3 Συμβουλές για να κάνεις τον σωστό χωρισμό κεφαλαίων

Ο χωρισμός ενός βιβλίου σε κεφάλαια είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνει ένας συγγραφέας πριν στείλει το βιβλίο του στο τυπογραφείο. Παρόλο που είναι μείζονης σημασίας, έχω παρατηρήσει πως συχνά αμελείται από τους συγγραφείς, που εστιάζουν στον τίτλο και το εξώφυλλο (άντε και το οπισθόφυλλο) ξεχνώντας πως τα κεφάλαια είναι ο σκελετός της ιστορίας, χωρίς τον οποίο το σώμα θα κινείται περίεργα ή και καθόλου. 

Τι εννοώ με αυτό; 

Εννοώ πως αν ανοίξω ένα βιβλίο 400 σελίδων το οποίο δεν έχει κεφάλαια ή έχει 5 ή 6 κεφάλαια που συνεχίζονται για 70 και 80 σελίδες, θα το κλείσω και θα διαλέξω ένα άλλο βιβλίο να διαβάσω. Όσο καλογραμμένο και αν είναι, τα κεφάλαια είναι τόσο μεγάλα που κουράζομαι μόνο στην ιδέα ότι πρέπει να το διαβάσω. Ο αναγνώστης θέλει την ικανοποίηση του κεφαλαίου. Αν είναι μικρό, θα πει ένα ακόμα, και το ένα θα γίνουν δύο και τρία και το βιβλίο θα τελειώσει πριν το καταλάβει. Αν δει ότι το επόμενο κεφάλαιο είναι 90 σελίδες, θα σταματήσει και θα το αφήσει για μια άλλη μέρα. 

Συμβουλή ν.1, λοιπόν: Φτιάξε κεφάλαια από 2.000 μέχρι 4.000 λέξεις (στο τυπωμένο 10-20 σελίδες).

Aν θέλεις περισσότερες συμβουλές για το πώς θα γράψεις ένα βιβλίο, πάτα την εικόνα!

Αυτός ο κανόνας είναι πολύ σημαντικό να τηρείται, ιδιαίτερα στην αρχή. Τα πρώτα κεφάλαια είναι τα πιο "βαρετά" θα λέγαμε για τον αναγνώστη, μέχρι να γνωρίσει τους ήρωες, να μπει στο κλίμα του βιβλίου, να συνηθίσει τη γραφή κ.λπ. Πρέπει λοιπόν στην αρχή να τον δελεάσουμε.

Σε περίπτωση που το βιβλίο σου ανεβαίνει σε κεφάλαια σε blogs και ιστοσελίδες, τότε ο παραπάνω κανόνας δεν ισχύει. Τα κεφάλαια πρέπει να είναι μέχρι 2.000 λέξεις, αφού αν είναι μεγαλύτερα δυσχεραίνουν την ανάγνωση και λειτουργούν αποτρεπτικά.

Συμβουλή ν.2: Προσπάθησε να είναι σχετικά ομοιόμορφος ο χωρισμός.

Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, αλλά δε γίνεται το ένα κεφάλαιο να είναι 4 σελίδες, το επόμενο 70, μετά 9, μετά 34 κ.ο.κ. Τώρα, αν προς το τέλος, τα κεφάλαια γίνουν κάπως μεγαλύτερα (σε λογικά πλαίσια, πάντα), δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού όσο πλησιάζει η κορύφωση, ο αναγνώστης ανυπομονεί να μάθει τι θα γίνει, άρα είναι δυσκολότερο να αφήσει το βιβλίο έτσι και αλλιώς.

Συμβουλή ν.3: Πρόσεχε το τέλος των κεφαλαίων σου 

Εφόσον ήδη ξεκαθαρίσαμε ότι στόχος σου είναι να κάνεις τον αναγνώστη να μην μπορεί να αφήσει το βιβλίο σου, πρέπει να προσέξεις πολύ πώς τελειώνεις το κεφάλαιο. Αν τελειώσει σε κρίσιμο σημείο, ο αναγνώστης θα συνεχίσει να διαβάζει. Αφού τελειώσεις την πρώτη γραφή, γύρνα πίσω και διάβασε το τέλος των κεφαλαίων. Σε κάνουν να θες να γυρίσεις σελίδα; Σου προκαλούν αγωνία; Σου αφήνουν ερωτηματικά που θες να απαντήσεις αμέσως; Αν η απάντηση είναι όχι, θέλουν δουλειά. 

 

Βοnus Συμβουλή: Παράγραφοι 

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο πρέπει να προσέξετε είναι το μέγεθος των παραγράφων. Αν μια παράγραφος ξεπερνά τις 20 γραμμές στο Α4, στο σελιδοποιημένο, η ίδια παράγραφος θα είναι κοντά στις 35 σειρές, που σημαίνει ότι θα υπερβαίνει τη μια σελίδα (μεγάλο πρόβλημα). Οι παράγραφοι καλό θα ήταν να κρατιούνται μέχρι τις 10-12 γραμμές στο Α4, ώστε να μη βλέπει ο αναγνώστης πάρα πολύ μεγάλα ενιαία κομμάτια κειμένου. Μη διστάσετε ακόμα και να χωρίσετε μια πρόταση σε δική της παράγραφο αν είναι δυνατή, ώστε να ξεκουράσετε το μάτι του αναγνώστη και να δημιουργήσετε ένα αναγκαίο κενό σε μια μεγάλη παράγραφο.

 

Ελπίζω να σε βοήθησα με τις παραπάνω συμβουλές. Πριν, λοιπόν, παραδώσεις το επόμενο βιβλίο σου, αφιέρωσε λίγο χρόνο να ελέγξεις τα κεφάλαιά σου και να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές.

Έλενα Παπαδοπούλου