Συνέντευξη με την Έλενα Μπολονάση



Τα παιδικά γέλια σβήνουν απότομα στον λόφο του Ερνιόν. Η Σοφία χάνει τον τρίχρονο Άγγελό της, σε μια φαινομενικά αναίτια ένοπλη επίθεση. Ο πρώην άντρας της, ο Κέβιν, επιστρέφει βίαια, όμως η Σοφία δεν είναι πια η ίδια. Ορθώνοντας το ανάστημά της στην κακοποίηση, βρίσκεται καταπλακωμένη από το παγωμένο άψυχο σώμα του Κέβιν στο σαλόνι της. Στη φυλακή, ανάμεσα σε ειδεχθείς εγκληματίες, η επιβίωσή της μετατρέπεται σε παιχνίδι με σκοτεινούς κανόνες. Αποκαλύψεις, σκιές από το παρελθόν αλλάζουν τα δεδομένα της. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Η Σοφία μαθαίνει με σκληρό τρόπο πως "η αγάπη είναι προνόμιο των γενναίων". Για να κερδίσει ξανά τη ζωή που έχασε και να βρει το μυστικό που της στέρησε τον γιο της, θα πρέπει να γυρίσει εκεί όπου άρχισαν όλα, στον λόφο του Ερνιόν.


Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Αποφοίτησε αριστούχος από το Ενιαίο Λύκειο. Σπούδασε στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε. Ταυτόχρονα, σπούδαζε μουσική (μπουζούκι, κιθάρα και πλήκτρα). Στη συνέχεια, αποφοίτησε από το Τμήμα Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως ασκούμενη δικηγόρος, εργάστηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Υπουργείο Τουρισμού). 
Σπούδασε σενάριο και δημιουργική γραφή στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής “Tabula Rasa”, όπου πλέον διδάσκει εγκληματολογία. Παρακολούθησε σεμινάρια για την τέχνη και την τεχνική του θεάτρου με τον Στέφανο Ληναίο. Από το 2010 ξεκίνησε να αρθρογραφεί σε ιστοσελίδες πολιτιστικού περιεχομένου (tralala.gr, all4fun.gr) γράφοντας κυρίως θεατρικές κριτικές. Ασχολείται, επίσης, με το τηλεοπτικό ρεπορτάζ και για δύο χρόνια συνεργάστηκε με το tvnea.com. Γνωρίζει τρεις ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά). To 2016, στον 3ο Πανελλήνιο διαγωνισμό της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, απέσπασε το 3ο βραβείο σεναρίου μικρού μήκους με το «Μην Ξεχνάς». Το 2017, στον 4ο Πανελλήνιο διαγωνισμό της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, απέσπασε το 1ο βραβείο σεναρίου μικρού μήκους με το «Αντέχεις το σκοτάδι». 



1.    Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

«Ο λόφος του Ερνιόν» είναι αστυνομικό μυθιστόρημα, που έχει βραβευτεί από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24γράμματα. Πρόκειται για την ιστορία μιας γυναίκας που χάνει τον γιο της σε μια ένοπλη επίθεση. Η ίδια, θύμα ενδοοικογενειακής βίας, σκοτώνει τον άντρα της και βιώνει τον εγκλεισμό σε σωφρονιστικό κατάστημα. Η πλοκή είναι ανατρεπτική.


2.    Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Όσο σκληρά κι αν είναι τα θέματα που πραγματεύεται «Ο λόφος του Ερνιόν», αυτό που με εμπνέει είναι η ομορφιά. Η μικρή αχτίδα φωτός που διαπερνάει και το πιο βαθύ σκοτάδι. Μια απώλεια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσω να γράφω τη συγκεκριμένη ιστορία. Είναι μια ιστορία δύναμης και αυτό είχα ανάγκη εκείνη την περίοδο.


3.    Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να μη μετράω τις σελίδες και τις λέξεις. Δεν έχουν σημασία.


4.    Τι λογοτεχνικό είδος σου αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Διαβάζω διάφορα είδη, αλλά προτιμώ να γράφω αστυνομικό - κοινωνικό. Λόγω της δικηγορίας και των σεμιναρίων Εγκληματολογίας κι Ανακριτικής που παραδίδω στην Tabula Rasa, προκαλείται η αντίστοιχη έμπνευση.


5.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Ο πρωταγωνιστής είναι σίγουρα το κεντρικό πρόσωπο, αν όμως δεν πλαισιώνεται από ενδιαφέροντες δευτεραγωνιστές που συμβάλλουν στην προώθηση της δράσης, η ιστορία θα καταρρεύσει.


6.    Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Από το δημοτικό μου έλεγαν ότι γράφω καλές εκθέσεις. Είχα αποσπάσει μάλιστα και τιμητικές διακρίσεις εκπροσωπώντας το σχολείο μου. Όμως «Ο λόφος του Ερνιόν» είναι το πρώτο μου λογοτεχνικό έργο.


7.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Με σκληρή δουλειά, η ικανότητα γραφής βελτιώνεται και η φαντασία καλλιεργείται.


8.    Γιατί γράφεις;

Για να ξεχνιέμαι, να αποφορτίζομαι και να εκφράζομαι.


9.    Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Η «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη είναι σπουδαίο έργο για συγγραφείς, αναγνώστες και όποιον ενδιαφέρεται για το Criminal Profiling.


10.  Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

«Ποτέ δεν σκέφτομαι το μέλλον. Έρχεται αρκετά σύντομα». Α. Αϊνστάιν


11.  Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Από τα social media στους προσωπικούς μου λογαριασμούς, για τον «Λόφο του Ερνιόν» στην ομώνυμη σελίδα στο Facebook και φυσικά για όποιον ενδιαφέρεται να γνωρίσει την «Εγκληματολογία» και την «Ανακριτική», στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής “Tabula Rasa”, όπου διδάσκω τα τελευταία χρόνια.




Αν το βιβλίο σας κίνησε το ενδιαφέρον, μπορείτε να πάρετε μέρος στην κλήρωση του Moonlight Tales σε Facebook και Instagram