Παρουσίαση βιβλίου - Για δυο σμαράγδια


Ορχομενός 1912. Η Σμαράγδα έρχεται στον κόσμο ένα ζοφερό πρωινό και το κουβάρι της ζωής της αρχίζει να ξετυλίγεται. Από την πρώτη κιόλας μέρα αναμετριέται με τη μοίρα της.

Ο αρραβώνας της με τον Πετρή μπλέκει ξαφνικά το κουβάρι. Η αδελφή της, η Λενιώ, αδυνατεί να ξεχωρίσει την προδοσία από το πάθος. Ο Πετρής γίνεται δικός της, όμως όλα έχουν ένα τίμημα... Ο κόμπος μόνο να κοπεί μπορεί...

Η ζωή μοιάζει να έχει κρατημένα βάσανα πολλά για τη Σμαράγδα με τα πράσινα σαν πολύτιμους λίθους μάτια και το διαμάντι στην καρδιά. Την αποκοιμίζει γλυκά με έναν έρωτα, έναν γάμο. Της χαρίζει δώρα πολύτιμα που μοσχοβολούν βιολέτα και μαργαρίτα... Αλλά, ο πόλεμος τη βυθίζει και πάλι σε ένα σκοτάδι πυκνό, όμοιο με τον θάνατο.

Η Κατοχή αφήνει τη δυσοσμία της παντού. Η Ματίνα είναι από εκείνους που τολμούν και πολεμούν. Η πρώην πόρνη γίνεται η γυναίκα της Αντίστασης... Αποχωρίζεται το παιδί που έχει μόλις γεννήσει. Στο ζύγι υπερισχύει η ευτυχία του και όχι η αγάπη της...

Αθήνα 1975. Η εγγονή της Σμαράγδας, παίρνοντας το όνομά της, κοινωνεί τη μοίρα της, κληρονομεί τα βάσανα, αλλά και τη δύναμή της. Τα δυο σμαράγδια που έχει για μάτια, όσες φορές άστραψαν από πόνο και μισεμό, άλλες τόσες έλαμψαν από χαρά κι ελπίδα.

Όταν, χρόνια αργότερα, ξεκινά να γράψει το νέο της μυθιστόρημα, τα κομμάτια που λείπουν βρίσκονται καλά φυλαγμένα σε ένα συρτάρι... Και τότε, η αλήθεια ερμηνεύεται με διαφορετικό τρόπο, το μεγάλο μυστικό αποκαλύπτεται και οι συνειδήσεις δοκιμάζονται.

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, μια δυνατή ιστορία με καταγωγή τον Ορχομενό, βασισμένη σε γεγονότα και αλήθειες που πάντα έχασκαν στον νου και ας τα σκέπαζε ο χρόνος. Ισορροπίες λεπτές, γινάτι και τιμωρία… όλα έγιναν για δυο σμαράγδια!!


Θα ξεκινήσω με ένα disclaimer: δώσε μου ιστορίες με συγγραφείς και πάρε μου την ψυχή. Από το Κρυφό Παράθυρο, Μυστικός Κήπος στο Μίζερι και από τη Λάμψη σε κάτι που δεν είναι απαραιτήτως γραμμένο από τον Stephen King, δεν έχω καλύτερο από το να διαβάζω βιβλία που πρωταγωνιστούν συγγραφείς. Βάσει αυτού γίνεται προφανές ότι δύσκολα θα με απογοήτευε η Σμαράγδα, η λαμπρή καριέρα της στον ελληνικό εκδοτικό κόσμο και το ταξίδι της στο παρελθόν της οικογένειάς της.

Στο βιβλίο ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με τις δυσκολίες μιας καθημερινότητας εκατό χρόνια πριν από τη δική του, τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι πράξεις αγαπημένων προσώπων, ακόμα και αν τα κίνητρα είναι ευγενή, και την τροπή των γεγονότων, όταν βάλει το χεράκι της η μοίρα. Τόσο η σύγχρονη Σμαράγδα όσο και η γιαγιά Σμαράγδα, που επίσης μας απασχολεί, εξελίσσονται και αναπτύσσονται μπροστά στα δικά μας μάτια και σε αυτά των κοντινών τους ανθρώπων.

Και όπως σε κάθε καλή οικογενειακή ιστορία, δεν λείπουν οι ανατροπές…

Η γραφή μεταβάλλεται αρμονικά, καθώς ο πρωταγωνιστής και το χρονικό πλαίσιο εναλλάσσονται από κεφάλαιο σε κεφάλαιο. Τα τοπικά ιδιώματα δίνουν τη θέση τους σε μία σύγχρονη αφήγηση, χωρίς παρόλα αυτά να χάνεται η λογοτεχνικότητα και η φωνή του συγγραφέα.

Ένα χορταστικό βιβλίο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αφού τελειώνει λίγο μετά τις πεντακόσιες σελίδες, που δεν θα σας απογοητεύσει.


Καλή ανάγνωση!