Συνέντευξη με τον Δημήτρη Μαντζαβράκο

Έχεις ακούσει για το καταραμένο σπαθί; Ένα σπαθί γεννημένο από σκοτεινή μαγεία.

Έχεις δει τους δαίμονες; Είναι παντού. Κι αυτό είναι, ίσως, η μόνη µας σωτηρία.

Έχεις ακούσει για έναν άντρα µε λευκά μαλλιά; Το έχει ξυπνήσει. Το κουβαλάει μαζί του.

Έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι.

Τι; Ο δράκος-βασιλιάς. Όχι. Αυτοί είναι χαμένοι στους αιώνες μιας άλλης εποχής.

Απόψε τα φεγγάρια φέγγουν δυνατά. Κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και… άκουσε.
Ο Δημήτρης Μαντζαβράκος κατάγεται από την Σπάρτη Λακωνίας, αλλά γεννήθηκε και διαμένει στην Θεσσαλονίκη. Η αγάπη του για τα βιβλία, τις ταινίες και τα βιντεοπαιχνίδια φαντασίας ξεκίνησε σε μικρή ηλικία. Η δίψα του για νέους κόσμους και νέα ταξίδια με φανταστικές ιστορίες δεν έσβησε ποτέ και κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει κι αυτός τον δικό του κόσμο με τα δικά του ταξίδια και τις δικές του ιστορίες. Το «Λέορ - Η αναζήτηση του δράκου-βασιλιά» είναι το πρώτο του βιβλίο και πήρε σχεδόν δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί, να διορθωθεί και να εκδοθεί, ενώ παράλληλα συνέχιζε τις σπουδές του στην πληροφορική και αργότερα τη δουλειά του ως τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών. 
 
 
 

1.    Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Είναι ένα βιβλίο για τους λάτρεις της φαντασίας, με γρήγορο ρυθμό και ταξίδια σε πολλές διαστάσεις. Ένα βιβλίο για το πώς να συνεχίζεις να μάχεσαι ακόμα και όταν όλα είναι εναντίον σου. Για τη δύναμη που βρίσκεις μέσα σου και στους φίλους γύρω σου. Ένα βιβλίο με ξωτικά, νάνους, δαίμονες, μαγικά σπαθιά και το ίσως βασικότερο… δράκους.


2.    Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Ο Elric of Melniboné του Michael Moorcock και το manga Berserk του Kentaro Miura.


3.    Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Μην κάνεις τόσα λάθη. Ούτε τόσα. Ούτε τόσα. Ακόμη λιγότερα αν μπορείς. Ναι, τώρα κάτι γίνεται.


4.    Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Φαντασία, και στις δύο περιπτώσεις. Είναι αυτό που με συνεπαίρνει περισσότερο από κάθε άλλο είδος. Η ελευθερία των ιστοριών, τα γνώριμα στοιχεία αλλά και τα καινούργια, είναι κάτι που δεν το συναντάς εύκολα αλλού, όταν υπάρχουν πολύ περισσότεροι περιορισμοί.


5.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Ο ανταγωνιστής και το κίνητρό του. Γύρω από αυτόν εξελίσσεται και συνήθως καταλήγει η ιστορία.


6.    Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Γύρω στα 14 πρέπει να έγραψα το πρώτο μου διήγημα, αλλά ουσιαστικά ξεκίνησα να γράφω στα 17 το πρώτο μου βιβλίο.


7.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Η σκληρή δουλειά. Όση ικανότητα και όση φαντασία και να έχει κάποιος εάν δεν αφιερώσει τον χρόνο και στη συγγραφή και στη διόρθωση δεν θα έχει καλό αποτέλεσμα.


8.    Γιατί γράφεις;

Θέλω να δω μια ιστορία που δεν υπάρχει αλλού, γραμμένη με τον τρόπο που μου αρέσει, με την ταχύτητα στη πλοκή που θέλω και με τη δική μου άποψη. Όταν βλέπεις μια ταινία, ή διαβάζεις ένα βιβλίο, ή παίζεις ένα βιντεοπαιχνίδι και σταματάς γιατί σκέφτεσαι πως θα μπορούσε να εξελιχθεί αλλιώς το σενάριο ή πως θα το έκανες εσύ, τότε μάλλον πρέπει να αρχίσεις να γράφεις.


9.    Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Το The Last Wish του Andrzej Sapkowski πρέπει να το διαβάσει κάθε συγγραφέας, μόνο και μόνο για τον τρόπο γραφής του και ειδικά στους διαλόγους. Για τους αναγνώστες το Hobbit του J. R. R. Tolkien, γιατί είναι ένα βιβλίο που παρά τα χρόνια του, παραμένει πολύ ευχάριστο στο διάβασμα και εξάπτει τη φαντασία σε όλα τα επίπεδα, πράγμα που θα σε κάνει να ψάξεις πολλά παρόμοια βιβλία στο μέλλον.


10.  Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Έχω γράψει κάποια διηγήματα για διαγωνισμούς και κάποια άρθρα στο nyctophilia.gr. Στο μέλλον ελπίζω να συνεχίσω το ταξίδι του Λέορ και της παρέας του, καθώς και κάποιες άλλες ιδέες για βιβλία που έχω στο μυαλό και στις σημειώσεις μου.


11.  Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Στις σελίδες του βιβλίου σε Facebook και Instagram με την ονομασία «LeorTheBook» και στις αντίστοιχες δικές μου με το όνομά μου.

 
Πάρτε μέρος πατώντας εδώ