Δευτερεύων Χαρακτήρας (Μέρος Δεύτερο)

Σε προηγούμενο άρθρο αναφέραμε τη σημασία των δευτερευόντων χαρακτήρων σε μια ιστορία και πως αυτοί εξυπηρετούν την πλοκή . Σε αυτό το άρθρο θα μπούμε λίγο βαθύτερα αναλύοντας περισσότερο τη σημαντικότητα που έχουν και τον τρόπο που πρέπει να δομηθούν για να είναι όσο περισσότερο γίνεται ρεαλιστικοί και πολυδιάστατοι.



Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες πρέπει να έχουν μια δική τους ιστορία στην οποία θα πρωταγωνιστούν και θα βρίσκεται απλά στο μυαλό σας. Σε αυτή την περίπτωση για να δομήσετε σωστά τα βιώματα και το χαρακτήρα τους καλό θα ήταν να γράψετε τη δική τους πρωταγωνιστική ιστορία κάπου , έτσι ώστε να την έχετε ξεκάθαρη στο μυαλό σας. Δεν θα αναφερθεί πουθενά στο χειρόγραφο σας  , θα μπορείτε όμως με αυτόν τον τρόπο να χρησιμοποιήσετε καταστάσεις που έζησε και ήρθαν ή θα έρθουν σε σύμπραξη με τον πρωταγωνιστή σας .  Και πάλι όμως πρέπει να εφιστήσω την προσοχή , διότι πολλές φορές είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε από την αδυναμία που τρέφουμε για κάποιον άλλο χαρακτήρα πέραν του πρωταγωνιστή μας και να του δώσουμε το ‘βήμα’ στη ν κεντρική σκηνή της ιστορίας μας  με αποτέλεσμα να εκτοπιστεί ο πρωταγωνιστής μας.

Υπάρχει όμως , μια κατηγορία δευτερευόντων χαρακτήρων που ΠΡΕΠΕΙ να λάβουν για λίγο πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτοί είναι -συνήθως- οι κακοί της ιστορίας μας .Εξυπηρετεί την πλοκή από πολλές απόψεις καθώς δίνει μια τέταρτη διάσταση στην ιστορία μας και βοηθάει των αναγνώστη να καταλάβει καλύτερα τις καταστάσεις που θα επιφέρουν το τέλος. Καθώς κανείς δεν είναι κακός από τη φύση του και κάθε χαρακτήρας έχει δικά του βιώματα και συναισθήματα , θα ήταν πολύ ‘σωστό ’- ας μου επιτραπεί ο όρος – να σβήσουμε τα ‘φώτα’ μας από τον πρωταγωνιστή και να πάρουμε μια γεύση από την ιστορία του ‘κακού’  μας . Πρέπει να γίνει χειρουργικά όλο αυτό διότι δεν θα εξιστορήσουμε όλα τα βιώματα του αλλά όπως προανέφερα θα χρησιμοποιήσουμε σκηνές που εμπεριέχουν τον πρωταγωνιστή μας ή σκηνές που θα έχουν άμεση σχέση μαζί του. Στην περίπτωση που επεκταθούμε , καλό θα ήταν αυτές τις καταστάσεις να τις ‘δέσουμε’ αργότερα με αποφάσεις του πρωταγωνιστή μας ή να δείξουμε ότι με κάποιο τρόπο λειτούργησαν με  καταλυτικό χαρακτήρα σε αυτόν. Δεν θα πρέπει να το τραβήξουμε περισσότερο από ένα κεφάλαιο, διότι ό αναγνώστης βγαίνει από την ιστορία που περιγράφουμε και εισέρχεται σε μια άλλη που δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη να του δείξουμε.



Είχαμε αναφέρει ότι οι δευτερεύοντες χαρακτήρες είναι οντότητες της φαντασίας μας που δεν έχουν μόνο ελαττώματα . Μέσα από τη συμβίωση που θα έχουν με τον πρωταγωνιστή /στρια μας καλό θα ήταν να δείξουμε και τα προτερήματα τους με το λιγότερο πομπώδη τρόπο. Ένας χαρακτήρας δεν είναι μόνο καλός ή μόνο κακός , έτσι δε λεει μόνο ναι και όχι όποτε εμείς θέλουμε. Θα πρέπει κάποιες φορές να μη συμφωνεί με τον πρωταγωνιστή ή και να έρχεται σε αντιπαράθεση μαζί του με κάποιες αποφάσεις του που αργότερα θα βλέπουμε είτε να βγαίνουν σωστές είτε λάθος. Η ανθρώπινη υπόσταση είναι απαραίτητη για να δομήσουμε έναν σωστό χαρακτήρα και σε αυτό παίζουν ρόλο πολλά από τα αμαρτήματα ή αρετές που κουβαλάμε. Η πολυπλοκότητα που έχουμε εμείς ως άνθρωποι είναι δύσκολη όμως απαραίτητη για το βάθος που θα χρειαστούμε ως προς τη ρεαλιστικότητα που δημιουργούμε έναν σωστό χαρακτήρα!  

Επίσης , ένας δευτερεύων χαρακτήρας θα πρέπει να είναι αρκετά οικείος στους αναγνώστες μας . Μπορεί αυτός να είναι η μαμά του με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα του προσδώσουμε  ή μια αδερφή , ένας φίλος ή ακόμη και κάποιος που του άφησε άσχημες αναμνήσεις. Τα χαρακτηριστικά αυτά που θα του ‘φορτώσουμε’ θα πρέπει να ανήκουν σε μια μεγάλη μερίδα του κοινού που απευθυνόμαστε . Κάποια από αυτά είναι οι μυρωδιές ή κάποιες κινήσεις όπως οι αγκαλιές , τα φιλιά ή ακόμη κάτι ακόμη πιο συγκεκριμένο και ακόμη πιο ιδιαίτερο όπως ο χαρακτηριστικός ήχος ενός γέλιου ή τον τρόπο που χαμογελά κάποιος.

Δώστε λοιπόν την πρέπουσα σημασία σε αυτούς που πλαισιώνουν τον κεντρικό χαρακτήρα σας , χωρίς να τον εκτοπίζουν κρατώντας τις σωστές ισορροπίες και ξετυλίγοντας παράλληλα μονοπάτια ιστοριών  που τονίζουν και δεν επισκιάζουν επ’ ουδενί  την κύρια ιστορία μας και το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

Παρακάτω οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που τέθηκαν στην ομάδα ‘Moonlight tales e-library’:

Evi F: Ποια στοιχεία κάνουν ένα δευτερεύοντα χαρακτήρα ενδιαφέρων και αν όντως τον κάνω να ξεχωρίζει , πώς θα καταφέρω να μην επισκιάσει τον πρωταγωνιστή ; Εσύ θεωρείς τους δευτερεύοντες χαρακτήρες περισσότερο , λιγότερο ή εξίσου σημαντικούς με τους πρωταγωνιστές;
Κάθε δευτερεύων χαρακτήρας υπάρχει για να παίξει ένα μικρό ή μεγάλο ρόλο στην ιστορία. Ακόμη κι αν δεν φαίνεται εκ πρώτης όψης η συμμετοχή του είναι σημαντική διότι βάζει το δικό του λιθαράκι για την εξέλιξη της ιστορίας μας.  Κρατώντας τα ηνία ως συγγραφέας είναι σημαντικό να μην δώσεις τα ‘φώτα’ σε αυτόν , με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να φανεί σαν πρόσωπο που χρειάζεται άλλα όχι πρωταγωνιστικό. 

Angelina S: Μπορείς να κάνεις μια λίστα με είδη δευτερευόντων  χαρακτήρων ;
Πχ. ο κολλητός/ή, ο συνάδελφος κλπ.. Και ποια τυχόν χρησιμότητα έχει ο καθένας σε μια ιστορία ;
Δευτερεύων χαρακτήρας είναι κάθε χαρακτήρας που πλαισιώνει τον πρωταγωνιστή μας και εμφανίζεται αρκετά συχνά στην ιστορία. Όπως πολύ σωστά ανέφερες η/ο  κολλητή/ος, η αδερφή/ος , οι γονείς , επίσης σημαντικά πρόσωπα που κάνουν μια σύντομη εμφάνιση όμως ό ρόλος τους είναι καταλυτικός όπως ένας μέντορας , η γιαγιά , ο παππούς ή ακόμη και  κάποιος που κάποτε έδωσε σοφές κουβέντες στον πρωταγωνιστή μας με αποτέλεσμα να είναι καταλυτικά στις μετέπειτα αποφάσεις και πορεία του.

Μαρία Μ: Υπάρχουν στερεότυπα που πρέπει να αποφύγουμε;
Στερεότυπα προς αποφυγή δε πιστεύω ότι υπάρχουν διότι κάθε ιστορία είναι μοναδική όπως και οι χαρακτήρες της. Καλό θα ήταν όμως να υπάρχει πρωτοτυπία στη δομή των χαρακτήρων . Όταν δημιουργούμε ένα χαρακτήρα  ας μην τον αντιγράφουμε είτε τον διαβάσαμε κάπου είτε τον έχουμε ζήσει. Θα πάρουμε σαφώς κάποια χαρακτηριστικά του από κάποιον κοντινό μας ίσως , όμως από εκεί και έπειτα θα του δώσουμε νέες ιδιότητες που θα τελειοποιήσουν αυτόν που έχουμε στο μυαλό μας και κάποιες φορές δεν το γνωρίζουμε ούτε εμείς. 

Αναστασία Παπαδάκη.