Συνέντευξη με την Αλέκα Ζωγράφου

Ορχομενός 1912. Η Σμαράγδα έρχεται στον κόσμο ένα ζοφερό πρωινό και το κουβάρι της ζωής της αρχίζει να ξετυλίγεται. Από την πρώτη κιόλας μέρα αναμετριέται με τη μοίρα της.
Ο αρραβώνας της με τον Πετρή μπλέκει ξαφνικά το κουβάρι. Η αδελφή της, η Λενιώ, αδυνατεί να ξεχωρίσει την προδοσία από το πάθος. Ο Πετρής γίνεται δικός της, όμως όλα έχουν ένα τίμημα... Ο κόμπος μόνο να κοπεί μπορεί...
Η ζωή μοιάζει να έχει κρατημένα βάσανα πολλά για τη Σμαράγδα με τα πράσινα σαν πολύτιμους λίθους μάτια και το διαμάντι στην καρδιά. Την αποκοιμίζει γλυκά με έναν έρωτα, έναν γάμο. Της χαρίζει δώρα πολύτιμα που μοσχοβολούν βιολέτα και μαργαρίτα... Αλλά, ο πόλεμος τη βυθίζει και πάλι σε ένα σκοτάδι πυκνό, όμοιο με τον θάνατο.
Η Κατοχή αφήνει τη δυσοσμία της παντού. Η Ματίνα είναι από εκείνους που τολμούν και πολεμούν. Η πρώην πόρνη γίνεται η γυναίκα της Αντίστασης... Αποχωρίζεται το παιδί που έχει μόλις γεννήσει. Στο ζύγι υπερισχύει η ευτυχία του και όχι η αγάπη της...
Αθήνα 1975. Η εγγονή της Σμαράγδας, παίρνοντας το όνομά της, κοινωνεί τη μοίρα της, κληρονομεί τα βάσανα, αλλά και τη δύναμή της. Τα δυο σμαράγδια που έχει για μάτια, όσες φορές άστραψαν από πόνο και μισεμό, άλλες τόσες έλαμψαν από χαρά κι ελπίδα.
Όταν, χρόνια αργότερα, ξεκινά να γράψει το νέο της μυθιστόρημα, τα κομμάτια που λείπουν βρίσκονται καλά φυλαγμένα σε ένα συρτάρι... Και τότε, η αλήθεια ερμηνεύεται με διαφορετικό τρόπο, το μεγάλο μυστικό αποκαλύπτεται και οι συνειδήσεις δοκιμάζονται.

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, μια δυνατή ιστορία με καταγωγή τον Ορχομενό, βασισμένη σε γεγονότα και αλήθειες που πάντα έχασκαν στον νου και ας τα σκέπαζε ο χρόνος. Ισορροπίες λεπτές, γινάτι και τιμωρία… όλα έγιναν για δυο σμαράγδια!!!

 


Η Αλέκα Ζωγράφου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Ορχομενό Βοιωτίας. Σήμερα κατοικεί στα Μελίσσια. Σπούδασε γαλλική φιλολογία, αλλά πολύ γρήγορα, η αγάπη της για τον συναρπαστικό κόσμο της δημοσιογραφίας της άλλαξε τα σχέδια και έτσι, ασκεί το επάγγελμα της δημοσιογράφου.

Έχει εργαστεί στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ, υπεύθυνη σε μόνιμες στήλες για την ομορφιά, την υγεία, το βιβλίο και τις ανθρώπινες σχέσεις, ως αρχισυντάκτρια σε περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας, καθώς και στο ραδιόφωνο στη σύνταξη και εκφώνηση ειδήσεων. Σήμερα, εργάζεται στην τηλεόραση.

Η ενασχόλησή της με την παιδική λογοτεχνία ξεκίνησε το 2009 με το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Ο Ζώζι και η ποντικο‐Μόνα Λίζα». Ακολούθησαν τα βιβλία «Μ, όπως Μελίτα, όπως μέλι», «Ο Μανώλης, ο κύριος μη με μαλώνεις» και «Μυστικά, νότια του χάρτη». Το μυθιστόρημα «Αγάπη όπως… αλμύρα» αποτελεί την πρώτη της συγγραφική προσπάθεια στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία και το χιουμοριστικό μυθιστόρημα «Άνεργη με Louis Vuitton» τη συνέχεια της επιτυχημένης της πορείας.


1.    Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Το νέο μου βιβλίο «Για δυο σμαράγδια» είναι ιστορικό όσον αφορά το είδος και διαπραγματεύεται δύο ιστορίες που αν και μοιάζουν αρχικά παράλληλες, στην διαδρομή τους… «τέμνονται» με έναν περίεργο και ανατρεπτικό τρόπο.

2.    Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Η συγκεκριμένη ιστορία υπήρχε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Ένα μέρος του βιβλίου αναφέρεται σε αληθινά γεγονότα, ενώ η ιστορία συμβαίνει στον τόπο καταγωγής μου, τον Ορχομενό. Έτσι, η αρχή της συγγραφής του βιβλίου είχε να κάνει αποκλειστικά με την απόφασή μου να το γράψω και λιγότερο με την έμπνευση. Με λίγα λόγια η κατάλληλη στιγμή βάραινε περισσότερο.

3.    Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Τον εαυτό μου δεν τον συμβουλεύω, τον καθοδηγώ. Στο συγκεκριμένο είχα την ιστορία στη μνήμη, την έμπλεξα με την φαντασία και με μια καλή διαχείριση του νου, της γνώσης και της συγκίνησης το άπλωσα σε 514 σελίδες.

4.    Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Μου αρέσουν πολύ όλα τα είδη λογοτεχνίας, αρκεί να έχουν κάτι να πουν. Το είδος που επιλέγω για να συγγράψω, είναι όλα εκείνα που γίνονται αφορμές για να κινήσουν τον νου να συγκινήσουν την ψυχή και να γίνουν αιτία για να γραφούν σε σελίδες. Ένας έρωτας, ένα γινάτι, ένα λάθος ή ακόμα και μια εκδίκηση με λόγο και τίμημα, είναι στοιχεία που θα με προκαλέσουν… για συγγραφή.

5.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Σε κάθε ιστορία οι ήρωες και οι ρόλοι που τους αναλογούν, δεν είναι πάντα το ίδιο… Οι πρωταγωνιστές με μια δυνατή ανατροπή μπορεί να γίνουν… κομπάρσοι… Δεν μπορώ να επλέξω… Σίγουρα, όμως, ο πρώτος ρόλος έχει ειδικό βάρος.

6.    Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Από την στιγμή που έμαθα με τα είκοσι τέσσερα γράμματα να φτιάχνω λέξεις και να σχηματίζω αράδες στο χαρτί… έγραφα…Πάντα με θυμάμαι να γράφω να σημειώνω… Το κομμάτι της συγγραφής, όμως, μπήκε στη ζωή μου το 2008.

7.    Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Το ένα έχει ανάγκη το άλλο. Η γραφή χρειάζεται την φαντασία και εκείνη τη γραφή. Για να δέσουν σωστά χρειάζονται την πλοκή και την σκληρή δουλειά.

8.    Γιατί γράφεις;

Για μένα γράφω όπως είπα από την είσοδό μου στο δημοτικό και θα γράφω για όσο ζω. Η γραφή είναι ανάσα για κάποιους… Για ποιο λόγο, όμως, συγγράφω, θα σου απαντήσω ειλικρινά και απόλυτα. Μόνο όταν έχω κάτι να πω και που αξίζει να μοιραστώ με τους αναγνώστες μου.

9.    Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Και οι δύο πλευρές χρειάζονται θεμέλια. Η καλύτεροι επιλογή είναι οι κλασσικοί μας Έλληνες συγγραφείς. Για όλους, όμως… πάντα θα υπάρχει η Ασκητική του Καζαντζάκη να τους περιμένει για ανάγνωση και σκέψη…Το βιβλίο αυτό προσφέρεται για κάτι τέτοιο…

10.  Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Αν εξακολουθώ να έχω «καλή σχέση» με την έμπνευση… τότε καλά βιβλία θα απαντήσω.

11.  Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Στο e mail μου a.zografou@yahoo.gr και @aleka zografou στα social.