Crown of blood (Κεφάλαιο 8)

Πρώτη εβδομάδα.

Το κρύο σκεπάζει την Αγγλία και νιφάδες χιονιού κάνουν την εμφάνισή τους στολίζοντας τους δρόμους, αλλά και τις τριγωνικές σκεπές των μονοκατοικιών. Η μεγάλη αυλή του παλατιού Μπάκινγκχαμ γίνεται ακόμα πιο όμορφη, μιας και πάνω σ’ όλα τα δέντρα πέφτει χιόνι ομοιόμορφα, κάνοντάς τα να έχουν μια δική τους, ξεχωριστή ομορφιά.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν σε μερικές μέρες και οι κάτοικοι του Λονδίνου τα αναμένουν με ανυπομονησία. Έτσι, όλοι αρχίζουν να γεμίζουν τα σπίτια και τις αυλές τους με γιορτινά, πολύχρωμα φωτάκια και διάφορα είδη χριστουγεννιάτικων στολιδιών. Κάθε σπίτι έχει στο εσωτερικό του το δικό του στολισμένο χριστουγεννιάτικο έλατο! Από τα γραμμόφωνα ακούγονται διάφορες κλασικές χριστουγεννιάτικες συνθέσεις με πιάνο ή βιολί που κρατούν αναμμένο το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Ο στολισμός του παλατιού είναι ο πιο ιδιαίτερος και ταυτόχρονα ο πιο όμορφος από όλα τα σπίτια της Αγγλίας. Εκτός από τον κλασικό αγγλικό στολισμό που για χρόνια δίνει ομορφιά στο παλάτι, ο νέος βασιλιάς φέρνει τούτα τα Χριστούγεννα ένα νέο έθιμο από τη χώρα γέννησής του, τη Γερμανία, το Αντβένσκραντζ. Είναι ένα μεγάλο, χρυσό κηροπήγιο από κλαδιά ελάτου, πλεγμένα έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα στεφάνι. Στο στεφάνι υπάρχουν τέσσερις θέσεις για κεριά, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Κάθε Κυριακή μέχρι και τα Χριστούγεννα ο βασιλιάς ανάβει από ένα κερί. Όταν θα ανάψει και το τέταρτο κερί, σημαίνει πως τα Χριστούγεννα έφτασαν. Ο βασιλιάς φέρνει και ένα ακόμη έθιμο, το Βίχτελν, όπου όλοι ανταλλάσσουν δώρα. Ο βασιλιάς ανακοινώνει πως στο κέντρο της αυλής του Μπάκινγκχαμ, την παραμονή των Χριστουγέννων, θα γίνει ανταλλαγή δώρων. Όλοι είναι προσκεκλημένοι.


Οι δρόμοι πλημμυρίζουν από ομάδες παιδιών, αλλά και ενηλίκων, που τραγουδούν με μελωδική φωνή χριστουγεννιάτικα τραγούδια, δίνοντας μια νότα χαράς και αγάπης στους συνανθρώπους τους. Τα χριστουγεννιάτικα παζάρια κάνουν μια δυναμική εμφάνιση φέτος, με ορατή αύξηση από την προηγούμενη χρονιά. Και φυσικά, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ένας μεγάλος έρανος στήνεται για τους φτωχούς. Μαζεύονται τρόφιμα, ρούχα και διάφορα είδη για τους αδύναμους οικονομικά πολίτες.


Παρά το γιορτινό κλίμα, δε λείπουν οι διαμαρτυρίες των οικογενειαρχών, που όπως κάθε χρόνο παρακαλούν τα αφεντικά τους για άδεια, ώστε να περάσουν τις γιορτινές μέρες με τις οικογένειές τους. Όμως, οι στυγνοί επιχειρηματίες δεν κοιτούν τίποτα άλλο εκτός από τον εαυτό τους και την οικονομική τους ανάπτυξη, Για να το πετύχουν αυτό, όχι μόνο δε δίνουν άδεια, αλλά κάνουν αυξήσεις στα ωράρια των υπαλλήλων. Η αναστάτωση που επικρατεί δεν περνά αδιάφορη από τον βασιλιά, αλλά επιλέγει να μην ασχοληθεί, για να μην πάρει το θέμα μεγάλες διαστάσεις και χαλάσει το κλίμα που με τόσο κόπο δημιούργησαν όλοι μαζί.

Μέσα στο παλάτι επικρατεί μια σύγχυση, μιας και ο σεφ πρέπει να δώσει αρμοδιότητες στους μάγειρες και στις μαγείρισσες για την ημέρα του χριστουγεννιάτικου γεύματος. Οι ζαχαροπλάστες κάνουν και αυτοί σχέδια για τις λιχουδιές που θα προσφέρουν στον βασιλιά και τους καλεσμένους του. Όλα τα λάθη πρέπει να αποφευχθούν. Οι μουσικοί του παλατιού κάνουν ασταμάτητες πρόβες για να έχουν ένα άρτιο αποτέλεσμα. Οι μοδίστρες έχουν την περισσότερη δουλειά, αφού η κατασκευή των ρούχων της βασιλικής οικογένειας είναι η πιο δύσκολη αρμοδιότητα, διότι αν σε κάποιον δεν αρέσουν τα ρούχα, πρέπει να τα πετάξουν και να φτιάξουν καινούρια πάλι από την αρχή.


ΔΕΎΤΕΡΗ ΕΒΔΟΜΆΔΑ.


Τα ρούχα και τα κοσμήματα των κυριών και των ανδρών που ζουν στο παλάτι είναι έτοιμα, εκτός από τα ρούχα του βασιλιά, ο οποίος περίμενε να ραφτούν όλοι οι καλεσμένοι πρώτα, ώστε να αποφύγει να φορέσει κάτι ίδιο ή παρόμοιο με τους άλλους. Θέλει να κάνει αυτός εντύπωση στο χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν!


Το μενού των φαγητών και των γλυκών είναι έτοιμο και παραδίδεται στον βασιλιά και στην υπόλοιπη οικογένειά του για έγκριση.


Το Μενού περιλαμβάνει:
Α. ΣΟΥΠΕΣ
Α1. Γαλλική Σούπα Κρεμμύδι.
Α2. Σούπα Πατάτας.
Β. ΟΡΕΚΤΙΚΑ
Β1. Μπέργκερ χαβιάρι
Β2. Ψωμάκια Χαβιάρι
Γ. ΚΥΡΙΩΣ
Γ1. Παπαρδέλες Με Πάπια
Γ2. Χταπόδι
Δ. ΓΛΥΚΑ
Δ1. Τσουρέκι αλά γκρέκα
Δ2. Μπάουντι κολάντα


Το μενού εγκρίνεται από όλη τη βασιλική οικογένεια, μιας και οι γεύσεις δεν είναι μόνο εκλεκτές, αλλά και ικανές να τους ταξιδεύσουν σε διάφορες χώρες. Όλα προχωρούν βάση σχεδίου. Μέχρι και οι μουσικοί αποφασίζουν ακριβώς όλες τις συνθέσεις που θα ακουστούν εκείνη τη βραδιά. Οι προετοιμασίες συνεχίζονται πυρετωδώς και ευτυχώς για όλους μέχρι τα Χριστούγεννα όλα θα είναι έτοιμα. Τα δυο από τα τέσσερα κεριά πάνω στο Αντβένσκραντζ είναι αναμμένα.


ΤΡΊΤΗ ΕΒΔΟΜΆΔΑ.


Τα διάφορα παζάρια στην περιοχή αυξάνονται, παρόλα αυτά τα κέρδη τους εξακολουθούν να ξεπερνούν ακόμη και τις χίλιες λίρες κάθε μέρα. Οι διάφορες οργανώσεις που μαζεύουν πράγματα για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες συγκεντρώνουν ένα μεγάλο πλήθος από τρόφιμα, ρούχα και άλλα αναγκαία πράγματα.


Η βασιλική οικογένεια πέφτει σε θλίψη, γιατί ο πατέρας του Αλφ πεθαίνει. Κανείς από την οικογένεια δε θέλει μετά από αυτό να γιορτάσει τα Χριστούγεννα. Ο Αλφ είναι ο μόνος που ενδόμυχα χαίρεται, μιας και γίνεται νόμιμος βασιλιάς και της Γερμανίας. Το σχέδιο του για την ένωση των δύο χωρών θα αρχίσει από εδώ και στο εξής να υλοποιείται.


Ο Αλφ φωνάζει την οικογένειά του στο δωμάτιο του θρόνου και διατάζει να βγάλουν όλοι τα μαύρα και να φορέσουν ανοιχτόχρωμα και γιορτινά ρούχα. Επιβάλλει σε όλους να μην αναβάλουν τίποτα από όσα ετοίμασαν για τις γιορτές.
«Ο θάνατος ενός ηλικιωμένου δε θα φέρει τη δυστυχία σε όλη την χώρα και κυρίως στην οικογένειά μου. Αυτές οι μέρες είναι μέρες χαράς και αγάπης, και θα τις γιορτάσουμε όλοι μαζί όπως αρμόζει».


Τα φώτα σβήνουν για λίγες ώρες, μέχρι να γίνει η ταφή του πατέρα του βασιλιά. Αφότου γίνεται η ταφή, όλα τα φώτα και οι γιορτινές δραστηριότητες συνεχίζουν από εκεί που έμειναν, σαν να μην πέρασε λεπτό. Μιας και είναι η προτελευταία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, ο βασιλιάς δίνει εντολή να μοιραστούν δωρεάν σε όλους τους κατοίκους της Αγγλίας γλυκά στη μνήμη του πατέρα του. Ο βασιλιάς ανάβει με μεγάλη χαρά και το τρίτο κερί στο Αντβένσκραντζ.


ΤΈΤΑΡΤΗ ΕΒΔΟΜΆΔΑ.


Όλα είναι έτοιμα για την επόμενη βδομάδα, μιας και τα Χριστούγεννα φτάνουν επιτέλους. Ρούχα, κοσμήματα, στολίδια, και ό,τι άλλο δώρο θέλει ο καθένας είναι τυλιγμένο με πολύχρωμο χαρτί και βρίσκεται στη θέση του. Ο βασιλιάς διορθώνει κάτι τελευταίες λεπτομέρειες στα ρούχα του και ετοιμάζει τα χρηματικά ποσά που θα δώσει ως δώρο σε τέσσερα ιδρύματα. Ο αριθμός τέσσερα δεν ήταν τυχαίος, συμβολίζει τις εβδομάδες που πέρασαν μέχρι την παραμονή. Το έγγραφο προς τα ιδρύματα γράφει:


Αγάπη, χαρά, φροντίδα και δώρα σημαίνουν για εμένα οι γιορτές, όπως ελπίζω και για εσάς. Είμαι στη διάθεση σας σε ό,τι χρειαστείτε. Δε θέλω να διστάσετε να μου ζητήσετε τίποτα. Το στέμμα πρέπει να είναι δίπλα στους πολίτες του και ακόμη πιο πολύ δίπλα στους ασθενέστερους. Το φετινό μου δώρο στο ίδρυμά σας είναι εκατό χιλιάδες λίρες, οι οποίες στέλνονται μαζί με αυτή την επιστολή.
Ο Μονάρχης,
Αλφ Λενζ, αυτοκράτωρ της
Αγγλίας και Γερμανίας.

Αύριο είναι Χριστούγεννα, έτσι ο βασιλιάς ανάβει και το τελευταίο κερί, που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των Χριστουγέννων.


Γιάννης Θεοδωρόπουλος