Η δημιουργία ιστοσελίδας με το Google Sites ποτέ δεν ήταν ευκολότερη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να έχετε ένα gmail λογαριασμό (αν δεν έχετε πρέπει να φτιάξετε) και να πάτε στο https://sites.google.com/ και να ξεκινήσετε να φτιάχνετε τη δωρεάν ιστοσελίδα σας. Αφού συνδεθείτε με τα στοιχεία του gmail σας, θα μπείτε μέσα στην πλατφόρμα η οποία θα είναι κάπως έτσι.
Πάτα εδώ για γρήγορη πρόσβαση. |
Μπορείτε να επιλέξετε κάποιο έτοιμο template από το template gallery και να παίξετε με αυτό, αλλά μιας και στη συγκεκριμένη περίπτωση είμαστε νέοι συγγραφείς και ετοιμάζουμε το πρώτο μας βιβλίο, θα υπάρχουν λίγες πληροφορίες όπως θα φτιάξω ένα από την αρχή. Θα κάνουμε λοιπόν κλικ στο Blank (μπορεί όταν διαβάζετε τον οδηγό να είναι στα ελληνικά, αλλά οι εικόνες θα είναι οι ίδιες.
Θα αφαιρέσω εντελώς το Header κάνοντας κλικ στο Delete.
Το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνει κάποιος όταν μπει στην ιστοσελίδα μου είναι να δει το ένα και μοναδικό βιβλίο που έχω στη διάθεσή μου. Οπότε από τα layouts στα δεξιά θα προσθέσω το πρώτο αριστερά, μιας και θέλω στα αριστερά να είναι η εικόνα και δεξιά η περιγραφή του βιβλίου.
Αφού προστεθεί το layout, βάζουμε την εικόνα και την περιγραφή του βιβλίου. Βλέπουμε πως με τον κέρσορα του ποντικού μπορούμε να προσαρμόσουμε την εικόνα μέχρι να φαίνεται εντελώς.
Ακριβώς από κάτω θα τοποθετήσουμε το βιογραφικό μας και μία εικόνα. Κάθε φορά που θέλουμε να προσθέσουμε το επόμενο μπλοκ κειμένου, καλό θα ήταν να τοποθετούμε ένα divider, όπως φαίνεται και στην εικόνα παρακάτω.
Τώρα θα τοποθετήσω από κάτω το βιογραφικό μου και τη φωτογραφία μου. Θα κάνω κλικ πάλι στο πρώτο layout και θα τοποθετήσω ένα ακόμα μπλοκ κειμένου και φωτογραφίας.
Τώρα θα τοποθετήσω τη φωτογραφία μου και το βιογραφικό μου.
Και τέλος μπορώ να προσθέσω και τα στοιχεία επικοινωνίας μου στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας κάνοντας κλικ στο Text Box.
Φτιάξαμε λοιπόν μία ιστοσελίδα με τα απαραίτητα/ελάχιστα στοιχεία που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Μένει μόνο ένα πράγμα να κάνουμε. Να βάλουμε τον τίτλο της ιστοσελίδας και να την ονομάσουμε όπως θέλουμε. Στη δική μου περίπτωση έβαλα το όνομά μου. Αφού γράψουμε τον τίτλο της ιστοσελίδας μας, κάνουμε κλικ στο publish πάνω δεξιά και η σελίδα μας είναι live!
Καθώς η συγγραφική σας πορεία εξελίσσεται μπορείτε να προσθέτετε περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες. Ένα παράδειγμα με περισσότερες πληροφορίες για το πώς φαίνεται η ιστοσελίδα μου μπορείτε να δείτε εδώ.
Δημιουργία απλής ιστοσελίδας με το Sway
Το microsoft sway είναι μία νέα υπηρεσία της microsoft με την οποία μπορείτε να φτιάξετε online παρουσιάσεις και μονοσέλιδα site. Όσοι είστε εξοικειωμένοι με την πλατφόρμα της microsoft και συγκεκριμένα με το powerpoint, δε θα βρείτε ιδιαίτερες δυσκολίες να χρησιμοποιήσετε τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Λόγω της απλότητάς της όμως έχει κάποιες βασικές αδυναμίες, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δικό σας domain name, καθώς και το γεγονός ότι δεν μπορούν να σας βρίσκουν μέσα από το google. Είναι το ιδανικό όμως αν θέλετε στο πίσω μέρος του βιβλίου σας να βάλετε ένα link με το οποίο οι ήδη υπάρχοντες αναγνώστες σας μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο βιβλίο και για εσάς. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα μπορείτε να δείτε στο παρακάτω https://sway.office.com/xdodf4xcojcidqpo με μία παρουσίαση που έκανα για το βιβλίο μου.
Από τη μία η απλότητα της συγκεκριμένης πλατφόρμας και το γεγονός ότι είναι δωρεάν όπως τα google sites την κάνει θελκτική για αρχάριους συγγραφείς που δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις γύρω από το web design, από την άλλη είναι αρκετά περιορισμένη λόγω του γεγονότος ότι κάποιος δεν μπορεί να σας βρει απευθείας μέσα από το google αν ψάξει το όνομά σας ή το βιβλίο σας. Βέβαια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις δύο λύσεις, με τα google sites να είναι ο κεντρικός άξονας και από κει και πέρα το κάθε βιβλίο ή η κάθε σειρά να τη φτιάχνετε με το microsoft sway.
Άλεξ Ίτσιος
Επιμέλεια: Έλενα Παπαδοπούλου