Συνέντευξη με τον Λευτέρη Σοφία

Το παρελθόν του τον κυνηγάει ασταμάτητα. Οι σκέψεις του είναι θολωμένες. Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του παιδικού του φίλου τον στοιχειώνει για ακόμα μια φορά. Η Ειρήνη, ψυχολόγος και φίλη του, πιστεύει ότι οι συνεδρίες τους τον έχουν βοηθήσει. Είναι όμως έτσι; Μια άγρια δολοφονία, που αφήνει πίσω της σαν στοιχείο έναν αριθμό, αναγκάζει τον Τούφα να βάλει στην άκρη τα προσωπικά του θέματα και να αναλάβει την υπόθεση με τη βοήθεια του υπαστυνόμου Γεωργίου. Τα εγκλήματα θα διαδεχτούν το ένα το άλλο, και οι αριθμοί θα βρίσκονται πάντα εκεί. Ο δολοφόνος είναι ένα βήμα μπροστά. Ο Τούφας προσπαθεί να φτάσει στον ένοχο, την ώρα που η Αθήνα βυθίζεται στον τρόμο. Το παρελθόν συνεχίζει να τον καταδιώκει, ενώ προσπαθεί να συγκεντρωθεί στην υπόθεση. Μήπως όμως η σύγκρουση με το παρελθόν του είναι τελικά αναπόφευκτη; Η εκδίκηση μοιάζει να είναι γλυκιά, μπορεί όμως να φέρει τη λύτρωση;

Ο Τούφας πρέπει να πολεμήσει τους δαίμονές του, για να μπορεί να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον. Ο δολοφόνος όμως δεν έχει πει την τελευταία του λέξη…



"Ονομάζομαι Λευτέρης Σοφίας και είμαι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πέρα από τις σπουδές εργάζομαι σε μια καφετέρια στο κέντρο της πόλης. Στον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να παίζω ποδόσφαιρο, να βλέπω αστυνομικές ταινίες και να διαβάζω βιβλία, κυρίως αστυνομικά μυθιστορήματα. Πριν λίγο καιρό έγινε η έκδοση του πρώτου μου αστυνομικού μυθιστορήματος από τις εκδόσεις Ελκυστής με τίτλο Παράπλευρες απώλειες. Τώρα κυκλοφορεί και το δεύτερο, η κλεψύδρα εκδίκησης."



1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου
 
Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, το οποίο διαδραματίζεται στην Αθήνα. Τρεις δολοφονίες, τρεις αριθμοί. Ένας ερευνητής σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση απέναντι σε έναν αντίπαλο που δείχνει ανίκητος. Ο ερευνητής Τούφας θα αναγκαστεί να βάλει στην άκρη τα προσωπικά του θέματα και να δώσει ένα τέλος στις δολοφονίες, την ώρα που η Αθήνα βυθίζεται στον φόβο. Η λύση μοιάζει να είναι κοντά, ο δολοφόνος ωστόσο δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;
 
Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η σκέψη για το πόσο σημαντική μπορεί να είναι η φιλία στη ζωή μας και το κατά πόσο μπορούμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας για χάρη της.

3. Αν μπορούσες τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;
 
Να συνεχίζω να ακολουθώ τη φωνή που με καθοδηγεί σε κάθε ιστορία και να δουλεύω όσο περισσότερο γίνεται με στόχο τη βελτίωση.

4. Τι λογοτεχνικό είδος σου αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;
 
Και στις δύο ερωτήσεις η απάντηση είναι το Αστυνομικό Μυθιστόρημα.

5. Επίλεξε ένα: Τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;
 
Νομίζω πως εξαρτάται από το τι μηνύματα θέλει να περάσει κανείς μέσα από την ιστορία του, καθώς και τα σημεία στα οποία θέλει να δώσει έμφαση. Ίσως προσωπικά, να έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στον ανταγωνιστή, καθώς μέσα από εκείνον τονίζεται περισσότερο και ο πρωταγωνιστής.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;
 
Στα 20.

7. Επίλεξε ένα: Τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;
 
Και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά είναι βασικά, το καθένα στο βαθμό που μπορεί να ορίσει ο εκάστοτε συγγραφέας. Αν έπρεπε να επιλέξω ένα, θα ήταν η σκληρή δουλειά.

8. Γιατί γράφεις;
 
Η συγγραφή σου προσφέρει ελευθερία και απεριόριστες δυνατότητες. Είναι ένας τρόπος για εμένα να ξεφεύγω από τις ανησυχίες μου και να προσγειώνομαι σε έναν κόσμο που ναι μεν κυριαρχεί το έγκλημα και η έρευνα, αλλά από την άλλη με κρατάει κοντά του μέχρι την τελευταία σελίδα.

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.
 
Καθαρά υποκειμενικά θα έλεγα το: Να ζεις, ν' αγαπάς και να μαθαίνεις του Λέο Μπουσκάλια. Και για τους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας: Το Αστέρι του Διαβόλου, Γιου Νέσμπε.

10. )Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;
 
Θα ήθελα ή θα ευχόμουν, αρκετά αστυνομικά μυθιστορήματα που θα καθιερώσουν τον ιδιόρρυθμο ερευνητή Θωμά Τούφα στις καρδιές των αναγνωστών.

11. Πως μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;
 
Μέσα από τον προσωπικό μου λογαριασμό στο Facebook: Lefteris Sofias
Στο Instagram: lef_sofias