Πώς να εκδώσεις το βιβλίο σου (Κεφάλαιο 1- Επιλογές στην έκδοση βιβλίου - Συνέκδοση)

Οι δύο προηγούμενοι τρόποι έκδοσης που αναλύθηκαν είχαν ξεκάθαρο διαχωρισμό. Στη συνέκδοση τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο θολά και οι διαχωριστικές γραμμές ξεφτίζουν. Πολύ συνοπτικά, στη συνέκδοση ο συγγραφέας πρέπει να πληρώσει ένα ποσοστό για την εκτύπωση, διαφήμιση, κ.λπ. του βιβλίου του.

Πραγματικά δεν έχω χρησιμοποιήσει πότε το συγκεκριμένο μοντέλο και δε σκοπεύω στο άμεσο μέλλον, τουλάχιστον από αυτά που έχω μάθει σε διάφορες συζητήσεις που έχω κάνει με συγγραφείς οι οποίοι έχουν επιλέξει τη συγκεκριμένη μέθοδο. Είναι μία μέθοδος που ιδιαίτερα στον χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα. Παρόλα αυτά δε θεωρώ ότι συμφέρει τον μέσο συγγραφέα του φανταστικού να πάει με τη συγκεκριμένη επιλογή.

Συνήθως, οι εκδοτικοί οίκοι που κάνουν συνέκδοση μασκαρεύονται ως παραδοσιακοί εκδοτικοί οίκοι. Με λίγα λόγια, κάποια από τα βιβλία που εκδίδουν γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ο συγγραφέας πρέπει να πληρώσει ένα ποσό, συνήθως 700 με 1.500 ευρώ, για να βγάλει το βιβλίο του στην αγορά, ενώ ο εκδοτικός οίκος πληρώνει τα υπόλοιπα. Επίσης χρησιμοποιούν την ίδια διαδικασία επιλογής βιβλίων, αλλά σχεδόν σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις δέχονται το χειρόγραφό σου όπως είναι για έκδοση και σε ενημερώνουν πως έχεις επιλεχθεί.



Το γεγονός ότι είμαι πολύ θετικός με την παραδοσιακή έκδοση ή την αυτοέκδοση είναι επειδή η παραδοσιακή έκδοση σού προσφέρει τη σχετική ησυχία ότι δε θα χρειαστεί να ασχοληθείς τόσο πολύ με τη διαφήμιση του βιβλίου σου, ενώ στην περίπτωση της αυτοέκδοσης έχεις περισσότερο έλεγχο και, αν ασχοληθείς σοβαρά, τότε είναι πολύ πιθανό να πάρεις πολλαπλάσια την επένδυσή σου.

Θα εξηγήσω λοιπόν με απλά νούμερα για ποιον λόγο είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρεις πίσω την επένδυσή σου αν κάνεις συνέκδοση.

Ο μέσος όρος συγγραφέων του φανταστικού αυτή τη στιγμή πουλάει γύρω στα 150 αντίτυπα σε κάθε βιβλίο που βγάζει. Παίρνοντας λοιπόν αυτή την παραδοχή έφτιαξα το παρακάτω παράδειγμα.

Ας υποθέσουμε πως το κόστος για την εκτύπωση 200 τεμαχίων είναι γύρω στα 1.000 ευρώ και θα πληρωθείς μετά τα πρώτα 100 τεμάχια. Αν χρειαστεί να εκδοθούν επιπλέον τεμάχια, αυτό θα το κάνει ο εκδοτικός οίκος χωρίς επιπλέον κόστος για εσένα. Τελειώνει λοιπόν το έτος και προς έκπληξή σου διαπιστώνεις πως έχεις πουλήσει μόνο 150 τεμάχια. Το ποσό που σου αντιστοιχεί μείον του εκδοτικού οίκου και του βιβλιοπωλείου είναι περίπου 2,5 ευρώ ανά αντίτυπο μετά το 101ο. Τα χρήματα αυτά επίσης θα τα πάρεις στο τέλος του έτους που γίνεται η εκκαθάριση. Με λίγα λόγια ξόδεψες 1.000 ευρώ και κέρδισες 125!

Ας πάρουμε τώρα την περίπτωση της αυτοεκδοσης. Πηγαίνεις σε έναν φθηνό εκδοτικό οίκο που κάνει αυτοέκδοση ή σε κάποιο τυπογραφείο και πληρώνεις 250 ευρώ για την εκτύπωση 100 αντιτύπων του βιβλίου σου, περίπου 250 σελίδες συνολικά. Το κόστος περιλαμβάνει και το εξώφυλλο. Το κάθε τεμάχιο λοιπόν σου έχει κοστίσει 2,5 ευρώ και εσύ αποφασίζεις να το πουλήσεις περίπου 9 με 10 ευρώ, μία τιμή που είναι πραγματικά πολύ καλή για τα ελληνικά δεδομένα, μιας και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση το βιβλίο αυτό θα κόστιζε τουλάχιστον 13 ευρώ. Πουλώντας, λοιπόν, εσύ απευθείας 100 τεμάχια έχεις καταφέρει να εισπράξεις 900 με 1.000 ευρώ. Επίσης, τα χρήματα τα παίρνεις άμεσα εάν τα πουλήσεις απευθείας στους αναγνώστες και δε χρειάζεται να περιμένεις μήνες ή και έτος για την εκκαθάριση. Όπως καταλαβαίνουμε, όχι μόνο πήρες πίσω την επένδυσή σου, αλλά και την τετραπλασίασες...

Κλείνοντας το συγκεκριμένα κεφάλαιο θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως δε θα έπρεπε να είναι μοναδικό μας μέλημα απλά να δούμε το βιβλίο μας στα ράφια των βιβλιοπωλείων, αλλά να κάνουμε απόσβεση της επένδυσής μας και να γυρίσει πίσω σε εμάς πολλαπλάσια, όπως γίνεται και στους εκδοτικούς οίκους.

 


Άλεξ Ίτσιος

Επιμέλεια: Έλενα Παπαδοπούλου