Συνέντευξη με τον Σπύρο Κιορσάββα

Πέρασαν είκοσι χρόνια ηρεμίας, αλλά ο πόλεμος χτυπά ξανά την πόρτα του Ζέλκεμαρ. Ο βασιλιάς Ντέσμοντ αντιμετωπίζει μια αδικαιολόγητη εισβολή, που δε σκοπεύει να αφήσει ατιμώρητη. Οι Κυβερνήτες της Ένωσης των Συντεχνιών δε συμφωνούν για το αν θα πρέπει να βοηθήσουν τον Βασιλιά. Καθένας τους έχει τους δικούς του λόγους για να εμπλακεί στον πόλεμο, αλλά οι φωνές που αρνούνται είναι ηχηρές. Όλα αυτά συμβαίνουν όσο η Αλάρυα, μια νεαρή κοπέλα προικισμένη με τη δύναμη του Νερού, αναζητά τα Κλειδιά του Τιτάνα, μιας πανάρχαιας φυλακής που δεν πρέπει να ανοίξει. Σύντομα, θα ανακαλύψει πως έχει φίλους, φίλους που δε γνώριζε, φίλους που είναι δεμένοι μαζί της στην ίδια μοίρα: να προστατέψουν τον κόσμο της Λανιακέα από τη φρίκη που αναδύεται στο αρχαίο βουνό.


Το ζωντανό βιβλίο είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας: Το χρονικό της Λανιακέα.

Μια συμφωνία που δημιούργησε τον κόσμο όπως τον ξέρουμε. Ένα κειμήλιο χαμένο στα βάθη του χρόνου. Πώς θα βρουν οι Φύλακες αυτό που πάντα κινείται; Τι θα μάθουν, αν καταφέρουν να βρουν το Ζωντανό Βιβλίο;





Ο Σπύρος Κιορσάββας γεννήθηκε, μεγάλωσε (;) και ζει στη Δράμα. Είναι ημιφιλόλογος, με πάθος για την αγγλική γλώσσα, τα anime, τη φαντασία και τα αστεία πολικού ψύχους. Έχει γράψει τα δυο από τα τρία (;) βιβλία της σειράς "Το Χρονικό της Λανιακέα" και μια μικρή συλλογή διηγημάτων με τίτλο "Συμπαίκτες στην Ίδια Σκακιέρα". Έχει δουλέψει ως περιπτεράς, συνοδός Α.Μ.Ε.Α., βοηθός κουζίνας και βενζινοπώλης και η αγαπημένη του ασχολία είναι να μελετά τον άνθρωπο και τη σχέση του με τις γάτες.



1. Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.


Στο πρώτο μέρος, τα Κλειδιά του Τιτάνα, γνωρίζουμε τους έξι Φύλακες των Στοιχείων. Καθένας τους κατέχει τη δύναμη ενός Στοιχείου της Φύσης και σκοπό έχουν να κρατήσουν φυλακισμένους τους τρεις Αθάνατους Μάγους, τους πρώτους που πέτυχαν να κερδίσουν την αιώνια ζωή, κάτι που παραβαίνει τους κανόνες της φύσης. Στο δεύτερο μέρος, το Ζωντανό Βιβλίο, παρακολουθούμε την πορεία αυτής της σύγκρουσης, γνωρίζουμε πράγματα για τη δημιουργία της Λανιακέα και ορισμένα πράγματα για τους Αθάνατους.

2. Ποια είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής σου και τι σε έκανε να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ιστορία;

Η μεγαλύτερη έμπνευση ήταν και είναι το manga One Piece, από το οποίο πήρα αρκετές ιδέες για το πώς να εκφράσω τα Στοιχεία, πώς να φτιάξω χαρακτήρες που να ξέρουν πότε να μην είναι σοβαροί και να δίνω μια ατμόσφαιρα πιο ελαφριά στις σοβαρές καταστάσεις. Πάντα ήθελα να γράψω φαντασία, από τότε που έπαιζα το Final Fantasy X για ΩΡΕΣ, γιατί δεν είχα ζωή στο γυμνάσιο!

3. Αν μπορούσες, τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου όταν ξεκίνησες να γράφεις;

ΜΗΝ. ΕΙΣΑΙ. ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ. Και μην αγχώνεσαι τόσο. Και δώσε το σε περισσότερους beta readers. Και...

4. Τι λογοτεχνικό είδος σού αρέσει να διαβάζεις και ποιο προτιμάς όταν γράφεις;

Σαν αναγνώστης είμαι πανηδονιστής, ό,τι με τραβάει θα το διαβάσω! Για την ώρα, επειδή έχω άλλα δυο βιβλία στη σειρά, παραμένω στο fantasy.

5. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο σημαντικό σε μια ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή ο ανταγωνιστής;

Ο ανταγωνιστής! Χωρίς τον ανταγωνιστή έχουμε το “Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι”! Πρέπει να σε φοβίζει, να σε κάνει να τον μισείς, να σε κάνει να τον καταλάβεις ίσως.

6. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Γύρω στα 24.

7. Επίλεξε ένα: τι είναι πιο κρίσιμο για την επίτευξη ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής, η φαντασία ή η σκληρή δουλειά;

Με σειρά προτεραιότητας: φαντασία, σκληρή δουλειά, ικανότητα γραφής. Την ικανότητα τη χτίζεις με σκληρή δουλειά (c-c-c-combo!), αλλά αν δεν έχεις φαντασία, τι θα γράψεις εξ’ αρχής;

8. Γιατί γράφεις;

Simple enough: το λατρεύω!

9. Πρότεινε ένα βιβλίο που θεωρείς ότι πρέπει να διαβάσει κάθε συγγραφέας και ένα κάθε αναγνώστης.

Την Κλέφτρα των Βιβλίων. Χωρίς “γιατί”. Απλά πρέπει.

10. Τι πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Τη συνέχεια και την ολοκλήρωση της σειράς αρχικά και από εκεί και πέρα, μια στροφή σε ένα είδος που ίσως δεν περιμένετε (won’t spoil it though).

11. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν οι αναγνώστες μαζί σου;

Βρίσκοντάς με στο Facebook (Spyros Kio) ή στο Instagram (spyroskio), αν και δε λέω ποτέ όχι σε φανς που πλησιάζουν για selfies (0/0 ως τώρα, 100% επιτυχία).