Συνέντευξη με την Αθηνά Μαλαπάνη

Αυτό το βιβλίο είναι μια συλλογή μικρο-διηγημάτων. Οι ήρωές του και οι ηρωίδες του παρουσιάζονται στον αναγνώστη με τα ονόματά τους –αληθινά ή ψεύτικα;– και προβάλλουν τις δικές τους ιστορίες για τα σεξιστικά και φυλετικά στερεότυπα που παραβίασαν τα δικαιώματά τους. Ιστορίες που μπορεί να φανούν γνωστές, κοινότυπες, συνηθισμένες ή άγνωστες, πρωτόγνωρες, θλιβερές, ίσως και τρομακτικές...
Ωστόσο, μπορεί να βρείτε κι εσείς κάποια δικά σας κομμάτια μέσα σε αυτές, να σκεφτείτε, να προβληματιστείτε, να αναθεωρήσετε...
Εύχομαι αυτή η ανάγνωση να σας οδηγήσει σε μια προσωπική, εσωτερική αναζήτηση...

 


Η Αθηνά Μαλαπάνη είναι απόφοιτη Κλασικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε με άριστα παίρνοντας πτυχίο και μεταπτυχιακό με ειδίκευση στα Αρχαία Ελληνικά το 2014. Το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, παρακολούθησε το δεύτερο μεταπτυχιακό της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΣΟΕ).

Εργάζεται ως φιλόλογος και καθηγήτρια δημιουργικής γραφής. Επιπλέον, αναλαμβάνει διόρθωση – επιμέλεια βιβλίων και εργασιών. Τέλος, είναι και συγγραφέας (Ψυχικές αυτοχειρίες, συλλογή διηγημάτων και Αλόη, Γανόδερμα, Κίσθος, Πρόπολη: Πολύτιμα μυστικά ομορφιάς! - αυτοέκδοση).

Έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε ποικίλα συνέδρια Φιλολογίας, Παιδαγωγικών, Ψυχολογίας και Παιδοψυχολογίας σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικούς τόμους, ιστοσελίδες και διαδικτυακά περιοδικά, καθώς και στο περιοδικό Φιλολογική της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων. Ασχολείται επίσης και με τη λογοτεχνική και θεατρική κριτική.

*Περισσότερες πληροφορίες τόσο για την ίδια όσο και για το έργο της, μπορείτε να δείτε στην προσωπική ιστοσελίδα της, http:// www.acwa.info (Athena’s Creative Writing Academy), καθώς και στη σελίδα της στο Facebook, Αθηνά Μαλαπάνη - Φιλολογικά Μαθήματα.


 

Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Γεια σας και σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενεία στη σελίδα σας! Το νέο μου βιβλίο, Σπάσε την πατριαρχία, από τις εκδόσεις Οσελότος αποτελεί μια συλλογή μικροδιηγημάτων που αναφέρεται στην πατριαρχία. Προβάλλει μικρές ιστορίες από ανθρώπους, διάσημους και άσημους, άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών και των κοινωνικών τάξεων που έχουν βιώσει την έμφυλη βία σε διάφορες μορφές και τα έμφυλα στερεότυπα. Κάποιες από αυτές τις ιστορίες είναι εμπνευσμένες από την επικαιρότητα, κάποιες άλλες όχι, χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν έχουν συμβεί ή ότι δεν μπορούν να συμβούν. Γι' αυτόν τον λόγο, πολλοί αναγνώστες και κυρίως, αναγνώστριες θα βρουν πολλά κομμάτια τους σε αυτές τις ιστοριούλες.

Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Η κυριότερη πηγή έμπνευσής μου ήταν περιστατικά έμφυλης βίας της επικαιρότητας, αλλά και άλλα που έχει τύχει να ακούσω ή ακόμη και να βιώσω κι εγώ κάποια στιγμή στο παρελθόν μου. 

Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Όταν ξεκίνησα να γράφω γενικά (το 2015) και μάλιστα, όταν ξεκίνησα την πρώτη μου έκδοση (2019), θα έλεγα στον εαυτό μου να προσέχω πού εμπιστεύομαι τα κείμενά μου. Πλέον το έχω μάθει πολύ καλά και είμαι πιο προσεκτική.

Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Μπορώ να διαβάσω σχεδόν τα πάντα, θα έλεγα. Λόγω των σπουδών φιλολογίας που έχω κάνει όπως αναφέρεται και στο σύντομο βιογραφικό μου, μου αρέσει να διαβάζω όλα τα λογοτεχνικά είδη. Ωστόσο, προτιμώ να γράφω διηγήματα και νουβέλες κοινωνικού χαρακτήρα, θίγοντας δηλαδή κοινωνικά ζητήματα ώστε να προβληματίζω και να αφυπνίζω το κοινό με όλα όσα προβληματίζουν ή ακόμη και ανησυχούν κι εμένα. 

Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Μάλλον ο ανταγωνιστής, γιατί βοηθά στην αποκάλυψη των διάφορων πτυχών του πρωταγωνιστή.

Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Η αλήθεια είναι ότι από μικρή ηλικία είχα την επιθυμία να γράψω, γι' αυτό και ήμουν καλή στην έκθεση και τη λογοτεχνία στο σχολείο. Ωστόσο, η πρώτη φορά που έγραψα ήταν το 2015. Έγραψα ένα διήγημα με θέμα τη ζωή του λόρδου Βύρωνα, εμπνευσμένο από τον βίο του, καθώς έλαβα συμμετοχή σε έναν λογοτεχνικό διαγωνισμό του δήμου Βύρωνα. Το διήγημά μου κέρδισε τον τρίτο έπαινο και δηοσιεύτηκε σε έναν συλλογικό τόμο.

Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Θεωρώ ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά, μελέτη και εξάσκηση.

Γιατί γράφεις;

Η γραφή αποτελεί για εμένα έναν τρόπο δημιουργικότητας, αλλά και συναισθηματικής αποφόρτισης. Με βοηθάει να ψυχαναλύω και να ψυχαναλύομαι κι έτσι, να ανακαλύπτω περαιτέρω πτυχές του εαυτού μου.

Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Τα βιβλία είναι πολλά και για κάθε άνθρωπο... Άλλωστε, κάθε αναγνώστης είναι δυνάμει συγγραφέας και κάθε συγγραφέας πρέπει να είναι και αναγνώστης. Πάντως, αν έπρεπε να ξεχωρίσω ένα, θα έλεγα να διαβάσει κάθε συγγραφέας το βιβλίο, Γιατί να διαβάζουμε τους κλασικούς; και κάθε αναγνώστης, το κλασικό έργο, Άκου, Ανθρωπάκο!

Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Έχω ξεκινήσει να γράφω κάποια βιβλία και διαθέτω και μια ιδέα που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη σε βιβλίο. Πιστεύω ότι θα καταφέρω να τα τελειώσω και να τα εκδίδω σταδιακά. Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης, άλλωστε... Ειδικά όταν ένας συγγραφέας είναι και εργαζόμενος όπως εγώ και δεν ασχολείται ούτε βιοπορίζεται αποκλειστικά με τη συγγραφή, τότε χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει ένα πρότζεκτ.

Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Μέσα από την προσωπική μου σελίδα στο Facebook & στο Instagram (Athina Malapani), αλλά και στην προσωπική μου ιστοσελίδα, http://www.acwa.info.

Για να αποκτήσουν το νέο μου βιβλίο, Σπάσε την πατριαρχία, οι αναγνώστες μπορούν να το προμηθευτούν:

  • από το ηλεκτρονικό κατάστημα του Οσελότου ή με τηλεφωνική παραγγελία στον εκδοτικό οίκο 
  • από τα βιβλιοπωλεία Πρωτοπορία (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) και Πολιτεία 
  • από ένα τοπικό βιβλιοπωλείο με παραγγελία 
  • με ένα μήνυμα σε εμένα ή μέιλ στο athina.malapani10@gmail.com


 Πάρε μέρος στην κλήρωση εδώ