Ήξερες ότι το να λες ότι γράφεις ένα βιβλίο, μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική πηγή ανατροφοδότησης;
Από την περιορισμένη εμπειρία που είχα τα δύο τελευταία χρόνια, κατάλαβα είναι πως αν λαμβάνεις συνεχόμενη ανατροφοδότηση από το αναγνωστικό σου κοινό, μπορείς να βελτιώσεις το γράψιμό σου και άρα το βιβλίο σου. Αυτό από μόνο του αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους που θα έπρεπε να λες ότι γράφεις!
Μιας και ακόμη διανύεις τα πρώιμα στάδιά σου ως συγγραφέας, είναι δύσκολο να βρεις αναγνώστες που θα σου δώσουν την πολυπόθητη ανατροφοδότηση για το έργο σου. Λόγω της πληθώρας των βιβλίων που βγαίνουν, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να βρει κάποιος Alpha ή Beta readers.
Παρόλα αυτά, εάν καταφέρεις και βρεις έστω και ένα ή δύο άτομα που θα διαβάζουν την ιστορία σου, θα διαπιστώσεις πως η κίνηση του να ανακοινώσεις ότι γράφεις βιβλίο ήταν ότι καλύτερο έχεις κάνει.
Τι να περιμένεις αφού ανακοινώσεις ότι γράφεις το πρώτο σου μυθιστόρημα
Ιδιαίτερα από τους γνωστούς σου, θα πρέπει να περιμένεις ερωτήσεις κάθε τόσο για το πώς πάει το βιβλίο σου και πότε θα είναι έτοιμο. Όλοι οι συγγραφείς γνωρίζουμε ότι το γράψιμο παίρνει αρκετό χρόνο. Δεν ισχύει το ίδιο για τα άτομα που δε γράφουν. Για αυτό τον λόγο να περιμένεις συχνά πυκνά τη συγκεκριμένη ερώτηση.
Όταν σε ρωτούν για το τι πρόκειται, προσπάθησε να είσαι όσο πιο αόριστος γίνεται. Μπορείς να πεις για παράδειγμα το είδος του μυθιστορήματος, λόγου χάριν τρόμου ή μυστηρίου ή οτιδήποτε γράφεις, τέλος πάντων, αλλά απόφυγε να αναλύσεις την πλοκή και τους χαρακτήρες, μιας και ακόμη δε γνωρίζεις πώς θα καταλήξει η ιστορία και πώς θα εξελιχθούν οι χαρακτήρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι, ούτως ή άλλως, δε θα ρωτήσουν.
Φεύγοντας από τον στενό σου κύκλο, το ότι ανακοίνωσες πως γράφεις μπορεί να σου δώσει την ευκαιρία να μπεις σε συγγραφικές ομάδες, να μοιραστείς το έργο σου με άλλους συγγραφείς και να λάβεις κριτικές.
Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα; του να ανακοινώσεις ότι γράφεις το πρώτο σου βιβλίο.
Πώς το διαχειρίστηκα εγώ;
Όταν πήρα την απόφαση να γράψω το πρώτο μου μυθιστόρημα, δεν το μοιράστηκα με φίλους και συγγενείς πέρα από όσους ήταν απαραίτητο: τη γυναίκα μου και δύο πολύ καλούς μου φίλους. Το έκανα διότι αφενός δεν μπορούσα το κρύψω από τη γυναίκα μου, αφετέρου ήθελα κιόλας να μοιραστώ τον ενθουσιασμό μου. Απέφυγα να το αναφέρω σε άτομα που γνώριζα ότι θα μου μετέφεραν τοξικότητα, όπως για παράδειγμα άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος ή τους συναδέλφους μου στη δουλειά. Με λίγα λόγια: ανακοίνωσε ότι γράφεις βιβλίο μόνο σε αυτούς από το κοντινό σου περιβάλλον που ξέρεις ότι θα σε υποστηρίξουν.
Πιο πάνω, ανέφερα επίσης ότι ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα είναι ότι μπορείς να έρθεις σε επαφή με alpha ή beta readers και άλλους συγγραφείς που μπορούν να σε βοηθήσουν με την πλοκή της ιστορίας σου (πχ κατά πόσο είναι εφικτή). Αυτή η διαδικασία με έχει βοηθήσει να βελτιώσω το γράψιμό μου και να γίνω καλύτερος. Δεν ξεχνάω όμως πως έχω έρθει σε επαφή με άτομα τα οποία συμπεριφέρονται περιφρονητικά στη γραφή και στο πρόσωπό μου. Κάθε φορά που μιλούσα μαζί τους μου μετέφεραν μια απαξίωση, οπότε σταμάτησα σταδιακά να μιλάω μαζί τους και τους απομάκρυνα.
Μία ακόμη περίπτωση που θα έρθεις αντιμέτωπος είναι τους φίλους και τους γνωστούς σου να σου λένε συνέχεια: «Ακόμη να το τελειώσεις;» Αργά ή γρήγορα θα διαπιστώσεις πως αυτό μπορεί να είναι ολίγον τι ενοχλητικό, αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να προχωρήσεις και να το ολοκληρώσεις. Από την άλλη, για εμένα αυτό ήταν ένας από τους κυριότερους λόγους που όπως είπα και πιο πάνω περιόρισα τον στενό κύκλο των ατόμων που ανακοίνωσα ότι γράφω βιβλίο. Δεν ήθελα να έχω αυτή την πίεση των ερωτήσεων για το πότε θα το τελειώσω.
Όπως ανέφερα πιο πάνω, όταν ανακοινώνεις ότι γράφεις ένα βιβλίο, ενδεχομένως να σου δοθεί η ευκαιρία να μπεις σε κάποια συγγραφική ομάδα.
Εάν βρεις υποστηρικτικό περιβάλλον, και η ομάδα ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σου, τότε μπορεί πραγματικά να σε παρακινήσει να ολοκληρώσεις το βιβλίο σου γρηγορότερα. Η λήψη και παροχή βοήθειας σίγουρα θα σε ανταμείψουν και μπορώ να πω ότι είμαι τυχερός που είμαι μέλος σε τέτοιες ομάδες. Από την άλλη, έχει τύχει να μπω σε τόσο τοξικά γκρουπ συγγραφέων, που πραγματικά ο στόχος τους ήταν να σε υποτιμήσουν και να σε αποθαρρύνουν. Ένα από τα μειονεκτήματα επίσης είναι ότι σε αυτές τις ομάδες δε γνωρίζεις αν αυτός που σου παρέχει τις συμβουλές γνωρίζει πραγματικά το αντικείμενο, οπότε αντί για να βοηθηθείς, μπορεί να οδηγηθείς σε εσωτερικές αμφιβολίες ή να έρθεις σε απευθείας αντιπαράθεση μαζί τους. Προφανώς, εάν οι συγκεκριμένες συγγραφικές ομάδες δε σου ταιριάζουν, καλύτερα να μην το ανακοινώσεις και να συνεχίσεις μόνος.
Εν κατακλείδι
Φτάσαμε λοιπόν στο τέλος! Όπως καταλαβαίνεις, η απόφαση για το αν θα έπρεπε να πεις ή όχι ότι γράφεις το πρώτο σου μυθιστόρημα εμπεριέχει αρκετές πτυχές που ελπίζω να κάλυψα. Αυτό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου σε κάθε βήμα της συγγραφικής σου πορείας είναι να διασκεδάζεις όταν γράφεις και να κάνεις αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσένα!
Εάν αυτή τη στιγμή γράφεις το πρώτο σου μυθιστόρημα, να ευχηθώ καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση!
Αλέξανδρος Ίτσιος