Συνέντευξη με τον Β.Ν. Συράκη

Στον κόσμο της Κάχαλλ ο Θεός της Ζωής και ο Θεός του Θανάτου ρίχνουν ένα κέρμα, ώστε η τύχη να αποφασίσει την τροπή που θα πάρει η ζωή των ανθρώπων.

Ο νεαρός Μπέλουεντ και ο φίλος του Ρεντ τριγυρνούν ανέμελοι στο δάσος δίπλα από το χωριό τους όταν συναντούν τη μυστηριώδη Ίλλυ. Η μοιραία αυτή συνάντηση θα τους οδηγήσει μακριά από το σπίτι τους, σε έναν κόσμο γεμάτο εχθρούς και μαγικούς τόπους, όπου οι δυνάμεις της Ζωής και του Θανάτου βρίσκονται εγκλωβισμένες σε έναν αέναο χορό πάλης και ισορροπίας. 

Θα καταφέρουν άραγε οι δύο φίλοι να ξεφύγουν από τους πολλαπλούς κινδύνους και να φτάσουν στο μυστικιστικό Λίκνο της Ζωής; Την απάντηση δε γνωρίζουν ούτε τα Παιδιά των Δράκων που τους ακολουθούν στο ταξίδι τους, παρά τις αρχαίες δυνάμεις που διαθέτουν.


Η μάχη δόθηκε και μια νέα εποχή ξημερώνει στην Κάχαλλ, μέσα από τις στάχτες της. Μια εποχή γεμάτη αβεβαιότητα και απειλητικές σκιές, μέσα στις οποίες κινείται ένας εχθρός πανούργος και αδίστακτος, ενώ στον μακρινό ορίζοντα μια αρχέγονη απειλή κάνει την επανεμφάνισή της. Ο πόλεμος, όμως, δε χάθηκε ακόμη, με τις δυνάμεις της Ζωής και τις δυνάμεις του Θανάτου να ετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις τους. Στη μέση αυτού του πολέμου βρίσκονται δυο φίλοι, οι οποίοι καλούνται να σταθούν στο Σταυροδρόμι των Θεών και να λάβουν μια απόφαση. Ο ένας δρόμος οδηγεί στο Φως και ο άλλος στο Σκοτάδι. Ποιο μονοπάτι θα διαλέξουν και τι αντίκτυπο θα έχει η επιλογή τους στον εύθραυστο Κύκλο της Ισότητας; Τα πιόνια έχουν στηθεί, έτοιμα για μια νέα παρτίδα στα επικίνδυνα Παιχνίδια των Θεών.


Ο Βασίλης Νίκολας Συράκης γεννήθηκε στην ήσυχη πόλη του Wilhelmshaven της Γερμανίας, το 1989. Το 1994 ήρθε στην Ελλάδα, μιας και είχε περισσότερο ήλιο και οι γονείς του ήλπιζαν ότι έτσι θα περάσει λιγότερο χρόνο μέσα στο μυαλό του.

Από μικρό παιδί είχε το κεφάλι του γεμάτο ήρωες, μάγους, δράκοντες και διαστημικά ταξίδια, ώσπου μια μέρα αποφάσισε να τα αποτυπώσει σε ιστορίες. Γράφει και ανεβάζει διάφορα διηγήματα στο site του Tales from Stranger Worlds. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Το Λίκνο της Ζωής», πρώτο μέρος της σειράς επικής φαντασία «Τα Παιχνίδια των Θεών» κυκλοφόρησε το 2019 από τις Εκδόσεις Ελκυστής, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και το δεύτερο μέρος με τίτλο «Το Σταυροδρόμι των Θεών».

 
1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Τα βιβλία μου Το Λίκνο της Ζωής και Το Σταυροδρόμι αποτελούν τα δυο πρώτα μέρη μιας σειρά επικής φαντασίας με τίτλο Τα Παιχνίδια των Θεών. Στον κόσμο της Κάχαλλ, οι θεοί της Ζωής και του Θανάτου αποφασίζουν να βάλουν ένα στοίχημα για το ποιος είναι η κυρίαρχη δύναμη, χρησιμοποιώντας την Κάχαλλ και τις φυλές της σε ένα αποτρόπαιο παιχνίδι σκακιού. Σε αυτό το παιχνίδι θα μπλεχτούν και δυο νεαροί φίλοι, ο Μπέλουεντ και ο Ρεντ, οι οποίοι θα παρασυρθούν σε μια περιπέτεια γεμάτη κινδύνους, φιλίες αλλά και θυσιών.

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Δεν έχω μια συγκεκριμένη πηγή από τη οποία τραβάω έμπνευση. Είναι ένα συνονθύλευμα από τα αναγνώσματά μου, μέχρι και ταινίες και μουσική. Μια ιδέα μπορεί να προκύψει από μια κουβέντα με έναν φίλο ή μια απλή ιδέα. Μετά τα συνδυάζεις όλα για να δημιουργήσεις το αποτέλεσμα που θέλεις. Αντλώ έμπνευση και από τη μυθολογία και τη λαογραφία όλου του κόσμου, από παραδόσεις αλλά και από την καθημερινότητα.

Η συγκεκριμένη ιστορία προέκυψε σε μια περίοδο που διάβαζα το Wheel of Time του Robert Jordan, αλλά και από τα κλασσικά Star Wars. Ήθελα να γράψω κάτι το οποίο θύμιζε τις παλιές κλασσικές ιστορίες φαντασίας που διάβαζα μικρός, μόνο φιλτραρισμένη από τη δικιά μου αντίληψη.

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Να πάρω τον χρόνο μου και να μην απογοητεύομαι με τις πρώτες δυσκολίες ή απορρίψεις. Είναι δύσκολο έργο η συγγραφή και θέλει υπομονή και την κρίση να ξέρεις να αφήνεις τον εαυτό σου να ξεκουράζεται.

4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Τρόμου, φαντασίας, επιστημονική φαντασία, αστυνομικά. Γενικά μου αρέσει να διαβάζω. Αν μου κεντρίσει το ενδιαφέρον μια ιστορία, τότε θα ασχοληθώ μαζί της. Το ίδιο ισχύει και για το γράψιμο. Μου αρέσει να κάνω ένα κράμα των ειδών και να τα μπλέκω σε κάτι καινούργιο. Αυτόν τον καιρό πχ γράφω ένα αστυνομικό ντυμένο με το στυλ της φαντασίας.

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Οι χαρακτήρες γενικά. Είτε είναι ο πρωταγωνιστής ή όλοι οι υπόλοιποι. Μπορείς να έχεις μια τέλεια δομημένη πλοκή, με ανατροπές, εκπλήξεις και όλα τα «ζουμερά» της μέρη, αλλά αν οι χαρακτήρες σου δεν είναι πιστευτοί, τότε δεν μπορεί να δεθεί και με την ιστορία ο αναγνώστης. Στο τέλος μιας ιστορίας, η αίσθηση που αποκτούμε ως αναγνώστες είναι αυτή της αλλαγής, της μετάβασης σε κάτι ολοκληρωμένο. Αυτό επιτυγχάνεται όχι με τον πρωταγωνιστή απλά να νικάει τον ανταγωνιστή, αλλά με τον πρωταγωνιστή να έχει ολοκληρώσει και ένα εσωτερικό ταξίδι αλλαγής.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Γράφω από πολύ μικρός. Μια ξεκινούσε βιβλία που δεν κατέληγαν κάπου, ή σχεδίαζα τα δικά μου comic. Υπήρξε ένα διάλειμμα για μένα, που ασχολούμουν περισσότερο με τη μουσική, μα η συγγραφή έχει επιστρέψει για τα καλά εδώ και 7-8 χρόνια.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Η σκληρή δουλειά. Η ανάπτυξη της ικανότητας στη γραφή και η διεύρυνση της φαντασίας μας γίνεται μόνο όσο γράφουμε και διαβάζουμε, διαβάζουμε και γράφουμε.

8. Τι γράφεις;

Μου αρέσει να λέω ιστορίες. Να στήνω νέους κόσμους και να τους εξερευνώ με τους χαρακτήρες. Μου αρέσει να εξερευνώ την ανθρώπινη ψυχολογία και το πού μας οδηγούν οι αποφάσεις μας. Και μου αρέσει να διασκεδάζω τον κόσμο πάνω από όλα.

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Για του συγγραφείς έχω να προτείνω το On Writing του Stephen King. Όσο για αναγνώστες προτείνω οπωσδήποτε το Όνομα του Ρόδου του Uberto Eco.

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Σίγουρα τις συνέχειες από τα Παιχνίδια των Θεών, καθώς και το προαναφερθέν «αστυνομικό-φαντασίας», το οποίο γράφω στα αγγλικά αυτήν τη στιγμή. Γενικά έχω πολλές ιστορίες που θέλω να πω. Ελπίζω να έχω το χρόνο να το κάνω!

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Μπορούν να με βρουν στο Instagram αλλά και στο Facebook ως V. N. Syrakis. Μη διστάσετε να στείλετε! Φιλική συμβουλή: οι συγγραφείς χαίρονται να μιλάνε για βιβλία!

Βρείτε τα βιβλία εδώ!


Πάρτε μέρος στην κλήρωση για τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς εδώ!