Παρουσίαση βιβλίου: Ζωντανός Θρύλος

Ο Ρίτσαρντ Νέβιλ ίσως είναι ο τελευταίος ζωντανός άνθρωπος στη Γη, εξαιτίας μιας φονικής επιδημίας που έχει μεταλλάξει όλους τους άλλους άντρες, γυναίκες και παιδιά σε αιμοδιψή πλάσματα της νύχτας που έχουν ως μοναδικό στόχο τους να τον σκοτώσουν. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Νέβιλ αναζητά τροφή και εφόδια, ενώ ψάχνει απελπισμένα να βρει άλλους επιζώντες, που τυχόν υπάρχουν στην πόλη του. Όμως, οι μολυσμένοι που κρύβονται στο σκοτάδι, παραμονεύουν την κάθε του κίνηση περιμένοντάς τον να κάνει το μοιραίο λάθος...
Ένα από τα κλασικότερα μυθιστορήματα τρόμου, ο "Ζωντανός Θρύλος" θα σας αιχμαλωτίσει από την πρώτη σελίδα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Όπως έχω ξαναπεί, όταν πιάνω ένα βιβλίο για πρώτη φορά στα χέρια μου, περνάω μερικά λεπτά κοιτώντας τον τίτλο, βρίσκω λογοπαίγνια, χάνομαι στα σοκάκια των συνειρμών και των κρυμμένων, λεπτών αποχρώσεων της γλώσσας. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο τίτλος με κέρδισε από την αρχή! Είναι κάπως οξύμωρος, αν το καλοσκεφτείς. Θρύλος γίνεσαι αφού πεθάνεις, μα στον κόσμο του Νέβιλ, το να είσαι ζωντανός είναι από μόνο του τόσο απίθανο που είναι… θρυλικό. Θα καταλάβετε τι εννοώ (αφού διαβάσετε το βιβλίο -ελπίζω).

Ας τα πιάσουμε από την αρχή!

Η ιστορία του Νέβιλ εξελίσσεται σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο, σε ένα νεκροταφείο του παλιού πολιτισμού, που τώρα έχει καταρρεύσει εντελώς. Όλα βρίσκονται σε μια κατάσταση εγκατάλειψης. Είναι άδεια, δεν υπάρχει ζωή. Ο Νέβιλ είναι ο τελευταίος άνθρωπος στη Γη, σε ένα εχθρικό περιβάλλον, στο οποίο δεν επιβίωσαν ούτε ζώα. Τι οδήγησε σε αυτή την καταστροφή; Δε θα σας πω, ο Νέβιλ θα ενώσει σιγά σιγά τα κομμάτια αυτού του παζλ. Ω, ναι, ξέχασα επίσης να αναφέρω άλλη μια σημαντική λεπτομέρεια για τον κόσμο του Νέβιλ: υπάρχουν βρικόλακες, πολλοί από δαύτους (και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τους πεθαμένους απέθαντους και τους ζωντανούς απέθαντους, τρέχα γύρευε δηλαδή).

Τι κάνει ο Νέβιλ σε αυτό το περιβάλλον; Προσπαθεί φυσικά να επιβιώσει ο καημένος!

Ο Νέβιλ μοιάζει κάπως με μια μοντέρνα εκδοχή του Ροβινσώνα Κρούσο. Βέβαια, δεν ξαναφτιάχνει τον πολιτισμό από χαλάσματα, απλώς ζει από αυτά, αφού τρώει μονάχα κατεψυγμένο φαγητό. Ακόμη βασίζεται στον άνθρωπο για να ζήσει. Έχει και μια λίστα, με πράγματα που πρέπει να κάνει: έλεγξε τη γεννήτρια, κόψε σκόρδο, φτιάξε παλούκια κ.α.

Στην αρχή, υπάρχει μόνο η επιβίωση, αλλά όσο ο Νέβιλ βυθίζεται όλο και περισσότερο στην απόγνωση, αρχίζει να ψάχνει. Πώς έγιναν όλα αυτά; Πώς μεταδόθηκε ο ιός; Πώς καταστρέφεται; (Αν καταστρέφεται δηλαδή). Ψάχνει να βρει νόημα, για να μπορέσει να κατανοήσει τη νέα πραγματικότητα του κόσμου του. Προσπαθεί να σώσει κάτι που μοιάζει εντελώς καταδικασμένο.

Ανήκει ο Νέβιλ στους καλούς; Εξαρτάται από ποια πλευρά το βλέπεις (μόνο αυτό θα πω, δε θα κάνω άλλο σπόιλ).

Γιατί αυτό το βιβλίο;

Ναι, είναι φανταστική ιστορία, μα δεν είναι και τόσο διαφορετική από όσα ζούμε σήμερα. Υπάρχει ένας ιός (λίγο πιο θανατηφόρος βέβαια), που μεταδίδεται γρήγορα και οδηγεί σε μεγάλες αλλαγές στη δομή της κοινωνίας. Ο Νέβιλ είναι ένας συνηθισμένος άντρας, που απέκτησε τυχαία ανοσία. Δεν είναι ήρωας! Παλεύει με τη μοναξιά, την κατάθλιψη, τον αλκοολισμό και άλλους εθισμούς. Φτάνει στον πάτο, σπάει, χάνει ελπίδα, παραδίδεται. Είναι ένας χαρακτήρας με τον οποίο όλοι μπορούμε να νιώσουμε σύνδεση, περισσότερο ή λιγότερο.

Η δομή της ιστορίας, που πηγαίνει συνεχώς μπροστά και πίσω, σε κάνει να μην μπορείς να αφήσεις το βιβλίο κάτω.

Ο Ζωντανός θρύλος τα έχει όλα, ρεαλισμό, αποκάλυψη, κωμωδία (ευχαριστούμε, Μπεν Κόρτμαν), ανατροπές στην πλοκή, δυνατές σκηνές και ένα απίστευτο τέλος, ένα που κανείς δεν περιμένει (εγώ προσωπικά δεν ήμουν καθόλου έτοιμη για αυτό). ο «Ζωντανός Θρύλος» είναι μια ιστορία για την πτώση και την επάνοδο του πολιτισμού, μια ιστορία για τη διαφορετικότητα. Είναι λυπηρό και αστείο και έξυπνο, ίσως ακόμη και τρομακτικό, το οποίο το κάνει ακόμη πιο συναρπαστικό. Αν σου αρέσει να διαβάζεις για μετα-αποκαλυπτικές κοινωνίες, η ιστορία του Νέβιλ είναι το κατάλληλο μέρος για να ξεκινήσεις!

 Έλενα Παπαδοπούλου