Συνέντευξη με τον Ευάγγελο Ιωσηφίδη





Οι καιροί είναι ζοφεροί και τρεις έφηβοι φίλοι νιώθουν παγιδευμένοι στην τελματωμένη ζωή του χωριού τους, που μαστίζεται από μια μυστήρια και θανατηφόρα αρρώστια. Οι ζωές τους θα αλλάξουν ριζικά, όμως, όταν μια μάγισσα επισκεφτεί το χωριό. Οι τρεις φίλοι, μαγεμένοι από τις ικανότητες της, αποφασίζουν να την ακολουθήσουν στον άγνωστο έξω κόσμο, μακριά από όσα ήξεραν, σε μια γη γεμάτη θαύματα. Μια γη όπου κυριαρχεί η μαγεία, η περιπέτεια και ο κίνδυνος, όμοιος με τον όποιον δεν έχουν ξαναδεί. Ελάτε μαζί τους στο ταξίδι τους αυτό. Καλώς ήρθατε στη Γη των Αμόλυντων!

Ο Βαγγέλης Ιωσηφίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1990. Μεγάλωσε σε ένα χωριό της Δράμας, τους Σιταγρούς, και έχει αποφοιτήσει από τη σχολή Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα ασχολείται με το σκάκι ως αθλητής και προπονητής. Ενδιαφέροντά του είναι τα ταξίδια, η λογοτεχνία και η στιχουργική και του αρέσει να ανακαλύπτει νέους κόσμους μέσα από βιβλία και ταινίες. Αντλεί έμπνευση από φυσικά τοπία, απ’ την τέχνη και από την –διαδικτυακή συνήθως− έρευνα σε ανεξήγητες υποθέσεις μυστηρίου. Διατηρεί ιστολόγιο στο διαδίκτυο, όπου αρθρογραφεί τακτικά.

 

1.    Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Από τα τρία λογοτεχνικά μου βιβλία, το πιο πρόσφατο και συνάμα αυτό που έχει την προσοχή μου τώρα, είναι η Τριάδα, το πρώτο μέρος από τη σειρά «Η Γη των Αμόλυντων». Αφορά την ιστορία τριών νεαρών που ξεκινούν ένα ταξίδι στον κόσμο, φεύγοντας μακριά από τις τραγωδίες του χωριού τους. Η μαγεία, τα πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα και η ωρίμανση έρχονται να ταράξουν τις ζωές τους κατά την πορεία που έχουν διαλέξει.

 

2.    Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Η κύρια πηγή έμπνευσης είναι… πολλές πηγές. Πάντα είχα μέσα μου την επιθυμία να φτιάξω μια δική μου ιστορία, σ’ έναν δικό μου κόσμο και να αφήσω τους χαρακτήρες μου να ζήσουν εκεί την επανάστασή τους. Αυτό που με έκανε να την ξεκινήσω είναι ένα όνειρο που είδα. Ήταν πολύ ζωντανό, το κατέγραψα αμέσως στο κινητό μου και την επόμενη μέρα ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο, φτάνοντας σταδιακά και στη σκηνή του ονείρου. Το ίδιο το όνειρο υπάρχει αυτούσιο σε σκηνή εντός του έργου.

 

3.    Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Μην υποτιμάς την έμπνευση και μην την αφήνεις για αργότερα. Γράψε χωρίς ενοχές και δεύτερες σκέψεις. Όταν έρθει η ώρα της επιμέλειας, εκεί γίνε αυστηρός και κράτα τις συμβουλές των υπολοίπων. Όταν έρθει η ώρα της έκδοσης, μη βιαστείς. Κάθε νέα οπτική θα κάνει το έργο καλύτερο. Ω! Τελικά έδωσα τρεις συμβουλές, αλλά ας είναι. Είναι οι τρεις όψεις της ίδιας ιστορίας.

 

4.    Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Διαβάζω πολλά είδη, με κυρίαρχο μάλλον τη φαντασία. Άλλοτε προτιμώ το μυστήριο. Ό,τι κι αν γράψω, θέλω αυτά τα στοιχεία να το χαρακτηρίζουν, περισσότερο ή λιγότερο. Ιστορίες αγάπης, πολιτικές, κοινωνικές: όλες βελτιώνονται με ένα άγγιγμα μυστηρίου ή φαντασίας!

 

5.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες. Καταδεικνύουν την ωριμότητα του συγγραφέα. Οι πιο εγωιστές συγγραφείς φτιάχνουν κάτι σαν απολυταρχικό καθεστώς, όπου όλοι πρέπει να λατρεύουν τους πρωταγωνιστές, υπό την ποινή του θανάτου! Άλλοι τους περιφρονούν εντελώς κι άλλοι τους χρησιμοποιούν μόνο σαν δεκανίκια κι όχι σαν πραγματικούς ανθρώπους. Αλλά ένας δευτερεύων πρωταγωνιστής έχει ζωή και χωρίς τον πρωταγωνιστή, όπως ακριβώς και οι άλλοι άνθρωποι έχουν ζωή χωρίς εμάς. Αυτό καλό είναι το θυμόμαστε.

 

6.    Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Στα 18 μου περίπου. Είχα ξεκινήσει να γράφω τα μεσάνυχτα ένα Western, θυμάμαι, που ακόμα είναι στις 80 σελίδες. Χειρόγραφο, παρακαλώ.

 

7.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Η ικανότητα γραφής. Είναι το βασικό εργαλείο για να γράψεις οτιδήποτε. Αν δουλέψω σκληρά χωρίς να ξέρω τι κάνω, πάει στράφι η σκληρή δουλειά. Κι η φαντασία καλή είναι, αλλά πρέπει να αποτυπώνεται σωστά.

 

8.    Γιατί γράφεις;

Για να ικανοποιήσω τον εαυτό μου και να εκφράσω όσα έχω μέσα μου. Κι απ’ ό,τι φαίνεται τελευταία, είμαι ο τύπος που αρέσκεται να κάθεται με την υπόλοιπη παρέα γύρω απ’ τη φωτιά και να λέει ιστορίες. Άρα είναι και κοινωνικοί οι λόγοι!

 

9.    Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Κάθε συγγραφέας πρέπει να διαβάσει Dan Brown, μάλλον τους Illuminati (Angels & Demons) για να βιώσει πόσο όμορφα μπορεί να κλιμακωθεί μια σκηνή και πώς μπορεί να αποτυπωθεί στο χαρτί η έρευνα. Κάθε αναγνώστης πρέπει να διαβάσει τη σειρά «Η Γη των Αμόλυντων», επειδή είναι ό,τι καλύτερο έχει γραφτεί ποτέ. Α, εγώ την έγραψα. Σύμπτωση, παρακαλώ πιστέψτε με!

 

10.  Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Να περιμένετε την ολοκλήρωση και την έκδοση της σειράς, ένα δεύτερο μέρος με διηγήματα-υποθέσεις του ερευνητή Φιλήμονα, καθώς και πολλές μικρές ιστορίες, που αναρτώνται στο facebook και την ιστοσελίδα μου!

 

11.  Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω των social media. Απαντώ όσο μπορώ ταχύτερα, δεν περιφρονώ κανενός τη γνώμη και με συγκινεί η ανθρώπινη επαφή. Μη διστάζετε! Η δική σας οπτική γωνία με κάνει να αγαπώ τα έργα μου από την αρχή!



Αν το βιβλίο σάς κίνησε το ενδιαφέρον, μπορείτε να μπείτε στην κλήρωση του Moonlight Tales σε Facebook και Instagram, για να το κερδίσετε.