Συνέντευξη με τον Γιώργο Κωστόπουλο



Ο γέρος έδειξε αόριστα κάπου στα δυτικά. "Ταξίδεψε δυτικά", τον συμβούλεψε. "Φτάσε μέχρι τις πόλεις όπου ο ουρανός είναι σκοτεινός από το φλεγόμενο μαύρο νερό. Ρώτα για την συμμορία του Τζεμπεντάια και έχε το νου σου για σημάδια που να υποδηλώνουν την παρουσία τους. Συνήθως ένα ξεκληρισμένο χωριό είναι το σήμα κατατεθέν τους".
Άνοιξε μια κουβέρτα που είχε δίπλα του κι έβγαλε δύο περίστροφα από μέσα, τα οποία παρέδωσε στον νεαρό άντρα. Εκείνος τα περιεργάστηκε φευγαλέα. "Δεν έχω άλλες συμβουλές να σου δώσω. Το μίσος σου θα σε καθοδηγήσει σωστά". Σε έναν κόσμο που έχει πάψει να υπάρχει, ένας άντρας αναλαμβάνει μια σχεδόν ακατόρθωτη αποστολή: να βρει την συμμορία που λυμαίνεται τα απομεινάρια της ανθρωπότητας και που είναι υπεύθυνη για τον θάνατο της οικογένειάς του. Στην μακριά πορεία του ανάμεσα στα ερείπια του πολιτισμού θα έρθει αντιμέτωπος με παράνομους χωρίς ηθικές αναστολές, ακατονόμαστα πλάσματα, αδίστακτους πιστολέρο και, τελικά, με τον ίδιο του τον εαυτό.




Ο Γιώργος Κωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, ένα καλοκαίρι στις αρχές της δεκαετίας του '80. Πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στη Νέα Σμύρνη, παίζοντας, ακούγοντας μουσική και διαβάζοντας ό,τι έπεφτε στα χέρια του.


Δεν ακολούθησε ανώτερες σπουδές, μην πιστεύοντας στο στείρο εκπαιδευτικό σύστημα – ή τουλάχιστον πείθοντας τον εαυτό του ότι αυτός ήταν ο λόγος.

Φανατικός αναγνώστης βιβλίων φαντασίας και τρόμου γενικότερα και λάτρης του Στίβεν Κινγκ ειδικότερα, αποφάσισε να καταγράψει κάποιους από τους εφιάλτες του με την μορφή μικρών ιστοριών και αργότερα να τις εξελίξει σε βιβλία, θέλοντας να μοιραστεί με αυτό τον τρόπο τα δυστοπικά τοπία των ονείρων του.

Η 'Εξιλέωση' είναι το πρώτο του βιβλίο που εκδίδεται.




1. Πες μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σου. Τι δεν θα μάθουμε για σένα από το βιογραφικό που υπάρχει στο βιβλίο.

Η αλήθεια είναι ότι το βιογραφικό που υπάρχει στο βιβλίο είναι πολύ λιτό. Νομίζω ότι ο αναγνώστης δεν ενδιαφέρεται για το ποιος έγραψε το βιβλίο, για το παρελθόν του και τα επιτεύγματα του, αλλά για την ίδια την ιστορία που περιγράφει. Πάντως, αν έπρεπε να πω κάποια πράγματα για μένα, είναι ότι είμαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος που λατρεύει το φανταστικό σε κάθε μορφή τέχνης. Ίσως είναι ο τρόπος μου να ξεφεύγω από την πεζή πραγματικότητα που μας περιβάλλει.

2. Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς με τη λογοτεχνία και πως ήταν το ταξίδι της συγγραφή για σένα;

Το ότι δεν μπορούσα να ζωγραφίσω ώστε να αποδώσω τις ιστορίες που ήθελα μέσω κόμικ! Δεν θα πω ότι έγραφα από μικρός, η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα να γράφω γύρω στα δεκαοκτώ μου μια ιστορία που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, αλλά ουσιαστικά αποτέλεσε την απαραίτητη “προπόνηση” ώστε να φτάσω να γράφω σε ανεκτό επίπεδο. Θέλω να ελπίζω ότι θα βελτιωθώ κι άλλο στο μέλλον.

3. Τι σε ενέπνευσε να γράψεις το συγκεκριμένο μυθιστόρημα;

Ένα απλοϊκό παιχνιδάκι στο ίντερνετ, όπου έπρεπε να πυροβολήσεις πιο γρήγορα από τον αντίπαλο σου. Σπατάλησα αρκετές ώρες παίζοντας το και, κάποια στιγμή, μου καρφώθηκε η ιδέα να γράψω μια μικρή, υπερβίαιη ιστορία που θα διαδραματιζόταν στην Άγρια Δύση. Αργότερα αποφάσισα να μεταθέσω το χρονικό πλαίσιο σε ένα απροσδιόριστο μελλοντικό χρόνο και να συνδυάσω το είδος του γουέστερν με αυτό του post apocalyptic.

4.  Τι είναι αυτό που θα ήθελες να περάσεις στο αναγνωστικό κοινό μέσα από το βιβλίο σου;

Δεν είχα στο νου μου κάποιο βαθύτερο νόημα που θα δίδασκε κάτι σε όποιον το διάβαζε. Είναι μια απλή ιστορία εκδίκησης (με τις υπερβολές της) δοσμένη μέσω ενός είδους που είναι λίγο ξένο προς την ελληνική κουλτούρα και ο μόνος σκοπός της είναι να τέρψει τον αναγνώστη και να του χαρίσει μερικές ώρες διασκέδασης.

5. Ποιο σημείο, πιστεύεις, σε δυσκόλεψε περισσότερο στην συγγραφή του συγκεκριμένου έργου;

Δεν ήταν ακριβώς δυσκολία, όσο φόβος ότι δεν θα κατάφερνα να το ολοκληρώσω. Αυτό το ένιωσα όταν αντιλήφθηκα πως, η μικρή ιστορία την οποία σκόπευα να γράψω αρχικά, μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο και νέοι χαρακτήρες που δεν υπήρχαν στην αρχική ιδέα έκαναν την εμφάνισή τους.

6. Από πού εμπνεύστηκες τους χαρακτήρες της ιστορίας σου; Είναι όλοι δικά σου επινοήματα ή κάποιοι είναι εμπνευσμένοι από άτομα της καθημερινότητάς σου;

Είναι δικές μου επινοήσεις, αν και είναι επίτηδες στερεοτυπικά δημιουργημένοι. Στον καθένα από αυτούς ο αναγνώστης μπορεί να ξεχωρίσει χαρακτηριστικά πρωταγωνιστών από ταινίες γουέστερν ή post apocalyptic και να νιώσει πιο οικεία μαζί τους.

7. Ποια ήταν η πρώτη σου σκέψη όταν έγραψες την τελευταία λέξη στο βιβλίο σου;

“Επιτέλους, τέλειωσα”

8. Αν επέλεγες να ήσουν ένας ήρωας της ιστορίας σου, ποιος θα ήταν αυτός;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, οικειοθελώς, δεν θα επέλεγα να είμαι κανένας από αυτούς! Αν ήμουν αναγκασμένος να διαλέξω, μάλλον θα επέλεγα τον λοχαγό. Νομίζω ότι ήταν ένας από τους πιο συμπαθείς χαρακτήρες του βιβλίου.

9. Μερικοί συγγραφείς υποστηρίζουν πως γνωρίζουν εξαρχής το τέλος του βιβλίου τους, ενώ κάποιοι άλλοι ότι η ιστορία τους οδηγεί στο τέλος που θέλει εκείνη να δώσει. Ποια από τις δύο εκδοχές ίσχυσε για σένα;

Το τέλος το είχα εξ αρχής στο μυαλό μου, αλλά μέχρι να ολοκληρώσω το ταξίδι της συγγραφής του και να φτάσω εκεί, η ιστορία με παρέσυρε μαζί της από μονοπάτια που δεν είχα σκεφτεί να ακολουθήσω. Οπότε μπορώ να πω ότι ήταν ένας συνδυασμός και των δύο εκδοχών.

10. Πολλοί στην Ελλάδα απορρίπτουν τη φανταστική λογοτεχνία. Ποια είναι η δική σου θέση απέναντί τους;

Στην Ελλάδα υπάρχουν αξιόλογοι συγγραφείς που έχουν να προσφέρουν πολλά στην λογοτεχνία του φανταστικού, καθώς επίσης και πολλοί αναγνώστες που προτιμούν το συγκεκριμένο είδος. Πιστεύω ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος να απορρίπτεται ελαφρά τη καρδία ένα ολόκληρο είδος, μαζί με τις αμέτρητες υποκατηγορίες του, μόνο και μόνο επειδή το ελληνικό κοινό το θεωρεί παραλογοτεχνία.

11. Θα ήθελες να ασχοληθείς και με ένα άλλο είδος λογοτεχνίας, πέρα από το φανταστικό ή με ένα άλλο είδος γραφής (ποίηση, σενάριο κ.ο.κ).

Έκαστος στο είδος του, που έλεγε και η παλιά διαφήμιση. Προς το παρόν δεν σκέφτομαι να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου σε κάτι το οποίο αισθάνομαι ξένο. Ίσως στο μέλλον και πιθανότατα σε μια μορφή προσωπικού στοιχήματος. Πάντως σίγουρα θα ασχοληθώ με κάποιο άλλο είδος της φανταστικής λογοτεχνίας.

12. Ποιες ώρες της ημέρας, θα έλεγες, ότι σε εμπνέουν περισσότερο να γράφεις;

Οι νυχτερινές. Νομίζω ότι οφείλεται στην ησυχία που επικρατεί και μου επιτρέπει να συγκεντρωθώ. Φυσικά, με τέτοιο ωράριο χάνω την μέρα, αλλά κερδίζω την νύχτα και όσα έχει να μου προσφέρει.

13. Έχεις άλλα μυθιστορήματα στα σκαριά; Τι να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Στην παρούσα φάση υπάρχουν δύο ακόμα μυθιστορήματα έτοιμα, που πρέπει να περάσουν από το στάδιο της επιμέλειας. Το επόμενο βήμα μου θα είναι λίγο παράτολμο, μιας και σκοπεύω να ξεκινήσω μια σειρά βιβλίων επιστημονικής φαντασίας.

14. Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια;

Με έξι δικά μου βιβλία στην βιβλιοθήκη μου και άλλες επτά κενές θέσεις για να τις γεμίσω!

15. Μετά τη λογοτεχνία ποια είναι η επόμενη αγαπημένη σου τέχνη;

Σίγουρα ο κινηματογράφος. Τον λατρεύω. Και αμέσως μετά (με πολύ μικρή διαφορά) τα κόμικς.

16. Περίγραψε με πέντε λέξεις τον εαυτό σου.

Ξεροκέφαλος, σαρκαστικός, εγωιστής, ρεαλιστής, υπομονετικός.

17. Πες μας ένα αστείο περιστατικό που σου συνέβη κατά τη διάρκεια της συγγραφής ή της έκδοσης.

Τόσο η συγγραφή όσο και η έκδοση κύλησαν ομαλά. Από την άλλη, τα πιο αστεία περιστατικά συνέβησαν στις παρουσιάσεις, όπου έπρεπε να μιλήσω μπροστά σε τόσο κόσμο και με έπιανε άγχος, με αποτέλεσμα να μην ξέρω τι να πω. Σίγουρα δεν ήταν αστείο για μένα, αλλά υποθέτω ότι ο κόσμος διασκέδαζε με την αμηχανία μου. Stand up κωμικός – να μία καριέρα που δεν θα μπορούσα να ακολουθήσω.

18. Τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που ετοιμάζεται να εκδώσει το βιβλίο του και σε κάποιον που τώρα ξεκινά να ασχολείται με τη συγγραφή;

Να είναι απλός και κατανοητός, να αποφεύγει τους εύκολους εντυπωσιασμούς και την αυτολογοκρισία και να διηγείται την ιστορία με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θα ήθελε να την ακούσει κι ο ίδιος από κάποιον τρίτο.

19. Σε ένα βιβλίο, γίνεται ταυτόχρονα καλή και κακή κριτική από τους αναγνώστες. Πως αντιδράς και στις δυο αυτές περιπτώσεις;

Με χαροποιούν και οι δύο. Στην περίπτωση της καλής κριτικής για προφανείς λόγους και στην περίπτωση της κακής κριτικής επειδή βρίσκω ερεθίσματα που μπορεί να μου φανούν χρήσιμα στο μέλλον, ώστε να προσέξω περισσότερο τις λεπτομέρειες των επόμενων βιβλίων μου. Φυσικά πάντα με την προϋπόθεση ότι οι κριτική είναι καλοπροαίρετη.

20. Αν κάποιος ενδιαφέρεται, που μπορεί να βρει το βιβλίο σου;

Η “Εξιλέωση” κυκλοφορεί σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία. Ενδεικτικά θα αναφέρω τα εξής προτεινόμενα:

  • Αθήνα: Πρωτοπορία – Γραβιάς 3-5, Πλατεία Κάνιγγος
  • Θεσσαλονίκη: Πρωτοπορία – Λ. Νίκης 3
  • Πάτρα: Πρωτοπορία – Γεροκωστοπούλου 31-33, Πλατεία Γεωργίου

Αν κάποιος δεν το βρίσκει στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς του μπορεί εύκολα να το παραγγείλει στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές.

Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία!

Εμείς ευχαριστούμε τον Γιώργο Κωστόπουλο για τον χρόνο του και του ευχόμαστε να πάνε όλα καλά στην καριέρα του στον συγγραφικό χώρο!

Ελπίζουμε να σας άρεσε η συνέντευξη μας με αυτόν τον νέο δημιουργό. Αν το βιβλίο του σας ενδιαφέρει, πάρτε μέρος στον διαγωνισμό του Moonlight Tales!



Για να δηλώσετε συμμετοχή, πατήστε εδώ.

Μέχρι την επόμενη, keep reading!