Crown of blood (Κεφάλαιο 6)

Ο Αλφ Λενζ, ο νόμιμος πια βασιλιάς της Αγγλίας και της Γερμανίας, έχει πολύ μεγάλες ιδέες για τις δύο χώρες και τίποτα δε θα τον εμποδίσει από το να τις υλοποιήσει. Το πρωινό ξύπνημα δεν ήταν ποτέ εύκολο για τον Αλφ˙ μάλιστα, όταν ήταν στη Γερμανία, είχε δύο γυναίκες που μόνη τους αρμοδιότητα ήταν να ξυπνούν τον πρίγκιπα κάθε πρωί. Εδώ στην Αγγλία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Κάθε πρωί, ένας από τους φρουρούς που κάθεται έξω από την πόρτα του βασιλικού δωματίου μπαίνει μέσα και τον ξυπνάει με τον πιο άθλιο τρόπο. Το αποτέλεσμα, ο Αλφ συνεχώς ξυπνάει με νεύρα, μέχρι τουλάχιστον να πιει τον καφέ του και να ηρεμήσει λίγο.

Ο πρωθυπουργός κατευθύνεται προς το παλάτι. Εφόσον ο παλιός βασιλιάς πέθανε και κυβερνάει πλέον ένας καινούριος, πρέπει και εκείνος να παραδώσει τη θέση του και να γίνουν πάλι εκλογές. Όσο πηγαίνει προς το παλάτι του Μπάκινγκχαμ, αναπολεί τις μέρες τους ως ηγέτης και σκέφτεται με πικρία πως σήμερα όλα θα τελειώσουν για πάντα. Το ότι είναι πρωθυπουργός, θα αποτελεί σύντομα υλικό για ιστορίες στα παιδιά και τα εγγόνια του. Κατεβαίνει αργά από το λευκό άλογό του και, με τη συνοδεία ενός φρουρού, κατευθύνεται προς το βασιλικό δωμάτιο.

«Περάστε» ακούγεται μια φωνή από τη μέσα μεριά του δωματίου. Ο πρωθυπουργός μπαίνει μέσα, κάνει μια μεγαλοπρεπή υπόκλιση, για να δείξει τον σεβασμό του στον βασιλιά και κάθεται απέναντι από τον Αλφ.

«Ήρθα μέχρι εδώ σήμερα για να παραδώσω σε εσάς τη θέση μου, όπως προβλέπει ο νόμος του αυτοκρατορικού διατάγματος τριακόσια πενήντα δύο, που ψηφίστηκε από τον αυτοκράτορα Ουίλιαμ Μπεντ για πρώτη φορά το 1706 στη χώρα μας. Μετά την επίσημη παραίτησή μου, εσείς με τη σειρά σας, πρέπει να δώσετε εντολή για νέες εκλογές, όπως υποδεικνύει ο ίδιος νόμος» λέει και κάνει μια παύση από τον μακροπερίοδο λόγο του.

«Παρότι η παραίτηση δεν είναι ποτέ ευχάριστη δουλειά, χαίρομαι ιδιαίτερα που έτσι μου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσω τον νέο βασιλιά της χώρας μου από κοντά. Θέλω επίσης να σας δώσω θερμά συγχαρητήρια για την τόσο υψηλή ηγετική θέση που έχετε στη χώρα μας, αλλά και στην πατρίδα σας, τη Γερμανία» είπε με ειλικρινή τόνο.




«Είμαι πολύ χαρούμενος που η χώρα αυτή είχε έναν τόσο έντιμο άνθρωπο, πέρα από τον πρώην βασιλιά, να τη διευθύνει και να φροντίζει για την προστασία αυτής και των κατοίκων της. Κατάλαβα από την πρώτη στιγμή που σας είδα τι άνθρωπος είστε και είμαι βέβαιος ότι αν μπορούσατε να κρατήσετε τη θέση σας, θα φαινόσασταν αντάξιος των καθηκόντων σας, όπως φυσικά ήσασταν τόσα χρόνια. Είναι πολύ λυπητερό για έναν άνθρωπο που κατέχει ένα τόσο υψηλό αξίωμα να το χάνει ξαφνικά και ουσιαστικά αναίτια, απλώς και μόνο λόγω της αλλαγής της υπέρτατης εξουσίας. Και λέω πως είναι λυπητερό, διότι μόλις χάσετε το αξίωμά σας, δε θα είστε πια σε θέση να εισπράττετε κάποιο είδους χρημάτων για τα χρόνια που δουλέψατε, και θα πρέπει να βρείτε ένα νέο επάγγελμα για να καταφέρετε να θρέψετε την οικογένειά σας.

Θα ήθελα να σας τονίσω, κύριε πρωθυπουργέ, πως η ζωή σας, μέχρι και αυτή τη στιγμή, είναι φτιαγμένη μέσω αυτού του αξιώματος˙ όλα σας τα χρήματα, οι σχέσεις σας με τους πολίτες, ο σεβασμός που απολαμβάνετε οφείλονται σε αυτή τη θέση, την οποία βλέπω πως χρησιμοποιήσατε σωστά. Καταλαβαίνω επίσης ότι προβλέψατε πως κάποια στιγμή θα χάσετε αυτή τη θέση» λέει ο Αλφ με έναν επιβλητικό, αυστηρό αλλά ταυτόχρονα κάπως φιλικό τρόπο. Έπειτα, κάνει μια παύση μερικών δευτερολέπτων, για να προβληματίσει τον ακροατή του.

«Φροντίσατε να έχετε κάνει αρκετές γνωριμίες, για να μπορείτε να κινητοποιήσετε, αν ποτέ το θελήσετε, πολλούς κάτοικους της Αγγλίας προς επίτευξη των στόχων σας. Και όντως η ιστορία έδειξε πως το καταφέρατε, μέσω του γιου σας, Άρθουρ Μπλακ. Του δώσατε εντολή να βγάλει τη φήμη πως ο πρώην βασιλιάς ήταν ομοφυλόφιλος, όχι βέβαια πως δεν ήταν αλήθεια, γιατί ξέρατε πως οι περισσότεροι θα ήταν αντίθετοι με αυτό. Προβλέψατε σωστά πως οι σεξουαλικές προτιμήσεις του θα ήταν ο λόγος που ο κόσμος θα έδινε τέλος στη ζωή του.

Δεν έκανες λάθος, είσαι πράγματι πολύ έξυπνος. Μετά τον θάνατο του βασιλιά, όσο τη θέση θα κατείχε ο ηλικιωμένος χωριάτης, εσύ θα έστελνες τον γιο σου στα καλύτερα πανεπιστήμια για να αποκτήσει πτυχία και μετά θα έβαζες τις γνωριμίες σου να τον προτείνουν για αντάξιο διάδοχο. Όμως η αλαζονεία σου σε έκανε να μη σκεφτείς καν την πιθανότητα ότι υπάρχουν και άλλοι πολύ έξυπνοι, οι οποίοι μπορούν να αποκαλύψουν τι έκανες. Κρίμα λοιπόν που ήρθα εγώ και σου χάλασα τα πάντα. Πάντα με λυπεί όταν ένα τόσο καλό και μελετημένο σχέδιο δεν πετυχαίνει επειδή εμφανίζεται από το πουθενά κάποιος και το χαλάει.

Να σου γίνει μάθημα αυτό˙ όσο έξυπνος και αν είσαι, πάντα θα υπάρχει κάποιος πιο έξυπνος από εσένα και πιο ικανός, που θα μπορέσει να βρει το μικρό παραθυράκι που ξέχασες ανοιχτό, να μπει μέσα και να μάθει τα πάντα» ολοκληρώνει ο Αλφ. Ο πρωθυπουργός χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του. Δε γίνεται να ξέρει τόσα πολλά. Όλα αυτά αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό ανάμεσα σε εκείνον και τον γιο του. Πώς γίνεται να μαθεύτηκαν;




«Αν θυμάμαι καλά, μεγαλειότατε, εγώ ήρθα εδώ για να σας παραδώσω τη θέση μου και για να σας συγχαρώ για το νέο σας αξίωμα. Δεν ήρθα για να κάθομαι να σας ακούω να με συκοφαντείτε» απαντάει εκνευρισμένος ο Σεβ Μπλακ.




“Και τότε σε τι οφείλεται αυτή η ξαφνική αμηχανία, αγαπητέ μου; Πού οφείλεται αυτό το τρέμουλο; Μήπως είστε άρρωστος; Μήπως κρυώνετε; Να δώσω εντολή να κλείσουν τα παράθυρα;» ειρωνεύεται ο Αλφ και, όπως περιμένει, δεν παίρνει απάντηση και έτσι συνεχίζει.

«Δε νομίζω να κρυώσατε στα καλά του καθουμένου. Κάπου αλλού οφείλεται το ξαφνικό και περίεργο τρέμουλο. Μάλλον στο ότι δεν περιμένατε ποτέ κάποιος να ανακαλύψει την αλήθεια. Και δεν την ανακάλυψε και κάποιος τυχαίος, αλλά ο νόμιμος κάτοχος του θρόνου της Αγγλίας και της Γερμανίας, ένας άντρας με περισσότερη δύναμη από όλους τους προηγούμενους βασιλιάδες της Αγγλίας. Κάνω λάθος σε όσα λέω;” ρωτάει ο Αλφ κοιτώντας τον Σεβ στα μάτια.




Ο Σεβ δε βγάζει ούτε μια λέξη από το στόμα του και αυτό δίνει στον Αλφ την ευκαιρία να μιλήσει πάλι.

«Όσες γνωριμίες και αν έχεις, δεν μπορείς να τα βάλεις μαζί μου, γιατί ακόμα και οι γνωριμίες σου με τρέμουν. Ακολούθησέ με, θέλω να σου δείξω κάτι» διατάζει ο Αλφ και ο Σεβ σηκώνεται ακόμη αμίλητος και τον ακολουθεί.




Ο Αλφ τον πηγαίνει στο πιο ψηλό μπαλκόνι του παλατιού Μπάκινγκχαμ κα του κάνει νόημα να κοιτάξει κάτω, όπου είναι μαζεμένοι εκατοντάδες κάτοικοι του Λονδίνου.

«Όπως βλέπεις, όση ώρα μιλούσαμε, οι ακόλουθοι μου ενημέρωσαν τον λαό μου πως έχω να τους πω κάτι σημαντικό» του λέει ο Αλφ την ώρα που εμφανίζεται ένας φρουρός που σέρνει τον γιο του Σεβ μαζί του.




«Σας μάζεψα όλους εδώ, για να σας αποκαλύψω ποιος έδωσε την εντολή θανάτου του πρώην βασιλιά σας» λέει ο Αλφ με τη βροντερή του φωνή και εξηγεί στον λαό του τα πάντα με λεπτομέρειες.

«Επιθυμώ να δικαιωθεί η μνήμη του βασιλιά και για αυτό διατάζω την άμεση και δημόσια εκτέλεση των δύο αντρών που ήταν ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας. Δε θα τους δώσω την ευκαιρία να διαλέξουν πώς θα πεθάνουν, η απόφαση θα είναι δική μου. Διατάζω τους φρουρούς να δέσουν από μια τριχιά στον λαιμό τους και να τη δέσουν πάνω σε αυτό το μπαλκόνι. Στη συνέχεια, θα σπρώξουν πρώτα τον γιο και μετά τον πατέρα. Θα πέσουν και θα πεθάνουν, αλλά το τελευταίο συναίσθημα που θα νιώσουν θα είναι ο φόβος ότι θα πέσουν στο κενό. Δε θα δεχτώ για κανέναν από τους δύο συγχώρεση» ολοκληρώνει ο Αλφ και κουνάει το χέρι του, για να δώσει εντολή να τους πετάξουν. Έπειτα αποχωρεί.




Οι δυο φρουροί δένουν γερά τις τριχιές γύρω από τον λαιμό των δυο αντρών και τους ανεβάζουν πάνω στα κάγκελα του μπαλκονιού. Πρώτα ρίχνουν τον γιο, ο οποίος μέχρι να πέσει χάνει σχεδόν την ανάσα του από τον φόβο. Πίσω του ακούει τον πατέρα του να φωνάζει και όταν φτάνει στο χείλος, πέφτει. Η τριχιά τεντώνει και η ζωή του τελειώνει. Το ίδιο παθαίνει και ο πατέρας του. Μόλις και οι δύο άντρες δεν έχουν πλέον ζωή, δίνεται άδεια στους πολίτες να φύγουν από τον χώρο του παλατιού.






Γιάννης Θεοδωρόπουλος