Συνέντευξη με την Κ. W. Andri


Λένε ότι όσοι φοβούνται

το σκοτάδι δεν έχουν ιδέα

τι μπορεί να κάνει το φως.

Έχεις φανταστεί ποτέ
τι θα συμβεί αν ο άνθρωπος
αρχίσει να φοβάται το φως,
περισσότερο από το σκοτάδι;

Μια επική περιπέτεια στη θάλασσα. Η Άνια, ανακαλύπτοντας ποια είναι στο πρώτο βιβλίο «Ο Βωµός των Πέντε Βουνών», κινητοποιηµένη από την αγάπη της και την αποφασιστικότητά της, σαλπάρει για ένα δύσκολο ταξίδι µε οµηρικά εµπόδια µέσα στη θάλασσα. Αντιµετωπίζει τροµερά τέρατα και απάνθρωπες συνθήκες, όµως έχει ήδη δοµήσει έναν σκληροτράχηλο χαρακτήρα, σπάνιο για γυναίκα. Η θηλυκή της αέρινη φύση συνυπάρχει αρµονικά µε το έντονο πάθος, την τόλµη, την αυτοθυσία. Ένας συνδυασµός που αρµόζει σε µια αληθινή πριγκίπισσα-πολεµίστρια.
Οι σύντροφοί της θα σταθούν ακοίµητοι φρουροί στο πλευρό της. Σκοπός, ανδρεία, θάρρος, αλήθεια, κουράγιο, τιµή, φως, φιλία, αγάπη, έρωτας, θα είναι οι σανίδες σωτηρίες στο απέραντο αρχιπέλαγος που θα διασχίσει για να µάθει για άλλη µια φορά ότι το σκοτάδι πάντα θα ηττείται και το φως της αγάπης πάντα θα θριαµβεύει, όµως… πόσο διαρκεί τελικά αυτή η µάχη; Από πόσες σκληρές µεταβάσεις θα πρέπει να περάσει µέχρι τη λύτρωση; Μέσα από µια γυµνή συνειδητοποίηση του εαυτού και του αυτοσκοπού η ηρωίδα, όπως και κάθε ήρωας , θα µάθει ότι µόνο όταν τελειώσει το δίδαγµα θα φτάσει στον προορισµό της.

Η K. W. Andri κατάγεται από την Καστοριά και είναι γεννημένη στις 12 Ιουνίου. Το βιβλίο «Ο Χαμένος Ναός των Ανέμων» είναι το τρίτο μυθιστόρημά της, ολοκληρώνοντας τη σειρά τριλογίας «Δίδυμες Φλόγες».Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν επίσης «Ο Βωμός των Πέντε Βουνών» και «Το Φίδι του Ωκεανού».1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Τα βιβλία της σειράς αυτής «Ο Βωμός των Πέντε Βουνών» και «Το Φίδι του Ωκεανού» ταξιδεύουν τον αναγνώστη σε έναν παράλληλο κόσμο, τον οποίο έχω δημιουργήσει εξ ολοκλήρου εγώ, με δικά μου μέρη, πλάσματα και γλώσσα. Στον κόσμο αυτό η μυθολογία συνυπάρχει αρμονικά με την πραγματικότητα, η φαντασία εισχωρεί ανεμπόδιστα στη λογική ροή του μύθου, γύρω από μια αέναη πάλη του φωτός με το σκοτάδι. Ο κόσμος έχει μάθει να φοβάται το σκοτάδι, τι γίνεται όμως όταν κάποιος φοβηθεί το φως;

Υπάρχει μια συνεχής και έντονη εξέλιξη των ηρώων καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, από το πρώτο κιόλας βιβλίο και μέσα από τα μάτια της ηρωίδας ο αναγνώστης το παρακολουθεί όλο αυτό. Συγχρόνως παρουσιάζεται και μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες του ανθρώπου, η οποία είναι να «συλλάβει» την πραγματική ομορφιά και αλήθεια της ζωής. Η “δύναμη” της «Δίδυμης Φλόγας» έρχεται να διδάξει στους δύο κεντρικούς ήρωες, Κόλιν και Άνια, τον σκοπό που έχει ο καθένας τους στη ζωή αυτή, το θάρρος που κρύβουν μέσα τους, τη μεγάλη αλήθεια που ίσως και να είναι τρομακτική πολλές φορές, το κουράγιο που θα χρειαστεί να δείξουν και την έννοια της πραγματικής φιλίας αλλά και του έρωτα.

Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς: «Ο Βωμός των Πέντε Βουνών» και «Το Φίδι του Ωκεανού». Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το κάθε βιβλίο εδώ.


2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Ένας συγκεκριμένος άνθρωπος, ο οποίος δεν είναι σήμερα κοντά μας, όμως ακόμα συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στην όλη ιστορία. Όχι μόνο ήταν η έμπνευσή μου, ήταν και είναι ακόμα ο κύριος λόγος που αντλώ δύναμη να συνεχίσω αυτό που κάνω.


3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Μη φοβάσαι να ρισκάρεις!


4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Μου αρέσει η φαντασία. Πάντα μου άρεσε και να διαβάζω και να γράφω ό, τι έχει να κάνει με τη φαντασία! Χωρίς αυτό να σημαίνει πως απορρίπτω άλλα λογοτεχνικά είδη! Μάλιστα θα με ενδιέφερε κάποια στιγμή να γράψω και βιβλίο τρόμου. 


5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Δεν μπορώ να επιλέξω μόνο ένα. Πιστεύω πως είναι αλυσίδα. Ένας πρωταγωνιστής δε θα μπορούσε να σταθεί μόνος του χωρίς τον ανταγωνιστή. Και μια ιστορία θα ήταν άδεια, ίσως ακόμα και ανούσια χωρίς τους δευτερεύοντες χαρακτήρες. Για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα είναι καλό να δίνεις βάση σε όλα.


6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Έγραφα από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Η πρώτη μου ολοκληρωμένη ιστορία ήταν όταν ήμουν 9 χρονών. Είχα γράψει και εικονογραφήσει με ζωγραφιές μου ένα παραμύθι με άλογα.


7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Μου είναι δύσκολο να επιλέξω ένα, καθώς και αυτά είναι αλυσίδα. Αν θα έπρεπε να επιλέξω όμως, για μένα προσωπικά είναι η φαντασία. Με τη φαντασία μπορείς να καταφέρεις πάρα πολλά. Βέβαια όταν θέλεις να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη γραφή ενός βιβλίου τότε η ικανότητα γραφής και η σκληρή δουλειά είναι παράγοντες που σίγουρα χρειάζεσαι και δεν μπορείς να αποφύγεις.


8. Γιατί γράφεις;

Κυρίως για να ξεφεύγω από τις σκοτεινές πλευρές του εαυτού μου. Όταν όμως μια μέρα με βρήκε μια κοπέλα και μου είπε πως μέσα από αυτό που κάνω και τα μηνύματα που περνάω της δίνω δύναμη να πιστέψει στον εαυτό της και να μην τα παρατήσει κατάλαβα πως δεν γράφω μόνο για μένα.


9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Για τους συγγραφείς προτείνω το “Zen in the art of writing” του Ray Bradbury. Και για τους αναγνώστες το “the Secret” της Rhonda Byrne.


10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Αυτόν τον καιρό δουλεύω πάνω στο τρίτο βιβλίο της σειράς «Δίδυμες Φλόγες» και σύντομα ξεκινάω ετοιμασίες για μια καινούρια σειρά.


11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;