρού κοριτσιού το οποίο μετατρέπεται κατά τη διάρκεια του μυθιστορήματος σε γυναίκα. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να βιώσει και εκείνος τις συγκινήσεις, τις ανασφάλειες της νεαρής ηλικίας, να διδαχθεί, να ρουφήξει εικόνες, ήχους, μουσική και να γίνει έστω και για λίγο και πάλι παιδί με όλα τα καλά του και τα ανάποδά του. Στο μυθιστόρημα θα βρείτε έντονα φανταστικά στοιχεία που όμως δεν το καθιστούν ένα βιβλίο φαντασίας. Θα έλεγα ότι ισορροπεί στο μεταίχμιο μεταξύ φανταστικού και πραγματικού.

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Με εμπνέει η μουσική, όταν ακούω μουσική αισθάνομαι σαν ένα λουλούδι που ανοίγει και πετάει από εδώ και από εκεί. Έχω ένα κόλπο λοιπόν, γράφω ακούγοντας μουσική από ταινίες. Ακούω κομμάτια που έχουν δημιουργηθεί με μοναδικό σκοπό τους να γεννούν συναισθήματα στους θεατές ανάλογα με αυτά των πρωταγωνιστών στην αντίστοιχη σκηνή. Οι μελωδίες αυτές λοιπόν με φορτίζουν, με βοηθούν να ταξιδέψω και εγώ η ίδια στους ξένους τόπους της φαντασίας μου καθώς και να γίνω κάποια ή καποιος άλλος. Με τον τρόπο αυτό αποτυπώνω το κάθε τι, με μεγαλύτερο πάθος, ένταση αλλά το κυριότερο με αληθινά συναισθήματα.
Τώρα γιατί έγραψα την συγκεκριμένη ιστορία; Καταρχήν θέλω να πω πως είμαι κατ’ εξοχήν ένα άτομο που λατρεύει τις ιστορίες αγάπης. Οπότε όταν ξεκινούσα να γράφω ήξερα ότι θα γράψω μια ιστορία αγάπης. Ήθελα να δημιουργήσω κάτι πρωτότυπο οπότε αποφάσισα να φτιάξω και τον δικό μου κόσμο. Έναν κόσμο με μυστήριο, ενέργεια, ευφυία, δυναμισμό, ίντριγκα. Ήθελα να φτιάξω τους δικούς μου κανόνες ώστε να μπορώ κιόλας να ελίσσομαι με μεγαλύτερη ευκολία. Δεν άργησα να καταλήξω στην απόφαση μου να δημιουργήσω την Χρυσηίδα.
Το κυριότερο όμως μέλημά μου, ήταν να δημιουργήσω ένα πόλεμο μεταξύ του πρέπει και του θέλω ή καλύτερα του “νομίζω ότι θέλω”. Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Ήθελα η αθωότητα της πρωταγωνίστριας μου να την βάλει σε δοκιμασίες, να την μπερδέψει, να την ανακατέψει και στο τέλος να την εγκλωβίσει μέσα στο χρυσό κλουβί της, από όπου και θα επαναστατήσει παίρνοντας επιτέλους την κατάσταση στα χέρια της μαθαίνοντας πως τίποτε σε αυτήν την ζωή δεν είναι όπως το νομίζουμε.

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να έχω περισσότερη υπομονή και ψυχραιμία.


4. Τι λογοτεχνικό είδος σου αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Νομίζω ότι ισχύει το ίδιο στους περισσότερους συγγραφείς. Προτιμώ να διαβάζω το είδος της λογοτεχνίας που μου αρέσει να γράφω. Και αυτό είναι γυναικεία, νεανική λογοτεχνία με φαντασία ή χωρίς.


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μία ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Ο πρωταγωνιστής φυσικά. Γι’ αυτό ονομάζεται και πρωταγωνιστής. Εννοείται βέβαια πως η έννοια ανταγωνιστής εμπεριέχεται συνήθως στην έννοια του πρωταγωνιστή, εφόσον οι περισσότεροι άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο παλεύουν με τις σκέψεις και τον ίδιο τους τον εαυτό.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Ξεκίνησα να γράφω πολύ αργά. Μάλλον γιατί άργησα κι εγώ όπως και η πρωταγωνίστρια μου να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου και να κάνω αυτό που πραγματικά θέλω χωρίς να ντρέπομαι κανέναν και τίποτα.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Πίσω από κάθε επιτυχία, είτε αυτό είναι ένα καλό βιβλίο είτε ο,τιδήποτε άλλο, κρύβεται πάντοτε ένα πράγμα: Σκληρή δουλειά. Δεν λέω πως αυτό είναι το μοναδικό στοιχείο μιας επιτυχημένης συνταγής, όμως λέω πως η σκληρή δουλειά είναι σαν το αλάτι. Βρίσκεται σε κάθε φαγητό.

8. Γιατί γράφεις;

Γιατί έχω αναγκη να εκφράζομαι. Είναι η ψυχοθεραπεία μου. Εϊναι μια ακούσια ανάγκη μου ωστέ να ξετυλίγω το κουβάρι των σκέψεων και των συναισθημάτων μου βοηθώντας εμένα την ίδια να γίνομαι μια καλύτερη και πιο ισορροπημένη μορφή του εαυτού μου.

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας κι ένα κάθε αναγνώστης.

Ένα; Γιατί μόνο ένα; Οι συγγραφείς πρέπει να διαβάζουν αυτά που τους αρέσουν, τους εμπνέουν και τους συγκινούν. Και προφανώς είναι πολύ περισσότερα από ένα. Αφου επιμένετε όμως θα διαλέξω ένα βιβλίο με τους μύθους του Αισώπου. Οι περισσότεροι συγγραφείς ξεχνάμε ορισμένες φορές πως ο κυρίαρχος σκοπός των εκδομένων κειμένων μας είναι να διδάξουν τους αναγνώστες και από κάτι. Διαφορετικό κείμενο, διαφορετικό δίδαγμα. Οι μύθοι του Αισώπου αποτελούν κατά την άποψη μου ένα αριστοτεχνικό δείγμα του πως ο συγγραφέας δουλεύει την πλοκή, την διαφορετικότητα του κάθε χαρακτήρα για να καταλήξει εκεί που εξαρχής ήθελε, στο δίδαγμα.
Τώρα, τι βιβλίο πρέπει να διαβάσουν όλοι οι αναγνώστες. θα ήθελα πολύ να πω το δικό μου αλλά είμαι σίγουρη ότι θα με λιντσάρετε και με το δίκιο σας. Θα έλυνε όμως εύκολα και γρήγορα το πρόβλημά μου, το οποίο είναι ότι δεν έχω την οποιαδήποτε ιδέα του τι να απαντήσω. Θα αρκεστώ λοιπόν να σας πω πως αυτή την περίοδο διαβάζω το “Outlander” της “Diana Gabaldon” το οποίο και συστήνω ανεπιφύλακτα.

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Θα περιμένετε από εμένα ένα δεύτερο τεύχος της “ Καταιγίδας είμαι εγώ”. Οι πρωταγωνιστές έχουν πολλά να ζήσουν ακόμα, πολλά να πουν, πολλά να μάθουν. Δεν τους έχω χορτάσει. Θέλω να τους ζήσω λίγο παραπάνω.

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Στην σελίδα μου στο Instagram: Chazapis Mando (@mandochazapi)
Στο blog μου: www.scrapemypencil.com



Αν το βιβλίο σάς κίνησε το ενδιαφέρον, πάρτε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales, για να κερδίσετε 1 αντίτυπο πατώντας εδώ.